G4Media.ro

AKK, urmașa Angelei Merkel la șefia CDU. Cine este Annegret Kramp-Karrenbauer, noua…

AKK, urmașa Angelei Merkel la șefia CDU. Cine este Annegret Kramp-Karrenbauer, noua președintă a celui mai mare partid german

Annegret Kramp-Karrenbauer (56 de ani, cunoscută și drept AKK) a câștigat vineri alegerile interne din Uniunea Creştin-Democrată (CDU) și va prelua de la Angela Merkel șefia partidului, anunță Deutsche Welle. Noua șefă a conservatorilor germani va încerca să reorienteze partidul spre dreapta, potrivit publicației germane.

Annegret Kramp-Karrenbauer (56 de ani) este politicianul pe care Angela Merkel a desemnat-o ca potențial succesor. La începutul anului, ea a fost aleasă – la îndemnul lui Merkel – drept secretar general al CDU. A fost premier al landului Saarland și este văzută drept o centristă din punct de vedere ideologic.

În turul doi, lupta s-a dat între Annegret Kramp-Karrenbauer/AKK (450 voturi în primul tur) și Friedrich Merz (392). Al treilea candidat, Jens Spahn, obținuse în primul tur doar 157 de voturi din partea delegaților la congresul CDU din Hamburg.

Rezultatul final:
AKK: 517
Merz: 482

Cine sunt cei trei politicieni care au candidat la șefia CDU?

A fost de departe cea mai interesantă alegere a președintelui CDU. Cei mai promiţători candidați – toți din partea de vest a Germaniei – s-au prezentat ca buni cunoscători ai mai multor domenii.

La Friedrich Merz, în vârstă de 63 de ani, domină politica economică și accentele conservatoare.

La Kramp-Karrenbauer (56 de ani); politica socială și clasicul „C“ (creștinism) în problemele etice.

Spahn (38 de ani) reprezintă tradiția conservatoare a partidului.

O privire asupra aspectelor politice majore:

Politica internă şi externă

Dintre cei trei candidaţi, Merz încearcă „liniile” mari. El vorbeşte despre relațiile dificile cu SUA și cu regimul din China.

Kramp-Karrenbauer este mai degrabă abstractă la aceste capitole, preferând să sublinieze importanța valorilor de bază pe care CDU trebuie să le apere la nivel mondial în fața populismului în creștere. Spahn este mai degrabă reţinut.

Critici la adresa Rusiei din partea celor trei candidaţi, în contextul acţiunilor împotriva Ucrainei și al escaladării situaţiei în Marea Azov, au fost auzite cu întârziere.

Merz a pus la îndoială construcția gazoductului Nord Stream 2, care va aduce gazul rusesc direct în Germania. Mesajul a fost preluat şi de Spahn, în timp ce Kramp-Karrenbauer a reacţionat cu reţinere, amintind că proiectul nu mai poate fi împiedicat.

În ceea ce privește Bundeswehr, cei trei se plâng de dotările precare ale soldaţilor și solicită mai multă înţelegere şi sprijin pentru trupe.

Înstrăinarea de Rusia arată, de asemenea, necesitatea unei armate germane sau europene mai puternice.

Politica europeană

Toţi cei trei candidaţi subliniază importanţa crescândă a Europei în fața schimbărilor și provocărilor globale. De asemenea, ei menționează obligația de a conduce CDU către un rezultat mai bun în alegerile europene din mai 2019 decât ceea ce indică momentan sondajele.

Kramp-Karrenbauer, numită adesea şi AKK, după iniţialele numelui său, fost premier al landului Saar, aminteşte adesea că a trăit într-o regiune de frontieră şi critică obstacolele din calea comerțului transfrontalier.

Merz, singurul dintre cei trei care a fost, de asemenea, membru al Parlamentului European, susține cel mai agresiv integrarea europeană. El consideră că la nivel european este necesar ca Germania să contribuie financiar mai mult. Spahn este mult mai sceptic decât Kramp-Karrenbauer și Merz.

Politica de migraţie

Pentru mulți, cea mai iritantă problemă din Germania rămâne politica privind refugiații. Spahn insistă asupra unei schimbări consecvente de curs și dorește să reducă în continuare așa-numita „limită superioară” de migranţi care pot veni în Germania, dar și reunificarea familiilor.

Merz laudă primirea refugiaților în primele zile ale lunii septembrie 2015, dar critică faptul că granițele au rămas deschise şi după acest moment. Acum două săptămâni, el și-a înăsprit criticile și a pus la îndoială trăsăturile de bază ale legislației germane privind azilul.

Kramp-Karrenbauer apără admiterea unui număr atât de mare de refugiați, precizând însă că ceea ce s-a întâmplat în toamna anului 2015 nu ar trebui să se repete. Toți trei pledează pentru o practică mai strictă în materie de expulzare.

Pactul internaţional pentru migraţie

Recent, dezbaterea privind pactul ONU pentru migrație a fost impulsionată puternic în cadrul CDU. Jens Spahn solicită o dezbatere în acest sens la congresul partidului de vineri şi sâmbătă, referindu-se la acordul de liber schimb TTIP, care a eșuat din cauza lipsei de transparență. Merz argumentează foarte asemănător.

Kramp-Karrenbauer a subliniat că problema a fost deja discutată în diferite forme și că acest subiect, criticat în principal de populiștii de dreapta, se află pe agenda congresului.

Politici sociale

Spahn este ministrul federal al Sănătății. El este cel mai bine pregătit dintre toţi candidaţii în subiecte de politică socială, cum ar fi politica de sănătate și îngrijirea. Spahn pledează pentru o mai bună pregătire a asistentelor medicale și integrarea personalului străin.

În privinţa pieţei muncii și a integrării, Merz subliniază că Germania a fost mult timp o „țară de imigrație“ (un cuvânt care a fost multă vreme dezaprobat în CDU).

În general, candidaţii subliniază importanța Uniunii Creştin-Democrate pentru coeziunea socială. De altfel, importanța coeziunii sociale pentru CDU este cel mai des şi clar invocată de Kramp-Karrenbauer, care vorbeşte adesea despre probleme sociale, cum ar fi situația dificilă de pe piața imobiliară.

Finanţe

În unanimitate, cei trei candidați pledează pentru anularea taxei de solidaritate. Un subiect care îl ajută pe Spahn să puncteze din punct de vedere retoric. Când a fost introdusă taxa „Soli”, el avea nouă ani. Acum are 38 de ani şi spune că a sosit timpul să se renunţe la ea. Merz solicită, parțial neclar, o reformă fiscală suplimentară.

Relaţia cu Merkel

Merz a subliniat chiar la începutul campaniei sale pentru şefia partidului că s-a împăcat cu Merkel și o va respecta ca șef al guvernului. În același timp, el se bazează întotdeauna pe sfatul acesteia în chestiuni punctuale. Spahn, membru în al patrulea guvern condus de Angela Merkel, susține același lucru.

Kramp-Karrenbauer avertizează împotriva subestimării importanței lui Merkel pentru CDU și diminuării rolului de „partid popular” al formaţiunii conservatoare.

Foto: Annegret Kramp-Karrenbauer (Sursa – Wikipedia)


Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Kramp-Karrenbauer (vad ca se mai numeste AKK ) seamana leit ci Patzaichin al nostru. Sau cu fosta sefa de la Nuclearelectrica…

    • Ti se pare tie ca seamana cu Pataichin. Annegret Kramp-Karrenbauer este nemtoaica catolica din zona Saar. (Langa Rin si Luxemburg, un fel de svabi). Pataichin este de origine rus-lipovean.

  2. Daca e sa te iei dupa figura, tipa pare facuta sa o inlocuiasca cu brio pe Mutti si sa albeasca in scaunul de cancelar !

    PS. Are si un nume care impune : Annegret Kramp -Karrenbauer !

    PPS. Mai simplu e sa spui Capra calca piatra, piatra crapa-n patru. Crapa-i-ar capul caprei… :)))

  3. Nu e ca si cum nu-s toti nazistii o apa si un pamant, da asta e periculos de proasta! Cam ca @Landser de proasta!

    • Postarea asta e pentru a mai reaminti din cand in cand: asistat e un trol penal care serveste stapani cu interese diferite de cele ale romanilor.

  4. wir werden sehen …. un vom vedea…pe nemteste:))