„Ajunge”: Furtună în Croația, după ce o femeie va fi obligată să meargă în Slovenia pentru un avort
Calvarul unei femei împiedicate să avorteze în Croația, în ciuda unei tumori agresive care îi ataca fătul, a stârnit o undă de șoc în această țară predominant catolică, unde numeroase voci cer protejarea drepturilor femeilor, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.
Mirela Cavajda are dreptul legal la întreruperea voluntară a sarcinii (avort) în țara sa, dar va fi totuși obligată să se deplaseze în Slovenia, țară vecină, membră a UE, pentru a pune capăt acestui chin.
Scandalul a izbucnit în contextul în care Statele Unite se confruntă cu o furtună politică înaintea unei decizii a Curții Supreme care ar putea amenința dreptul la avort.
Avortul este contestat și în mica țară balcanică, unde grupuri susținute de biserică au încercat fără succes în 2017 să obțină interzicerea acestuia, iar majoritatea medicilor refuză să îl efectueze.
La sfârșitul lunii aprilie, în a șasea lună de sarcină, Mirela Cavajda a fost anunțată că fătul ei avea o tumoare cerebrală agresivă care îl putea ucide și, dacă ar fi supraviețuit, ar fi provocat malformații foarte grave.
„Dacă se va naște, va fi ca o „legumă””, a declarat ea în lacrimi pentru presa locală. „M-am dus acasă și m-am uitat în gol la un perete”, a continuat femeia căsătorită, în vârstă de 39 de ani, care are deja un fiu. „Am luat decizia într-o secundă.”
În Croația, avortul este legal până în a zecea săptămână de sarcină. În afară de aceasta, este posibil în cazul în care sănătatea fătului sau a mamei este grav amenințată și în cazurile de viol și incest.
Mirela a îndeplinit condițiile, dar patru spitale din Zagreb i-au trântit ușa în nas.
Ea a spus că un medic a întrebat-o dacă ar „ucide un copil de doi ani cu o tumoare”, iar altul a spus: „eutanasie”.
Femeia a fost sfătuită să caute ajutor în Slovenia, așa cum fac în fiecare an aproximativ 10 femei aflate în situații similare, au declarat activiștii pentru drepturile omului.
„Înapoi în trecut”
Dar, în condițiile în care o examinare RMN a arătat că starea de sănătate a fătului se deteriora, o comisie medicală a dat în cele din urmă undă verde avortului.
Avortul este reglementat de o lege din 1978, adoptată pe vremea când Croația făcea încă parte din Iugoslavia comunistă.
Însă, de la independența din 1991, ponderea Bisericii Catolice a crescut, iar mulți medici refuză să facă avorturi în numele „obiecției de conștiință” instituite printr-o lege din 2003.
Mai mult de 80% din cei 3,9 milioane de locuitori ai Croației sunt catolici.
Într-o scrisoare deschisă emoționantă, ea își amintește de fătul bolnav, un băiat pe care l-a numit Grga, și acuză atât societatea, cât și medicii că au abandonat-o.
„Așteptându-l pe Grga să moară în pântecele meu, (sau) născându-l și privindu-l cum moare, (…) ar fi sadism pur”, scrie ea.
Săptămâna trecută, mii de demonstranți s-au adunat pentru a spune „Ajunge” și a denunța atacurile asupra sănătății femeilor.
„Femeile ar trebui să aibă drepturile pe care le-au câștigat cu mult timp în urmă”, a declarat Sonja Kraljevic pentru AFP, denunțând un „pas înapoi”.
Potrivit lui Branka Mrzic Jagatic de la ONG-ul RODA, unul dintre organizatori, „acest caz a arătat că sistemul nostru de sănătate publică s-a prăbușit complet atunci când vine vorba de sănătatea femeilor”.
În 2019, un val de mărturii despre violența ginecologică a cuprins țările patriarhale din Balcani, în marja mișcării #MeToo.
Umilire
Factorul declanșator a fost mărturia unei deputate croate despre chiuretajul fără anestezie suferit în urma unui avort spontan.
RODA a adunat sute de povești despre experiențe dureroase și umilitoare legate de naștere, avort spontan și avort.
„Am crezut că voi naște pe o masă de ginecologie”, dar o „asistentă mi-a spus să mă duc la baie” pentru a aștepta expulzarea, a scris o femeie într-o scrisoare citită în cadrul evenimentului, amintindu-și de avortul provocat medical din cauza unor malformații.
Aproape 60% dintre ginecologii din spitalele publice refuză să facă avorturi, potrivit cifrelor oficiale.
Printre aceștia se numără și Boris Ujevic, un medic din Zagreb. „Viața trebuie respectată, iar viața este lege.”
Activiștii pentru drepturi cer ca femeilor să le fie garantat accesul la asistență medicală, inclusiv la avort.
Conservatorii aflați la putere nu se grăbesc să abordeze această problemă, în timp ce partidele de stânga vorbesc despre un referendum pentru a înscrie dreptul la avort în constituție.
Între timp, Mirela a refuzat protocolul propus în Croația, și anume nașterea provocată a unui bebeluș amenințat cu o moarte rapidă. În Slovenia, inima fătului este oprită înainte de procedură.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii