Al doilea lot de documente din cazul Jeffrey Epstein a fost desecretizat: un detectiv descrie recrutarea a zeci de fete / Apare din nou numele lui Bill Clinton
Nouăsprezece documente desecretizate dintr-un proces legat de Jeffrey Epstein, pedofilul condamnat care a murit în închisoare înainte de a putea fi judecat pentru acuzații federale de trafic sexual, au fost făcute publice joi. Acesta este al doilea lot care provine dintr-un ordin judecătoresc din 18 decembrie al judecătorului care supraveghează procesul, un răspuns la eforturile legale ale presei de a face publice documentele. Documentele de joi seară totalizează peste 300 de pagini, transmite CNN.
Documentele fac parte dintr-un proces civil de defăimare intentat în 2015 de Virginia Roberts Giuffre, o femeie americană care a susținut că Epstein a abuzat-o sexual când era minoră și că Ghislaine Maxwell, fosta iubită a lui Epstein, a ajutat la acest abuz.
Publicarea de joi urmează sutelor de pagini de documente desecretizate miercuri, iar altele sunt așteptate în următoarele săptămâni.
Se așteaptă ca documentele, inclusiv materialele care urmează să fie desecretizate, să includă aproape 200 de nume, inclusiv ale unora dintre acuzatorii lui Epstein, oameni de afaceri proeminenți, politicieni și posibil și alții.
Totuși, faptul de a fi menționat în documentele dezecretizate nu înseamnă neapărat că cineva a fost acuzat de sau a comis o faptă ilegală.
Documentele variază de la argumente juridice tehnice și probe până la depoziții care relatează acuzații și descrieri ale unor presupuse infracțiuni, multe sau toate acestea fiind cunoscute anterior prin alte comunicate, interviuri în mass-media și alte căi.
Unul dintre documente, o depoziție a detectivului Joseph Recarey din Palm Beach, prezintă un proces pe care acesta spune că Epstein și Maxwell l-au folosit pentru a găsi și recruta fete „pentru a face masaje și a lucra la casa lui Epstein”. Recarey a fost detectivul principal într-un caz anterior împotriva lui Epstein la mijlocul anilor 2000.
În document, când a fost întrebat de un avocat cu câte fete a vorbit despre faptul că au fost recrutate de Maxwell, Recarey a răspuns: „Aș spune că aproximativ 30 – 30, 33”.
Avocatul l-a întrebat pe Recarey: „Și la sfârșitul acelui masaj, dacă acea victimă aducea și alte prietene, ea ar fi fost plătită pentru recrutarea acelor prietene?”
„Corect”, a răspuns Recarey.
La un alt moment dat, avocatul l-a întrebat pe detectiv: „Deci ați stabilit că «masaj» era de fapt un cuvânt de cod pentru altceva?”
Răspunsul lui Recarey: „Când s-au dus să facă un masaj, a fost pentru satisfacție sexuală”.
O altă acuzatoare, al cărei nume rămâne protejat, a declarat într-o depoziție din 2016 că, pe când avea între 15 și 17 ani, a fost plătită pentru a-i face masaj lui Jeffrey Epstein, deși nu avea experiență în domeniul masajului. Masajul, crezuse ea, „nu implica nicio activitate sexuală. Asta am presupus”.
Dar ea a spus că această presupunere era greșită.
„Eram pur și simplu acolo și, dintr-odată, mi s-a întâmplat ceva oribil”, a spus ea despre experiența ei cu Epstein, adăugând: „Nu trebuia să fie ceva sexual, dar a fost”.
Ea a spus că a adus alte fete de liceu la Epstein acasă la cererea acestuia și că era plătită atunci când se afla la el acasă, chiar dacă nu făcea nimic.
În documentele desecretizate există încă nume tăinuite.
De exemplu, într-un e-mail din 2011 trimis de Sharon Churcher, un reporter al publicației britanice Mail on Sunday, către un destinatar ascuns, se face referire la faptul că o persoană a fost traficată de „bărbați, inclusiv doi dintre cei mai respectați politicieni din lume”, urmat de o paranteză care include două nume protejate cu bare negre solide.
Dar există și nume cunoscute.
Epstein și mass-media
Într-un e-mail desecretizat din 2011, Giuffre a afirmat că fostul președinte Bill Clinton a amenințat revista să nu scrie articole despre Epstein legate de traficul sexual.
În e-mailul trimis lui Churcher, Giuffre spunea că era îngrijorată în legătură cu împărtășirea poveștii sale cu publicația, „având în vedere că B. Clinton a intrat în VF și i-a amenințat să nu scrie articole despre traficul sexual despre bunul său prieten J.E.”.
Giuffre nu a precizat când ar fi avut loc interacțiunea pe care Clinton a descris-o cu Vanity Fair.
Graydon Carter, editorul Vanity Fair din 1992 până în 2017, a declarat pentru CNN că interacțiunea „în mod categoric nu a avut loc”.
Un purtător de cuvânt al lui Clinton a declarat pentru CNN că nu are niciun comentariu nou cu privire la presupusul incident. Miercuri, ca răspuns la faptul că Clinton apare în documentele desecretizate, un purtător de cuvânt al fostului președinte a declarat că „au trecut aproape 20 de ani de când președintele Clinton a avut ultimul contact cu Epstein”.
Prima rundă de documente, publicată miercuri, conținea în mare parte nume și informații care fuseseră deja relatate în diverse instituții media și făcute publice prin alte proceduri judiciare. Totuși, aceasta este prima dată când aceste documente specifice au fost făcute publice. Este posibil ca mai multe documente să fie desecretizate în zilele următoare.
Giuffre și Maxwell au soluționat procesul civil în 2017, dar documentele depuse în instanță au fost redactate anterior pentru a proteja confidențialitatea persoanelor. Unele nume și informații sunt încă ascunse în documentele desecretizate.
Majoritatea documentelor din proces au fost desecretizate în 2019, cu o zi înainte ca Epstein să moară prin sinucidere în închisoare.
Maxwell ispășește în prezent o pedeapsă de 20 de ani în închisoarea federală după ce a fost găsită vinovată de trafic sexual în 2021.
Într-o declarație pentru CNN de miercuri, avocații lui Maxwell au declarat: „Ea și-a susținut în mod constant și vehement nevinovăția”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank