Aici sunt banii dumneavoastră. Studiu de caz: cum și-a dublat Autoritatea Electorală Permanentă numărul de salariați în doar trei ani, după ce PSD a preluat controlul instituției prin plagiatorul Constantin Mitulețu-Buică
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) ajunge în acest an la un număr aproape dublu de față de 2018, potrivit datelor oficiale. În această perioadă, instituția a fost condusă de Constantin Mitulețu-Buică, impus de PSD și declarat plagiator de Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) în 2021. În toată această perioadă, în ciuda creșterii exponențiale a numărului de angajați, AEP a devenit complet opacă, refuzând să facă publice cheltuielile cu presa ale PSD și PNL.
Raportul de activitate al AEP pentru 2018 arăta că instituția avea la finalul acelui an 323 de posturi ocupate din totalul de 443 de posturi. Numărul de posturi a crescut constant până la 522, iar Constantin Mituleţu Buică tocmai a transmis Parlamentului un proiect de hotărâre prin care vrea să majoreze schema de personal a Autorității Electorale Permanente cu 130 de posturi, până la 652.
Creșterea numărului de posturi vine pe fondul creșterilor de taxe și impozite decise de guvernul Ciucă pentru a crește încasările la buget, pe fondul unui deficit bugetar cronic.
Nu doar numărul de posturi a crescut rapid, ci și numărul de funcții de conducere, iar numirile pe aceste funcții au fost denunțate ca ilegale chiar de către Curtea de Conturi. În locul unor sancțiuni, Parlamentul a mușamalizat printr-o lege situația și a introdus în legalitate numirile, după cum a scris SpotMedia în 2020.
Potrivit Curții de Conturi, unul dintre oamenii-cheie aduși de Mitulețu Buică fără concurs în AEP este Constantin Rada, șeful Departamentului de Control al Finanțării Partidelor Politice și al Campaniilor Electorale, potrivit Rise Project. Rada l-a înlocuit pe Toma Costreie, dat afară de PS după ce refuzase să suspende controalele demarate la PSD în 2019.
Majorările succesive ale schemei de personal au venit pe fondul menținerii atribuțiilor instituției care organizează alegerile și supraveghează activitatea partidelor politice. Instituția nu a primit atribuții suplimentare semnificative.
Printre cei angajați la AEP în mandatul lui Buică se numără și nepoata acestuia, Bianca Mitulețu, potrivit Rise Project. Ea a intrat în AEP ca una dintre consilierele de la cabinetul președintelui, în 2019. Ea avut și o carieră muzicală, cu numele de scenă Bia, doar pentru piața românească. La extern, s-a promovat ca Yabee.
Tot în 2019 a fost angajată la AEP o altă cântăreață, Alina Șleahtițkaia din Republica Moldova. Ea a devenit onsilier la cabinetul președintelui și șef serviciu la Registratură, potrivit Rise Project. Din mai 2021, sora ei mai mică, Adriana Șleahtițkaia, a ajuns tot la cabinetul președintelui AEP.
Reamintim că AEP refuză să le ceară partidelor politice informații despre modul în care cheltuie subvențiile de la bugetul de stat pentru a face contracte cu presa în afara campaniilor electorale.
Context. Constantin Mitulețu-Buică a fost propulsat șef al AEP de Liviu Dragnea, în februarie 2019.
La începutul lunii iunie 2022, Tribunalul Municipiului București a decis să returneze la parchet dosarul de abuz în serviciu al preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Constantin Mituleţu Buică. Decizia e definitivă. Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti l-a trimis în judecată în 2021 pe Mitulețu Buică pentru comiterea în concurs a trei infracţiuni de abuz în serviciu, ultima în formă continuată.
Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis oficial în 2021 retragerea doctoratului lui Mitulețu Buică pentru plagiat. El ar fi plagiat mai bine de jumătate din teza de doctorat pe care a susținut-o în 2016 la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), se arată într-o investigație PressOne. Domeniul în care Mitulețu-Buică a devenit doctor este Informații și Securitate Națională. De altfel, președintele Autorității Electorale Permanente a urmat, în afară de studiile doctorale, mai multe cursuri de scurtă durată la Academia SRI și la UNAP.
Un alt moment controversat din cariera lui Mitulețu-Buică este întâlnirea cu ambasadorul Rusiei în ianuarie 2020. Conform unui comunicat postat pe site-ul AEP pe 24 ianuarie, Constantin-Florin Mituleţu-Buică a primit vizita ambasadorului Rusiei în România, Valeri Kuzmin. Opoziția de la acel moment a cerut demisia sa din funcție.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii