G4Media.ro

Al doilea beneficiar al unui rinichi de porc transplantat a murit

Sursa Foto: NBC

Al doilea beneficiar al unui rinichi de porc transplantat a murit

O femeie din New Jersey, Statele Unite, care a devenit a doua persoană beneficiară a unui rinichi de porc modificat genetic transplantat, a murit la aproape trei luni după operaţia de transplant, relatează miercuri UPI, potrivit Agerpres.

Centrul medical NYU Langone Health din New York a anunţat marţi că Lisa Pisano, în vârstă de 54 de ani, a murit duminică, după ce rinichiul care i-a fost transplantat a fost îndepărtat la 29 mai din cauza fluxului sanguin redus, cauzat de medicamentele pentru inimă.

Pisano, care suferea atât de insuficienţă renală, cât şi de insuficienţă cardiacă, a primit rinichiul de porc la data de 12 aprilie, la opt zile după operaţia de implantare a unei pompe cardiace mecanice. A fost pentru prima dată când două tehnologii medicale diferite au fost implantate unui singur pacient, potrivit chirurgilor de la NYU Langone Health.

„Contribuţiile Lisei la medicină, chirurgie şi xenotransplant (transplantul de celule, ţesuturi sau organe de origine animală, n.r.) nu pot fi supraestimate”, a declarat marţi dr. Robert Montgomery, directorul Institutului de Transplant NYU Langone, citat într-un comunicat.

„Curajul ei a dat speranţă miilor de oameni care trăiesc cu insuficienţă renală sau cardiacă în stadiu terminal şi care ar putea beneficia în curând de o sursă alternativă de organe”, a adăugat specialistul.

Pisano a fost al doilea pacient care a primit un rinichi de la un porc modificat genetic. Richard Slayman, în vârstă de 62 de ani, a fost primul pacient care a beneficiat de acest tip de transplant.

Slayman a murit în luna mai, la aproape două luni după ce a primit un rinichi de porc transplantat la Massachusetts General Hospital din Boston, Statele Unite. Slayman, care fusese externat şi revenise acasă la două săptămâni după operaţie, fusese „eliberat de povara dializei”.

Ambele transplanturi experimentale de rinichi de porc au fost aprobate în cadrul programului de acces extins al Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele unite pentru pacienţii cu afecţiuni ce pun viaţa în pericol.

Rinichii sunt cele mai frecvente organe necesare pentru transplant. În SUA, aproape 90.000 de persoane se află pe lista naţională de aşteptare pentru transplant renal, potrivit National Kidney Foundation. Medicii preconizează că rata bolilor de rinichi în stadiu terminal ar putea sări de la 29% la 68% în SUA până în 2030.

Pisano nu a fost o considerată o candidată pentru transplantarea unui rinichi uman din cauza nivelurilor ridicate de anticorpi dăunători din organismul său, au precizat medicii, adăugând că ar fi fost nevoie de mai mulţi ani pentru găsirea unui donator compatibil.

Rinichiul experimental modificat genetic care i-a fost transplantat lui Pisano a fost compatibil şi a fost dezvoltat de compania United Therapeutics. Organul a fost conceput pentru a bloca o genă responsabilă de producerea de alfa-gal. Studiile au arătat că eliminarea alfa-gal poate preveni o reacţie a anticorpilor şi respingerea rinichiului transplantat. Glanda timus a porcului a fost, de asemenea, transplantată pentru a preveni respingerea.

„Lisa ne-a ajutat să facem un pas mai aproape de realizarea unui viitor în care cineva nu trebuie să moară pentru ca o altă persoană să trăiască”, a spus Montgomery, care a lăudat-o pe Pisano pentru „curajul şi bunătatea ei”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează