G4Media.ro

Ai copil la grădiniță de stat? Iată ce spun părinții despre începutul…

Sursa foto: Pexels

Ai copil la grădiniță de stat? Iată ce spun părinții despre începutul anului: O directoare ne-a vorbit o oră și jumătate despre cât de groaznic este să-ți lași copilul în grija statului

Învățământul de stat vine cu multe probleme. Haos organizatoric, lipsă de pregătire, reguli care se schimbă de pe o zi pe alta. E pandemie și pe de o parte e firesc să apară anumite probleme. Dar ce faci când ești părinte și îți înscrii copilul la grădiniță, iar grădinița te obligă să-ți iei liber de la muncă, să-ți găsești bunicii pe care nu-i ai, bone pe care să le plătești cu ora sau să afli că educația copilului trece în plan secund odată cu începerea anului?

Am vorbit cu mai mulți părinți din Cluj care și-au înscris copiii la grădiniță după luni de zile în care i-au ținut acasă sau la bunici, cei care au bunici unde să-i țină.

Maria lucrează într-o multinațională din Cluj-Napoca, iar fiica sa a intrat la o grădiniță de stat. De luni ar trebui să înceapă. Ar trebui fiindcă îi este destul de greu.

„Intervalul în care trebuie să-ți lași copilul de grupă mică dimineața este 8:35-08:55, iar la plecare trebuie să-l iei la 15:35, cel târziu. Nici dimineața nu apucăm să-l ducem. După-masa la fel, nu terminăm până la 17:00. Am întrebat la grădiniță dacă nu se poate face ceva, ne-au spus să ne chemăm rudele. Dar se întreabă dacă avem rude în apropiere? Acum caut o bonă pe care s-o plătesc două ore, dimineața și după-masa. E undeva la 30 de lei/oră, deci voi da încă 60 de lei pentru fiecare zi. Eu înțeleg situația în care ne aflăm, dar chiar să nu te gândești deloc la familii? Noi nu avem bunici aproape, nici rude. Iar de la serviciu nu putem lipsi. Poți o dată, de două ori, dar cum să faci asta zilnic?”

Un alt părinte spune că a fost la ședință cu părinții și cu cadrele didactice de la grădiniță, dar acum se gândește să nu-și mai lase copilul și va încerca să-l ducă la o grădiniță privată.

Eugen, 38 de ani

  • „Dacă îți permiți să-ți duci copilul în mediul privat, du-l liniștit. Măcar încerci să vezi ce iese. Noi facem acum eforturi să vedem în ce măsură am putea face asta. La stat e prăpăd în ditamai Clujul. Cel puțin asta ne-a spus la o ședință premergătoare debutului anului o directoare de grădiniță. Ne-a spus să nu avem mari așteptări. Accentul se pune pe disciplină și organizare, iar apoi pe educație și formare. Undeva la și altele. Au zis că o să-i învețe o poezie-două. O oră și jumătate ne-a vorbit de cât de nasol e la grădi. Practic ne-a lăsat pe toți înțelegem că ele stau acolo doar să treacă timpul, cu frică în ele, iar tu îi duci pe copii acolo că nu ai unde-i lăsa. Ne-a vorbit despre organizare, cum se iau, cum se duc la grădiniță copiii, cum e imposibil să avem așteptări în condițiile astea. Cum să nu ducem pamperși, cum să nu ducem nimic în afară de hainele de pe ei și un rând de schimb. Apoi ne-a vorbit despre cum angajatele vor sta câte o oră în plus peste program pentru igienizarea spațiului, oră care nu va fi plătită de nimeni. A repetat asta de câteva ori, ca și cum părinții ar trebui să înțeleagă că ele stau acolo și nu sunt plătite de stat, dar stau o oră în plus. De parcă am noi am fi responsabili că nu există personal suficient și buget care să acopere cheltuielile. Grupele mici vor sta primele două săptămâni doar înăuntru!, a mai spus directoarea. Câțiva s-au revoltat și-au întrebat cum e posibil asta în condițiile în care se recomandă să stai în spații deschise cât mai mult timp, mai ales că această grădiniță are o curte foarte mare? Una dintre educatoare s-a ridicat din scaun și a dat din mână a lehamite, bolborosind ceva. <<-Nu este timp pentru toți. Grupele mici trebuie mai întâi să se acomodeze cu spațiul, primele săptămâni. Afară vor ieși doar grupele mai mari>>, a venit răspunsul dat de directoare. Așadar, dacă ai copil în grupa mică și-l duci la o grădiniță cu mulți copii, ăștia mici vor fi ținuți între pereți primele două săptămâni ca să se obișnuiască cu spațiul.”

Alți părinți au întrebat dacă e nevoie de aviz epidemiologic la intrarea în colectivitate, spunându-li-se că doar la grupele mici se solicită. Ulterior, educatoarele au întrebat din nou medicii unității și-au spus că ar trebui ca toți să aducă adeverințe medicale și aviz epidemiologic. Apoi, după o altă zi, li s-ar fi transmis că doar grupa mică.

Ioana, mama unei fetițe de trei ani și jumătate. „E un talmeș-balmeș, nu se știe nici acum nimic. E vineri. Ce să fac, mă duc să iau avizul provizoriu? Îl iau, că luni mă trezesc că nu-mi primesc copilul. Nici ele nu știu exact. Se schimbă de la o zi la alta. Medicul de familie nu știa nici el, căci l-am sunat. E haos.”

Alți părinți au aflat cât de rău se doarme la grădiniță și că ar fi preferabil să nu-și ducă copiii în primele săptămâni.

„Unde am dus-o pe fiică-mea ne-au spus că-i rău la somn, că e problemă cu spațiul, că s-au organizat cum au putut, au schimbat paturi, saltele, dar atât s-a putut și că, dacă am putea, ar fi ideal să nu-i ducem pe copii decât de prin luna octombrie. De ce? Păi de ce mai există grădinițe? Apoi e ora asta la care trebuie să ajungi, după 8:30 dimineața și să-l scoți la 15:15, de parcă am lucra la întreprindere pe vremea lui Ceaușescu. Am ridicat această problemă și educatoarea ne-a spus că: „asta este situația. Cel mai bine ar fi să aveți prieteni alți părinți care să aducă câte doi copii dimineața, să-l ia și pe al Dumneavoastră. Dacă nu aveți prieteni printre părinți, poate vă faceți la început. Eu înțeleg din asta că cel mai potrivit ar fi să facem o comuniune a familiilor din grupă. Putem ieși 10 familii la un picnic, la o masă comună să colaborăm îndeaproape, să facem o horă a prieteniei. Serios? Ah, ne-au mai spus că nici jucării nu prea mai sunt, că nu au nici covor unde să stea, că nu e voie, nici perdele, nici pernițe. Deci ce fac copiii când ajung? Mănâncă, stau, fac prezența, stau, apoi vine prânzul unde mănâncă iar și dorm, după care trebuie să mergi să-l iei. Educație? Activități? Nu știm nimic. Ni s-a spus că vor fi mult mai puține și scopul principal este siguranța și sănătatea.”, a povestit o altă mamă care și-a înscris copilul la grădiniță.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Asta e Romania, unde va credeti? Statul roman nu lucreaza pentru voi, el e acolo ca sa fure cat mai mult.

    Fraieri sunteti ca n-ati plecat inca din tara.

    • La stat, e bine să lucrezi. Dar nu și să beneficiezi de serviciile sale. Dat fiind ca lumea e angajată așa cum e, pe atâta sunt și de preocupați & competenți.
      Pe când la privat, te arde dacă nu știi meserie. Statul e bună și grasă vacă de muls.
      Ca și Parlamentul. De ce credeți că nu vor să se reducă la 300?.. Politica e mașină de facut bani.
      Afară, de ce-ți dă, Mătușa Tamara!

  2. propaganda ieftina pentru invatamantul privat. cel putin in cazul gradinitelor cu program prelungit invatamantul privat este de cel putin 2 ori mai prost (foate mult personal fara experienta luat de te miri unde) si de minimum 10 ori mai scump ca cel de stat.

  3. „Timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim!”.

  4. Nu este nici o propaganda pt privat, este o situatie disperata a unor parinti care muncesc ca sa poata trai, platesc taxe la stat iar statul e impotent si incapabil sa le ofere o varianta viabila….eu am 2 copii pe care ii tin la gradi privat, dau 1mie€/ luna caci lucram pana la 18 si nu putem la stat…ne permitem, insa cu toate astea ghici ce facem zilnic?cautam joburi sa plecam asap de aici, daca am dat 1mie de sanse Romaniei ca o vita proasta macar copii mei sa nu fie la fel de idioti!Dc sa ii condamn? Afara gradi chiar e gratuit, nu platesc taxe degeaba

  5. Guvernul meu! Dati-mi guvernul meu! Ce plm…..sa fac doar ce vreau eu. La sparanghel cu voi!!

    • Nu la sparanghel ( desi orice munca cinstita e laudabila),daca asta cautam nu-mi permiteam sa dau 1mi€/ luna pt gradinita copiilor… dormi linistit , faza nasoala e ca astia ca mine sau precum copii mei platesc taxe aici, ca de furat sau videochat nu ne pricepem nici noi parintii si deci nu am cum sa le invat decat sa invete si sa munceasca

  6. Cluj-Napoca nu are aceasta problema pentru ca nu sunt locuri in cresele de stat, anual raman fara locuri in jur de 1000 de copii, parintii sunt doar buni la platit taxe

  7. I-auzi? Se revoltă „Maria sa” părintele că lasă copilul la 8 30 și (uimitor, șocant, revoltător) e „nevoit” să-l ia la 15.30!!!
    Păi, dragi părinți, cât să stea o educatoare la program? 12 ore? 24 de ore? Ea, educatoarea, n-o fi om? Cu familie, copii, obligații sociale?
    Ce e? Robot? Piesa de mobilier? Sclavul părinților?
    Dragilor, copilul e al dumneavoastră! De aia trebuie să-i purtați de grijă!
    2. De ce nu scoți copiii de grupa mica afară? Pai, dragi mămici și tătici , hai să vă propun un experiment: luni veniți cu odrasla de vârstă mica la gradiniță, o sa trebuiască să-l lăsați la poartă de unde o persoana desemnată de instituție îl va prelua și duce în sala de grupa. Ia urmăriți-l! O sa meargă liniștit? Nu! O sa urle, plângă, o sa se smunceasca, o să se tăvăleasca, o sa fie un scandal total! Multiplica acum cu 25-30 (chiar mai mult) și spuneți-mi cum o educatoare sau doua îi vor putea stăpâni în spațiu larg, cum e fel din curtea grădiniței?
    Buuuuun, ca tot suntem aici, cum îi va liniști doamna educatoare pe cei mici? Nu are voie să se atingă de ei, aceștia trebuie „sa stea” distanțati la minim un metru, interzis jucării de acasă, interzis jucăriile de pluș, fără covor/mocheta pe jos, ba chiar și fără perdele. Copiii nu au măști, are doar doamna! Copilul e copil, îi curge din guriță, odată pornite lacrimile, pornește și năsucul, etc… Nu e voie să te atingi de el, nu poți întra în contact cu fluide, etc… Cum va fi, dragi părinți?
    S-au făcut eforturi teribile sa se câștige spațiu în grădinițe, spațiul ala cerut de MS Și MEN în ordinul comun… De aia nu mai sunt locuri de pătuțuri!
    Vă revoltați, păi revoltați-vă pe onoratul minister care cere cadrelor didactice să facă din rahat bici!
    Lăsați smiorcaiala și acceptați realitatea! Ajutați cadrele didactice, nu le cereți ipocrit și tâmpit imposibilul…
    De oameni e nevoie, nu de idioți!

    • Corect pe dracu!
      De la 8:30 la 15:30 nu sunt 8 ore!
      Desi nu s-a precizat, nu e vorba de gradinite cu orar redus, ci cu orar normal. La mine în cartier programul gradinitei era 7:30-17:30 (nu stiu daca mai e). E treaba primariei sa angajeze personal pentru a acoperi tot programul.
      La punctul 2: si pâna acum unii copii plângeau dimineata, stiu cazuri cu 5 luni (nu 5 zile). Ce facem, renuntam?

    • @Dorel Epifanel
      Pertinent!
      O sa va izbiti, insa, de sintagmele alea idioate:
      – Cine i-a pus sa se faca educatori(?); nu le convine(?), sa plece la privat!
      – Sunt platiti din banii nostri, draga, sa-si faca treaba!
      :)))))))

  8. Titlu alternativ: Categoriile de oameni care nu trebuiau să devină tați & mame.

    • Asa e, corect!Sa se inmulteasca doar familia trafitionala unde mama sta acasa si se ocupa de „credtera si efucatia copiilor“, tatal munceste!sau daca vrea si ea, ceva la stat cu program 8:30-13:00 neaparat si program de voie/absnteism oricand in functie de evolutia Covid :))

  9. Problema in Europa, cu excepția Suediei, e ca nimeni nu și-a pus problema dacă măsurile propuse de politicieni la sfatul unor consilieri de ogradă, „specialiști” de stat, nu sunt cumva exagerate. Se pare că, într-adevăr, dăm cu ciocanul după muște, iar măsurile de protecție puteau fi mult mai simple, fără frică. Cifrele vin. Va fi cineva răspunzător de haos?

  10. Votați, PNL „+” USR + UDMR + PSD + PMP + ALDE + PRO”R”, corporatiști amețiți!
    Când o să primiți COVID, sa pupați icoana KWI.

    PS – implicați-va! Fă-ți viața frumoasă!