Al treilea val al pandemiei în Canada: Noile variante ale virusului afectează în special tinerii / Oficialii impun restricții severe
Canada se confruntă în prezent cu cel de-al treilea val al pandemiei, alimentat de noile variante ale coronavirusului, care afectează tinerii într-o proporție mult mai mare decât până acum. Creșterea numărului de infecții a lovit în principal provinciile Ontario, Quebec și British Columbia, determinându-i pe oficiali să implementeze noi restricții pentru a opri răspândirea cazurilor de îmbolnăviri. Sâmbătă seara, Canada a depășit un milion de cazuri înregistrate de coronavirus de la începutul pandemiei.
Doctorița Theresa Tam, care este șefa sănătății publice din Canada, a anunțat recent o creștere de 64% a cazurilor noi care implică variantele coronavirusului – 90% dintre infecții au implicat tulpina B.1.1.7 găsită pentru prima dată în Marea Britanie în luna septembrie a anului trecut.
Ontario, care este cea mai populată provincie din Canada, a raportat un aflux de pacienți mult mai tineri în terapia intensivă. Aproape jumătate dintre pacienții din provincie internați la terapie intensivă cu COVID-19 au sub 60 de ani, au anunțat oficialii.
„Devine destul de alarmant aici. Noul val răspândește cu repeziciune și este mult mai rapid decât ultimele două valuri,” a declarat Kashif Pirzada, un medic de urgență din Toronto, citat de CNN. „Oamenii care umplu în prezent camerele de urgență au cu toții vârste de 30, 40 și 50 de ani.” Pirzada a postat recent pe Twitter imagini cu plămânii afectați de virus ai unor pacienți de 30 de ani aflați la terapie intensivă.
„Pe măsură ce noile variante se răspândesc, veți vedea că COVID-19 ucide mai repede și pe cei mai tineri,” a afirmat Adalsteinn Brown, consilier științific senior pentru guvernul din Ontario. „Se răspândește mult mai repede decât înainte și nu ne putem vaccina suficient de repede pentru a sparge acest al treilea val.”
Actualii pacienți „sunt mai tineri. Sunt mai bolnavi,” a scris pe Twitter și doctorul Shankar Sivananthan de la William Osler Health System, adăugând că „acest val e mai rău decât cel de anul trecut. Mai rău decât cel din ianuarie,” în timp ce doctorul Eddy Fan, director medical în cadrul University Health Network din Toronto, a declarat pentru National Post că „a fost o schimbare foarte clară” în ceea ce privește profilul pacienților.
Un studiu recent a confirmat și el că noile variante sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din pacienții de la terapie intensivă din Ontario. Potrivit documentului, tulpinile coronavirusului sunt asociate cu un risc crescut de 103 la sută de spitalizare, un risc cu 63 la sută mai mare de admitere în unitățile de terapie intensivă și un risc cu 56% mai mare de deces din cauza COVID-19, „ceea ce va rezulta într-o povară considerabil mai mare pentru sistemul de îngrijire a sănătății decât s-a observat cu variantele timpurii în timpul celui de-al doilea val.”
Ca răspuns la creșterea infecțiilor, guvernul din Ontario a adoptat restricții severe pentru o lună de zile. De la miezul nopții de sâmbătă, serviciile de îngrijire personală, sălile de sport și restaurantele interioare trebuie să se închidă, în schimb ce școlile și majoritatea comercianților cu amănuntul pot rămâne deschise, însă cu limite specifice de capacitate.
Ordinul guvernului provincial prevede restricții mai stricte în ceea ce privește adunările de persoane și restaurantele și vine după ce provincia a permis redeschiderea restaurantelor cu terase în urmă cu doar două săptămâni.
Joia trecută, autoritățile au prezentat modele care au arătat că noile restricții, inclusiv rămânerea la domiciliu pentru locuitorii din provincie, ar putea reduce semnificativ atât creșterea numărului de cazuri de COVID-19, cât și spitalizările. Cu toate acestea, chiar și cu restricțiile de patru săptămâni implementate recent, admiterile la terapie intensivă vor ajunge probabil la 800 în această lună, au spus experții, citați de CBC News. Numărul de cazuri zilnice va depăși 6.000 până la sfârșitul lunii, susțin specialiștii.
Înainte de anunțul guvernului din Ontario privind impunerea de noi restricții, 153 de medici de la terapie intensivă au publicat o scrisoare deschisă adresată locuitorilor provinciei, susținând că cadrul actual nu va fi suficient pentru a reduce numărul tot mai mare de cazuri, având în vedere variantele coronavirusului ce se răspândesc mai repede și sunt mai periculoase. Doctorii au cerut provinciei să pună în aplicare măsuri mai stricte de sănătate publică.
Scrisoarea a avertizat că medicii sunt confruntați în ultima perioadă cu pacienți mai tineri, inclusiv părinți ai copiilor de vârstă școlară și familii întregi infectate de variantele mai contagioase ale virusului.
Între timp, provincia Quebec a impus un lockdown strict în trei orașe diferite, închizând școlile și afacerile neesențiale. Circulația pe timpul nopții este interzisă de la 8 seara la 5 dimineața în Quebec City, (capitala provinciei), Levis și Gatineau pentru cel puțin 10 zile.
La rândul lor, oficialii din Columbia Britanică au implementat un lockdown de trei săptămâni, care interzice servirea mesei în interiorul restaurantelor, desfășurarea de servicii religioase în lăcașele de cult și activitățile de fitness în interior. Noile reguli intră în vigoare de la miezul nopții de luni și vor dura cel puțin până la 19 aprilie.
Autoritățile au afirmat că reuniunile sociale interioare, călătoriile între comunități și numărul tot mai mare de cazuri care implică variantele coronavirusului au fost cele care au determinat o mare parte din creșterea recentă a infecțiilor în provincie și că este necesară „o rupere a acestui circuit” pentru a ajuta la întreruperea propagării transmisiilor.
La rândul ei, Alberta a decis să suspende orice decizie de relaxare măsurilor de sănătate publică la sfârșitul lunii martie, din cauza ratelor în creștere ale spitalizărilor cu COVID-19.
Vaccinarea, în ritm de melc
Canada a înregistrat un start ratat în ceea ce privește vaccinarea populației, în principal din cauza întârzierilor cu importul dozelor în condițiile în care țara nord-americană nu are capacitatea de a-și produce propriile vaccinuri. Până la 1 aprilie, doar 1,75% din populație a fost complet vaccinată și doar 11,86% au primit cel puțin o doză, conform datelor guvernamentale.
Statisticile Bloomberg au indicat luni la prânz că 14% din populația Canadei a fost vaccinată cu prima doză și 2,6% dintre locuitori au fost imunizați complet, cu mult în urma Statelor Unite (25,5%, respectiv 18,5%), a Marii Britanii (27,6% – 8,1%) sau a Israelului
Așa cum am scris recent, Canada a făcut pași greșiți în campania de vaccinare a populației împotriva coronavirusului, în ciuda faptului că guvernul de la Ottawa a reușit să-și asigure cel mai mare număr de doze de vaccin anti-COVID pe cap de locuitor din lume și l-a desemnat pe un militar cu 30 de ani de experiență – generalul-maior Dany Fortin – în fruntea eforturilor logistice de distribuire și inoculare a canadienilor.
Executivul condus de Justin Trudeau se chinuie însă nu doar să obțină dozele de vaccin comandate de la companiile farmaceutice (în special din Uniunea Europeană), dar și să vaccineze efectiv milioanele de canadieni. Șeful guvernului de stânga promisese în urmă cu ceva vreme că toți canadienii care doresc un vaccin vor primi unul până la sfârșitul lunii septembrie a acestui an.
Cifrele dezamăgitoare ale campaniei de vaccinare sunt surprinzătoare în cazul Canadei, una dintre cele mai bogate și dezvoltate țări de pe glob. Mai ales în condițiile în care guvernul de la Ottawa și-a asigurat cel mai mare număr de doze de vaccin pe cap de locuitor din lume. Guvernul Trudeau a semnat acorduri cu șapte furnizori de vaccinuri – Moderna și Pfizer, precum și cu companiile farmaceutice care au autorizație în așteptare, cum ar fi AstraZeneca și Johnson și Johnson – pentru un total de aproape 418 de milioane de doze. (Populația Canadei este în prezent de puțin peste 38 milioane de persoane).
Un record nedorit
Sâmbătă seara, Canada a depășit 1 milion de cazuri înregistrate de coronavirus de la începutul pandemiei. În acest moment, statisticile CTV News arată că țara nord-americană a înregistrat 1.003.988 de cazuri de COVID-19, cu un număr de 23.062 de decese. Numărul cazurilor active este de 58.288 la nivelul întregii țări, în timp ce 922.524 de pacienți s-au vindecat.
Primul caz de COVID-19 în Canada a fost confirmat la Sunnybrook Health Science Center din Toronto, pe 25 ianuarie 2020.
Puțin mai mult de o lună mai târziu, pe 11 martie, Organizația Mondială a Sănătății a declarat o pandemie globală, cu 126.000 de cazuri confirmate în întreaga lume. La acea dată, Canada a înregistrat 108 cazuri confirmate în total.
Acum, Canada se află în mijlocul unui al treilea val, după ce a înregistrat o creștere a infecțiilor noi în cele mai populate provincii, Ontario, Quebec și Columbia Britanică. Ontario a raportat 3.009 cazuri de COVID-19 sâmbătă și 3.089 de cazuri vineri, fiind pentru prima dată din ianuarie 2021 când provincia a depășit 3.000 de cazuri zilnice.
Quebec a depășit vineri peste 1.300 de cazuri de COVID-19 (pentru prima dată din luna ianuarie a acestui an) și a raportat 1.282 de cazuri noi de COVID-19 sâmbătă.
Columbia Britanică a înregistrat un număr record de cazuri vineri, cu 1.018 infecții COVID-19 și 1.072 sâmbătă, făcând ca numărul total confirmat de cazuri de infecții cu coronavirus în provincie să ajungă la 102.970 de la începutul pandemiei.
Surse: The Canadian Press, CNN, TVO, CBC News, CTV News, Maclean’s, National Post, Toronto Star, Statistics Canada
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii