Ai copil la grădiniță de stat? Iată ce spun părinții despre începutul anului: O directoare ne-a vorbit o oră și jumătate despre cât de groaznic este să-ți lași copilul în grija statului
Învățământul de stat vine cu multe probleme. Haos organizatoric, lipsă de pregătire, reguli care se schimbă de pe o zi pe alta. E pandemie și pe de o parte e firesc să apară anumite probleme. Dar ce faci când ești părinte și îți înscrii copilul la grădiniță, iar grădinița te obligă să-ți iei liber de la muncă, să-ți găsești bunicii pe care nu-i ai, bone pe care să le plătești cu ora sau să afli că educația copilului trece în plan secund odată cu începerea anului?
Am vorbit cu mai mulți părinți din Cluj care și-au înscris copiii la grădiniță după luni de zile în care i-au ținut acasă sau la bunici, cei care au bunici unde să-i țină.
Maria lucrează într-o multinațională din Cluj-Napoca, iar fiica sa a intrat la o grădiniță de stat. De luni ar trebui să înceapă. Ar trebui fiindcă îi este destul de greu.
„Intervalul în care trebuie să-ți lași copilul de grupă mică dimineața este 8:35-08:55, iar la plecare trebuie să-l iei la 15:35, cel târziu. Nici dimineața nu apucăm să-l ducem. După-masa la fel, nu terminăm până la 17:00. Am întrebat la grădiniță dacă nu se poate face ceva, ne-au spus să ne chemăm rudele. Dar se întreabă dacă avem rude în apropiere? Acum caut o bonă pe care s-o plătesc două ore, dimineața și după-masa. E undeva la 30 de lei/oră, deci voi da încă 60 de lei pentru fiecare zi. Eu înțeleg situația în care ne aflăm, dar chiar să nu te gândești deloc la familii? Noi nu avem bunici aproape, nici rude. Iar de la serviciu nu putem lipsi. Poți o dată, de două ori, dar cum să faci asta zilnic?”
Un alt părinte spune că a fost la ședință cu părinții și cu cadrele didactice de la grădiniță, dar acum se gândește să nu-și mai lase copilul și va încerca să-l ducă la o grădiniță privată.
Eugen, 38 de ani
- „Dacă îți permiți să-ți duci copilul în mediul privat, du-l liniștit. Măcar încerci să vezi ce iese. Noi facem acum eforturi să vedem în ce măsură am putea face asta. La stat e prăpăd în ditamai Clujul. Cel puțin asta ne-a spus la o ședință premergătoare debutului anului o directoare de grădiniță. Ne-a spus să nu avem mari așteptări. Accentul se pune pe disciplină și organizare, iar apoi pe educație și formare. Undeva la și altele. Au zis că o să-i învețe o poezie-două. O oră și jumătate ne-a vorbit de cât de nasol e la grădi. Practic ne-a lăsat pe toți înțelegem că ele stau acolo doar să treacă timpul, cu frică în ele, iar tu îi duci pe copii acolo că nu ai unde-i lăsa. Ne-a vorbit despre organizare, cum se iau, cum se duc la grădiniță copiii, cum e imposibil să avem așteptări în condițiile astea. Cum să nu ducem pamperși, cum să nu ducem nimic în afară de hainele de pe ei și un rând de schimb. Apoi ne-a vorbit despre cum angajatele vor sta câte o oră în plus peste program pentru igienizarea spațiului, oră care nu va fi plătită de nimeni. A repetat asta de câteva ori, ca și cum părinții ar trebui să înțeleagă că ele stau acolo și nu sunt plătite de stat, dar stau o oră în plus. De parcă am noi am fi responsabili că nu există personal suficient și buget care să acopere cheltuielile. Grupele mici vor sta primele două săptămâni doar înăuntru!, a mai spus directoarea. Câțiva s-au revoltat și-au întrebat cum e posibil asta în condițiile în care se recomandă să stai în spații deschise cât mai mult timp, mai ales că această grădiniță are o curte foarte mare? Una dintre educatoare s-a ridicat din scaun și a dat din mână a lehamite, bolborosind ceva. <<-Nu este timp pentru toți. Grupele mici trebuie mai întâi să se acomodeze cu spațiul, primele săptămâni. Afară vor ieși doar grupele mai mari>>, a venit răspunsul dat de directoare. Așadar, dacă ai copil în grupa mică și-l duci la o grădiniță cu mulți copii, ăștia mici vor fi ținuți între pereți primele două săptămâni ca să se obișnuiască cu spațiul.”
Alți părinți au întrebat dacă e nevoie de aviz epidemiologic la intrarea în colectivitate, spunându-li-se că doar la grupele mici se solicită. Ulterior, educatoarele au întrebat din nou medicii unității și-au spus că ar trebui ca toți să aducă adeverințe medicale și aviz epidemiologic. Apoi, după o altă zi, li s-ar fi transmis că doar grupa mică.
Ioana, mama unei fetițe de trei ani și jumătate. „E un talmeș-balmeș, nu se știe nici acum nimic. E vineri. Ce să fac, mă duc să iau avizul provizoriu? Îl iau, că luni mă trezesc că nu-mi primesc copilul. Nici ele nu știu exact. Se schimbă de la o zi la alta. Medicul de familie nu știa nici el, căci l-am sunat. E haos.”
Alți părinți au aflat cât de rău se doarme la grădiniță și că ar fi preferabil să nu-și ducă copiii în primele săptămâni.
„Unde am dus-o pe fiică-mea ne-au spus că-i rău la somn, că e problemă cu spațiul, că s-au organizat cum au putut, au schimbat paturi, saltele, dar atât s-a putut și că, dacă am putea, ar fi ideal să nu-i ducem pe copii decât de prin luna octombrie. De ce? Păi de ce mai există grădinițe? Apoi e ora asta la care trebuie să ajungi, după 8:30 dimineața și să-l scoți la 15:15, de parcă am lucra la întreprindere pe vremea lui Ceaușescu. Am ridicat această problemă și educatoarea ne-a spus că: „asta este situația. Cel mai bine ar fi să aveți prieteni alți părinți care să aducă câte doi copii dimineața, să-l ia și pe al Dumneavoastră. Dacă nu aveți prieteni printre părinți, poate vă faceți la început. Eu înțeleg din asta că cel mai potrivit ar fi să facem o comuniune a familiilor din grupă. Putem ieși 10 familii la un picnic, la o masă comună să colaborăm îndeaproape, să facem o horă a prieteniei. Serios? Ah, ne-au mai spus că nici jucării nu prea mai sunt, că nu au nici covor unde să stea, că nu e voie, nici perdele, nici pernițe. Deci ce fac copiii când ajung? Mănâncă, stau, fac prezența, stau, apoi vine prânzul unde mănâncă iar și dorm, după care trebuie să mergi să-l iei. Educație? Activități? Nu știm nimic. Ni s-a spus că vor fi mult mai puține și scopul principal este siguranța și sănătatea.”, a povestit o altă mamă care și-a înscris copilul la grădiniță.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii