Al treilea weekend de proteste împotriva Guvernului Netanyahu, din care face parte și extrema dreaptă/ 100.000 de israelieni în Tel Aviv, alți zece mii în Haifa și Ierusalim/ Drumurile au fost închise pentru a împiedica manifestanții să ajungă la protest
Sâmbătă a început al treilea weekend de proteste în Israel, împotriva Guvernului Netanyahu, din care face parte și extrema dreaptă, informează presa israeliană. 100.000 de oameni s-au strâns în la Tel Aviv, peste 6.000 la Haifa și 4.000 la Ierusalim, transmite haaretz.com.
Drumurile au fost închise încă dinainte de ora locală 17:00, ceea ce a stârnit indignarea protestatarilor care au susținut că închiderile au fost făcute atât de devreme pentru a restricționa protestele și pentru a-i împiedica să ajungă la locul de desfășurare, transmite Jerusalem Post.
Printre politicienii care și-au confirmat prezența la protest se numără liderul opoziției Yair Lapid și deputatul Benny Gantz.
Printre ceilalți vorbitori la demonstrație se numără fostul ministru al Apărării și șef al Statului Major al IDF Moshe (Bougie) Ya’alon, fostul procuror general adjunct Dina Zilber, președintele Asociației Baroului Israelian Avi Himi și directorul general și co-fondator al Papaya Global Eynat Guez.
- „Ceea ce vedeți aici este un protest pentru țară”, a declarat Lapid. „Acesta este un protest pentru țară. Oamenii care iubesc țara au venit astăzi aici pentru a-i apăra democrația, pentru a-i apăra instanțele și pentru a apăra ideea de viață comună și de bine comun. Sunt aici oameni care iubesc Israelul și care au venit să lupte pentru un stat evreu democratic, conform principiilor Declarației de Independență. Nu vom renunța până când nu vom învinge”, a mai spus Lapid.
- „Nu trebuie să facem compromisuri cu privire la această lovitură de stat”, a declarat MK Merav Michaeli. „Cu acest guvern nebun și periculos, nu putem negocia. Nu există compromisuri în privința lucrurilor care distrug Israelul și democrația sa. În această luptă, trebuie să fim o opoziție unită. Fac un apel către partenerii mei – nu fiți confuzi! Nu negociați cu Netanyahu, care vrea să distrugă acest loc! Trebuie să luptăm până când vom câștiga”.
- Moshe Ya’alon, fost ministru al Apărării și lider al protestelor, a vorbit despre „dictatura infractorilor”: „Un stat în care premierul va numi toți judecătorii, există un nume pentru asta: dictatură. Dacă există o țară în lume care nu-și poate permite să aibă Curtea distrusă și ca democrația să se transforme în dictatură, aceea este Israelul (…) Legislația care transformă Israelul într-o dictatură este o legislație care este grosolan de ilegală (…) Așa cum am împiedicat Siria și Egiptul să distrugă Israelul, îl vom împiedica pe Netanyahu să facă același lucru (…) Ne-am înrolat cu toții pentru că ne pasă de stat și de viitorul său (…) Democrația va învinge întotdeauna dictatura”, a transmis Moshe Yaalon mulțimii.
Protestatarii sunt furioși și față de modul în care a reacționat guvernul în urma deciziei Curții Supreme a Israelului care stabilește că Arie Deri nu poate fi ministru din cauza celor două condamnări penale pentru fraude fiscale, scrie Times of Israel.
La scurt timp după ce Curtea Supremă a declarat ilegală numirea lui Deri în funcțiile de ministru al Sănătății și ministru de Interne, premierul Israelului Benjamin “Bibi” Netanyahu l-a vizitat la reședința acestuia. Citește detalii aici. Times of Israel mai notează că membrii coaliției caută o modalitate de a ocoli decizia Curții Supreme și de a-i oferi lui Deri o altă funcție de rang înalt, care ar putea fi postul de prim-ministru supleant.
Decizia Curții Supreme în cazul lui Deri este privită în mod diferit: cei din coaliția de guvernare susțin că e un afront la adresa celor peste 400.000 de alegători care au votat pentru SHAS știind că liderul său va deveni ministru în cazul victoriei dreptei și ultra-ortodocșilor în alegeri.
Opoziția consideră că decizia Curții Supreme este o victorie a statului de drept și avertizează că dacă parlamentul va adopta proiectul de reformă a justiției, statul de drept va primi o lovitură mortală în Israel. Iată de ce miza politică a acestei decizii este depășește cu mult soarta eternului supraviețuitor al vieții politice israeliene, liderul SHAS, Arie Deri.
Canalul 12 a relatat că poliția a aprobat trimiterea a 1.000 de ofițeri în Tel Aviv și blocarea accesului vehiculelor pe drumurile cheie începând de după-amiază.
Oficialii poliției și-au exprimat, de asemenea, teama de ciocniri cu contramanifestanții de dreapta, care au făcut apel pe rețelele de socializare pentru ca activiștii pro-guvernamentali să iasă în stradă, a relatat vineri Channel 12.
- „Ne aflăm la apogeul luptei pentru viitorul Israelului. Nu există stânga și dreapta în lupta pentru protejarea regimului democratic. Această luptă fatidică a cetățenilor țării este în beneficiul viitorului copiilor noștri pe acest pământ, o luptă forțată de un guvern periculos și necontrolat”, le-a scris Sa’ar activiștilor de partid prin intermediul aplicației de mesagerie Telegram.
Grupul de protest Steagul Negru, unul dintre organizatorii protestului de pe strada Kaplan, a declarat că a observat o creștere a interesului privind participarea în urma deciziei de miercuri a Înaltei Curți privind Deri și a îndemnat politicienii din opoziție să se prezinte.
- „În urma atacului asupra sistemului judiciar privind descalificarea lui Deri și a apelurilor din interiorul coaliției de a nu se supune hotărârii, organizatorii demonstrației fac apel la șefii partidelor de opoziție să anunțe că vor veni la demonstrația de masă și că vor sta în fruntea marșului de protest”, a declarat grupul într-o declarație.
Protestele au început în Israel la începutul lunii ianuarie, împotriva guvernului condus de premierul inculpat pentru corupție Benjamin Netanyahu și care, alături de Likud (dreapta naționalistă) conține și formațiuni de extremă dreapta și ultra-ortodoxe: „Împreună împotriva fascismului și apartheidului”, ”Democrația în pericol”, ”Afară”, sunt printre mesajele manifestanților de trei săptămâni încoace.
Israelinii intervievați de Global News au vorbit despre modul în care democrația din Israel este pusă în pericol, despre cum țara lor riscă să devină ”ca Ungaria, Turcia și alte dictaturi”. Alți manifestanți susțin că noul guvern a creat ”premise foarte puternice care pun în pericol însăși existența statului”, iar manifestațiile sunt ”reacția societății civile”, în timp ce protestele ”vor crește și vor crește până când în final acest guvern va pleca”.
Numărul manifestanților este în continuă creștere, de la 10.000 de protestatari în primul weekend, 80.000 în al doilea weekend și 100.000 de mii în prezent.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii