G4Media.ro

Airbus și alte 7 companii vor să capteze și să stocheze CO2…

Foto: Wikipedia / Julian Herzog

Airbus și alte 7 companii vor să capteze și să stocheze CO2 sub pământ

Airbus și șapte companii aeriene au anunțat luni că au semnat o scrisoare de intenție pentru a cumpăra 400.000 de tone de credite de CO2 care vor fi captate din aer și depozitate în subteran în Statele Unite. Producătorul de aeronave, alături de Air Canada, Air France-KLM, easyJet, IAG, Latam, Lufthansa și Virgin Atlantic au încheiat acest parteneriat cu firma 1PointFive, potrivit unui comunicat citat de BFM TV.

Compania construiește o instalație de captare și stocare în Bazinul Permian din Texas. Acesta va fi operațional în 2024, a declarat președintele său, Steve Belly, în cadrul unei conferințe de presă. Cu o capacitate de stocare de un milion de tone de CO2, acesta va fi cel mai mare sit de stocare de CO2 din lume, a spus el.

Tehnologia, cunoscută sub numele de captarea și stocarea directă a carbonului din aer (DACCS), are ca scop captarea CO2 din aer cu ajutorul unor ventilatoare puternice, alimentate cu energie electrică de la panouri solare, și stocarea acestuia la aproape 2.000 de metri sub pământ. „Captarea directă a carbonului din aer este o tehnologie emergentă cu un potențial uriaș”, a declarat Jane Ashton, șefa departamentului de sustenabilitate de la easyJet, care a afirmat că „va fi o parte esențială a călătoriei noastre către „zero net” emisii de carbon.

Obiectiv: zero emisii nete de C02 până în 2050

Sectorul aviatic mondial, care este responsabil pentru 2 până la 3% din emisiile globale de CO2, s-a angajat anul trecut să atingă un nivel net zero de emisii de C02 până în 2050, pentru a respecta Acordul de la Paris, care are ca scop limitarea încălzirii globale la +1,5°C. Aceasta se bazează pe inovații tehnologice și pe introducerea treptată a combustibililor de aviație sustenabili (SAF), capabili să reducă emisiile de CO2 cu 80% în comparație cu kerosenul, pe întregul lor ciclu de viață.

Numărul de aeronave aflate în circulație la nivel mondial se va dubla până în 2040, potrivit Airbus.

„Nu există nicio soluție miraculoasă pentru a atinge neutralitatea în materie de carbon în 2050”, a declarat Nicolas Chrétien, șeful departamentului de sustenabilitate și mediu de la Airbus. „Vor exista emisii reziduale care vor trebui eliminate permanent, acesta fiind scopul captării carbonului”, a explicat el. Tehnica de captare și stocare a CO2 este criticată de unele dintre ONG-urile care luptă împotriva încălzirii globale.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. LOL 😂😂😂😂🤡 mucho vrãjealã ..

  2. Marketing ieftin pentru prosti.
    Baieti, va dau eu o idee total inovatoare despre cum se poate capta CO2-ul. Am depus deja documentatia pentru obtinerea patentului! Se cheama..(.tobeee)… POM.
    Da, pom! Capteaza CO2 si, culmea, elibereaza si oxigenul din CO2 înapoi in atmosfera.

    • Nu merge !Bine,poate merge cu un pom,doi..
      Mai mulți, formează o pădure, apare un Ocol silvic,un pădurar nevoiaș de o casă mai mare,un Garcea recent destinat intr o colibă,un țapinar funcțional pe bază de „târâș”,și hop! apare Șvaițenbergăr cu drujba lui magică si taie pădurea. A fost văzut prin alte păduri cum tăia la greu.El tăia, el căra cu spinarea la o fabrică tot a lui,de unde ieșea cherestea ce trecea vama catre West ,iar vameșii la Soare se puteau uita dar la cherestea,ba !Singur,singurel,jigodia de austriac ne a furat padurilii,oameni buni !!!!…Nțnțnț,nu i bună invenția.
      In altă ordine de idei..
      In multe țări plantarea de arbori ar cam fi o soluție dar pe ultimii metri climatici.Nici macar o sută de metri n ar mai fi…
      Sfârșitul erei glaciare a dus la creșteri de temperatura iar dispariția pădurilor au dus la lipsa microclimatului atât terestru cât si atmosferic.Nu mai sînt paduri,nu mai se formează nori,nu mai plouă,iar puieții necesită apă pentru a crește si a se reface microclima.In multe locuri s au plantat puieții in deșert, deja si i au condamnat la moarte.Sa plantezi 100ha după care să umbli cu cana printre ei să i uzi…
      Ar trebui o politică de reimpaduriri incepand cu extinderea suprafetelor existente pentru a planta la frontiera dezastrului,minimizându l pas cu pas..Dar…ciuma portocalie are alte îndeletniciri..