G4Media.ro

Alba: Instanţa de judecată obligă autorităţile să asigure tratamentul pentru cancer unei…

Photo 90790743 © Rido | Dreamstime.com

Alba: Instanţa de judecată obligă autorităţile să asigure tratamentul pentru cancer unei paciente operate / Femeia a cerut în justiţie un medicament care costă peste 10.000 de lei flaconul

O femeie din judeţul Alba diagnosticată cu cancer şi supusă unei intervenţii chirurgicale a obţinut în instanţă, prin ordonanţă preşedinţială, dreptul de a primi gratuit un tratament prescris de medic şi care costă 10.000 de lei flaconul, transmite News.ro.

O femeie din judeţul Alba, diagnosticată cu hepato-colangiocarcinom operat şi pentru care medicul specialist a recomandat tratament cu un medicament care costă peste 10.000 de lei flaconul a dat în judecată Guvernul României, Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Agenţia Naţională a Medicamentului cerând instanţei să oblige autorităţile să-i asigure gratuitate pentru medicamentul care nu este compensat, scrie ZiarulUnirea.ro.

Potrivit sursei citate, pacienta a solicitat instanţei de judecată „să oblige instituţiie statului  să îi asigure, în mod provizoriu şi pe bază de prescripţie medicală, în regim de compensare 100%, medicamentul Durvalumab, cu denumire comercială Imfinzi”, arătând că nu îşi permite să cumpere medicamentul al cărui preţ este de 10.028,68 de lei/flacon în funcţie de concentraţie.

Jurnaliştii locali menţionează că medicamentul menţionat este inclus pe Lista de medicamente compensate, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 720/2008, republicată, iar pacienţii beneficiază de compensare 100% (gratuit), pentru tratamentul cancerului bronhopulmonar altul decât cel cu celule mici. Femeia susţine că medicul curant i-a recomandat acest tratament şi nu poate suporta financiar costul foarte mare al medicamentului, motiv pentru care a solicitat Curţii de Apel Alba Iulia emiterea unei ordonanţe preşedinţiale.

CNAS a cerut instanţei să respingă cererea, arătând în faţa judecătorilor că prescrierea medicamentelor se face cu respectarea protocoalelor terapeutice, elaborate de comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii, aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui CNAS, iar pentru medicamentele care nu au protocol terapeutic, prescrierea se face cu respectarea indicaţiilor, dozelor si contraindicaţiilor din rezumatul caracteristicilor produsului în limita competenţei medicului prescriptor.

Curtea de Apel Alba Iulia a admis cererea pacientei şi a obligat cele patru instituţii să subvenţioneze în procent de 100% tratamentul cu medicamentul respectiv.

”Instanţa constată că prin cererea introductivă reclamanţii au solicitat îndeplinirea unei obligaţii pozitive, pe cale de ordonanţă preşedinţială, în contextul practicii administrative a pârâţilor reprezentată de refuzul acestora de acordare a medicamentului sus amintit, în regim de compensare 100%, invocând un caz grabnic şi necesitatea păstrării unui drept care s-ar păgubi prin întârziere. Din înscrisurile medicale depuse la dosarul cauzei rezultă că reclamanta a fost diagnosticată cu hepato-colangiocarcinom operat, medicul specialist recomandând tratament cu medicamentul Durvalumab, în contextul evoluţiei bolii. În speţă, nu este contestat că medicamentul sus amintit este autorizat pentru utilizare la nivelul Uniunii Europene de către Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) şi are un preţ de 10.028,68 lei / flacon în funcţie de concentraţie. Având în vedere considerentele şi dispoziţiile legale dar şi înscrisurile dosarului, instanţa apreciază că, în cauză, este îndeplinită condiţia urgenţei, faţă de riscurile la care se expune reclamanta din punctul de vedere al stării sale de sănătate, în cazul în care nu urmează tratamentul cu medicamentul solicitat, recomandat în cadrul conduitei terapeutice de medicul specialist, tratament greu accesibil în lipsa compensării raportat la preţul medicamentului amintit”, a hotărât instanţa, în 13 ianuarie 2025, potrivit Ziarului Unirea.

Magistratul care a decis în favoarea bolnavei a considerat că o hotărâre de respingere a cererii acesteia „ar afecta drepturile fundamentale ale pacientei într-o manieră gravă”: ”Instanţa apreciază că, prin refuzul acordării, cu titlu provizoriu, până la o pronunţarea definitivă asupra fondului litigiului dintre părţi, a unui tratament medical prescris de medicul specialist, s-ar leza dreptul reclamanţilor la sănătate şi implicit la viaţă”, se mai arată în hotărârea instanţei din Alba Iulia citată de Ziarul Unirea.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.