Al doilea război comercial al lui Trump îi va afecta serios pe fermierii americani deoarece China se bazează pe Brazilia
Primul război comercial al lui Donald Trump a avut un impact de aproximativ 11 miliarde de dolari asupra cultivatorilor americani de soia, cel de al doilea episod ar urma să aibă un impact mult mai mare, transmite agenția de știri Bloomberg, citată de Agerpres.
Soia a fost simbolul primului război comercial al lui Trump cu China, când livrările americane către cel mai mare cumpărător mondial de soia au scăzut cu 79% în primii doi ani ai administraţiei Trump. Însă atunci, gigantul asiatic avea nevoie de livrările din SUA. Acum China îşi poate asigura necesarul de soia din Brazilia.
Situaţia este identică pentru alte materii prime, după ce China şi-a diversificat sursele de aprovizionare, şi-a deschis piaţa pentru porumb şi grâu din Argentina, pentru sorg din Brazilia şi bumbac din Australia. În paralel, depozitele Chinei sunt pline în contextul în care încetinirea economiei a dus la reducerea cererii interne.
„Prima dată, China nu a fost pregătită. De data asta sunt pregătiţi, au stocuri interne record de soia boabe. Dinamica s-a schimbat puţin”, spune Steve Nicholson, analist pe cereale şi oleaginoase la banca Rabobank.
Riscul unui nou război comercial vine într-un moment în care fermierii americani se chinuie să îşi redobândească statutul de cei mai mari exportatori de produse precum porumb şi grâu, după ce fermierii brazilieni au reuşit să le fure o parte din cota de piaţă. În plus, cultivatorii americani primesc mai puţini bani pentru recoltele lor, în condiţiile în care, la începutul acestui an, preţurile la porumb şi soia au atins cele mai scăzute nivele de după 2020.
Analiştii se aşteaptă ca Trump să repete măsurile introduse în primul său mandat, astfel că tarifele vamale americane vor fi urmate de măsuri de represalii din partea Chinei, ceea ce va pune presiune asupra preţurilor la cereale. O soluţie este posibil să fie găsită până la urmă, dar China va avea „un apetit mai mic” pentru revenirea la nivelele anterioare de import, susţin analiştii de la Citigroup Global Markets.
Primul război comercial a creat actuala situaţie de aprovizionare, în condiţiile în care reorientarea Chinei dinspre SUA i-a făcut pe fermierii brazilieni să cultive mai multă soia boabe. În aceste condiţii, la începutul lui 2025 Brazilia ar putea recolta o cantitate de soia cu 30% peste nivelul celei de dinainte de primul război comercial SUA-China.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank