Dragnea promite 20.000 de lei pentru fiecare gospodărie din Moldova. Dan Diaconescu promitea 20.000 de euro pentru fiecare român în campania electorală din 2012
Liviu Dragnea a promis vineri un ajutor social de câte 20.000 de lei pentru fiecare gospodărie din satele din șase județe aflate în nordul Moldovei. Banii ar urma să fie acordați pentru îmbunătățirea condițiilor de locuire, în condițiile în care guvernul PSD e acuzat de comunitățile din Moldova că întârzie construcția autostrăzilor care să lege regiunea de restul țării.
Promisiunea lui Liviu Dragnea amintește de programul electoral al PPDD, partidul fondat de Dan Diaconescu, cel care a înființat postul de televiziune OTV. Dan Diaconescu promitea în campania din 2012 câte 20.000 de euro pentru fiecare cetățean român dacă partidul său intra în Parlament. PPDD a intrat în parlament, dar s-a desființat de facto după ce Dan Diaconescu a fost condamnat definitiv la închisoare pentru corupție (vezi aici mai multe detalii).
Dragnea a anunțat că banii vor fi dați prin ordonanţă de urgenţă: „Plecând de la ideea că această regiune are un PIB pe locuitor de 27.000 de lei/an faţă de 44.000 de lei media naţională, am gândit, am elaborat un program specific de sprijin punctual pentru această regiune. Acordarea de 20.000 de lei în fiecare gospodărie pentru îmbunătăţirea condiţiilor de locuire în mediul rural şi dotarea gospodăriilor cu utilaje agricole. Cei care vor şi mai mulţi bani, pot merge până la 40.000 de lei şi le putem acorda garanţii pentru credite. Şi aici vorbim de izolarea termică şi energetică prin anvelopare, încălzire cu centrale termice, conectarea gospodăriilor la reţeaua de apă, canalizare şi gaze, amenajarea de grupuri sanitare în interiorul locuinţei, apă caldă menajeră prin sisteme solare”, a spus Dragnea vineri la Botoșani, citat de Agerpres.
Dragnea a spus că măsurile nu au caracter electoral: „2019 este anul când nivelul bugetului de stat, nivelul veniturilor ne permit să venim cu acest program destul de bine închegat de sprijin pentru judeţele din Moldova. În România sunt alegeri aproape în fiecare an. Dacă mergem pe logica asta, înseamnă că nu trebuie să mai faci nimic. Electoral, neelectoral, pe noi ne interesează ca acest program să înceapă să fie implementat. Este rolul tuturor instituţiilor statului, civile, să comunice acest program tuturor cetăţenilor din Moldova, tuturor firmelor din Moldova, tuturor instituţiilor publice, pentru că acolo sunt câteva componente ale acestui program care pot determina începerea serioasă a unei creşteri serioase în această regiune, la care se adaugă proiectele mari de infrastructură care au fost iniţiate”, a mai spus Dragnea, potrivit Agerpres.
Regiunea Nord-Est se numără printre cele mai sărace zece regiuni ale Uniunii Europene, fiind afectată cronic de lipsa infrastructurii, care duce la pierderea potențialelor investiții.
PSD s-a opus anul trecut adoptării unei legi care să oblige guvernul să aloce bani pentru A8, autostrada Iași – Târgu Mureș, și a votat-o abia la presiunea societății civile. Chiar și după votarea legii, societatea civilă din Moldova a acuzat guvernul PSD de ignorarea proiectului și tergiversarea lucrărilor. În februarie a avut loc un protest la guvern, iar pe 20 aprilie e programat un marș motorizat Iași – Chișinău în semn de protest față de faptul că guvernul ignoră porțiunea de autostradă care ar lega Iași de Republica Moldova.
Foto: InquamPhotos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
22 comentarii