G4Media.ro

Albania încearcă să stopeze exodul medicilor: „Noi plătim pentru ei, îi pregătim…

Sursa foto: Colegiul Medicilor Bucuresti/Facebook

Albania încearcă să stopeze exodul medicilor: „Noi plătim pentru ei, îi pregătim – și Germania îi ia”

Albania încearcă să stopeze exodul tinerilor săi medici printr-o lege care îi obligă să lucreze în țara lor între doi și cinci ani după absolvire, riscând, în caz contrar, să achite taxele de școlarizare. Dar ce poate face Tirana în ceea ce privește salariile și condițiile de muncă din alte părți?, se întreabă agenția AFP, într-un reportaj publicat de boursorama.com.

De câteva săptămâni, studenții cer abrogarea legii. Pentru ei, aceasta este „neconstituțională” și „încalcă principiile fundamentale ale drepturilor omului privind libertatea de circulație”.

Mai presus de toate, spun ei, îi privează de posibilitatea de a-și „continua studiile” în Germania sau în Italia, cele două țări în care pleacă cei mai mulți doctori. În speranța de a obține câștig de cauză, ei au făcut apel la Curtea Constituțională, care urmează să se pronunțe în următoarele săptămâni.

„Această idee încalcă dreptul studenților de a alege liber unde vor să lucreze”, a declarat pentru AFP Reant Kullaj, student în anul 5 la medicină generală.

“Studenții ar trebui să fie motivați să rămână, nu să fie obligați”, spune el, susținut de colegii săi care s-au adunat în fața Facultății de Medicină, așa cum o fac în fiecare dimineață.

Albania are 1,9 medici la fiecare 1.000 de locuitori – una dintre țările din Europa cu cel mai puțin personal, proporțional cu populația sa. Franța are 3,18 medici la 1.000 de locuitori, iar Germania 4,5.

Fatmir Brahimaj, președintele Asociației Medicale Albaneze, a declarat pentru AFP că cel puțin 1.000 de medici albanezi lucrează deja în Germania. Potrivit Asociației medicilor albanezi din Europa, peste 3.000 de medici au părăsit țara în ultimul deceniu.

„Trebuie să oprim plecarea medicilor din Albania, în special a medicilor tineri care părăsesc țara după absolvire. Este o problemă foarte mare”, avertizează Pajtim Lutaj, un oftalmolog care s-a întors în Albania după ce a absolvit un curs de specializare la Paris.

Situația nu este mai bună nici în cazul celorlalte profesii medicale. Potrivit lui Elson Jaçaj, șeful Asociației asistenților medicali, cel puțin 16.000 de asistenți medicali și infirmieri au părăsit țara în ultimii patru ani.

Numărul tinerilor care se înscriu pentru a studia asistența medicală a crescut din nou în acest an, spune Gevio Tabaku, care administrează site-ul de date privind înscrierile la universități UAlbania. Potrivit acestuia, aceasta este o dovadă că acești studenți vor să folosească această diplomă ca pe un pașaport.

Oportunități de carieră

„Legea care vizează limitarea plecării tinerilor medici nu este restrictivă. Să lucrezi câțiva ani într-un oraș, într-un sat, pentru a-ți servi țara, cetățenii, este cel mai frumos lucru pentru un medic”, spune Najada Como, profesor la Facultatea de Medicină din Tirana.

Prim-ministrul albanez Edi Rama a fost clar: „Nu putem aproviziona Germania cu medici”, a declarat el în septembrie. „Noi plătim pentru ei, îi pregătim – și Germania îi ia”.

Kristi Tata, student în anul 6 la medicină generală, este „împărțit între două iubiri: să se specializeze în străinătate și apoi să se întoarcă în Albania sau să lucreze în țară imediat ce își termină studiile”.

Își iubește meseria, dar, la fel ca toți ceilalți studenți, așteaptă cu nerăbdare ultimul cuvânt din partea Curții Constituționale înainte de a face o alegere.

Pe lângă dilemele sale personale, el trebuie să facă față publicității din partea agențiilor care se angajează să le ofere tinerilor medici albanezi un viitor mai bun.

„Muncă și contract garantat în cele mai mari spitale din Germania, cu posibilitatea de a vă alege orașul și locul de muncă în 2.000 de orașe din Germania. Salariu de la 2.800 la 3.900 de euro pe lună”. „Oportunități de carieră după toate standardele europene”… Oferte care nu lasă pe nimeni indiferent într-o țară în care salariul mediu al unui tânăr absolvent care lucrează în sectorul public este de 1.000 de euro.

Pentru a profesa în Germania, tinerii medici trebuie să furnizeze detalii despre cursurile pe care le-au urmat și diplomele traduse în limba germană. În urma examinării cererii, echivalarea este acordată sau respinsă.

De asemenea, aceștia vor trebui să dovedească un nivel suficient de cunoștințe de limba germană (nivel C1), un cazier judiciar „serios” și absența unor probleme cronice de sănătate.

De la 1 noiembrie, formalitățile vor fi și mai simple: Germania introduce un nou sistem de imigrație – „Chancenkarte” pentru lucrătorii din afara UE. Acest card se adresează persoanelor fără contract de muncă în buzunar, dar cu potențial: o diplomă universitară sau cel puțin doi ani de experiență personală în străinătate.

Aceștia vor avea apoi dreptul de a veni în Germania și 12 luni pentru a-și găsi un loc de muncă.

Potrivit unui studiu realizat de PWC în iunie 2022, până în 2035 ar putea exista până la 1,8 milioane de locuri de muncă vacante în sectorul sanitar german.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează