Albania se transformă într-un paradis turistic al Balcanilor
Chiar dacă a fost o țară izolată de restul Europei timp de aproximativ 50 de ani, Albania este acum una dintre destinațiile în curs de afirmare din Balcani. Și nu doar prețurile atractive fac din Albania o destinație populară de vacanță. Mai este și frumusețea sa naturală, pe care țara o promovează în forţă, arată o analiză preluată de Rador.
Potrivit statisticilor Băncii Centrale a Albaniei, veniturile din turism au ajuns în 2023 la 1,84 miliarde de euro, în creștere cu 72% față de 2022, în timp ce aproximativ 10,2 milioane de cetățeni străini au vizitat țara, adică cu 35% mai mult, ceea ce confirmă faptul că ultimul an a fost foarte bun pentru acest sector.
Banca Centrală a Albaniei estimează că turiștii străini au cheltuit în total aproximativ 4,2 miliarde de euro în cursul anului 2023, cu 47% mai mult decât în 2022, în timp ce banii cheltuiți de cetățenii albanezi pentru călătoriile în străinătate sunt estimați la 2,3 miliarde de euro, adică cu 32% mai mult față de până în 2022.
Primele cifre pentru 2024 arată că această creștere a numărului de sosiri din străinătate continuă, ceea ce demonstrează că turismul a intrat într-o perioadă de dezvoltare care este de așteptat să continue.
Tur-operatorul TUI, de exemplu, raportează o creștere de două cifre pentru Albania, care va fi punctul central al Târgului Internaţional de Turism (ITB) de la Berlin, ediţia 2025. Acolo va avea ocazia să-și prezinte pe scară largă frumusețile industriei europene de turism. Capitala Albaniei, Tirana, are o viață de noapte intensă. Cu aproximativ 300 de mile de ţărm, cu plaje minunate, castele, munți și lacuri, țara prezintă şi un interes cultural, cu mai multe situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, printre care, de exemplu, situl orașului istoric Butrint.
Faptul că Albania va fi invitată de onoare la următorea ediţie a ITB arată şi câtă muncă a fost depusă pentru promovarea ei. Au fost recrutaţi jurnalişti şi influenceri şi au fost publicate în reviste internaţionale şi pe conturi foarte frecventate de social media fotografii cu peisaje minunate şi texte care laudă ţara şi frumuseţile ei.
Împreună cu turiștii vin și investițiile
După cum se precizează într-un raport al agenției internaționale imobiliare Colliers, „Albania a atras importante mărci internaționale din industria ospitalităţii, care dezvoltă noi proiecte la standarde înalte pe Riviera albaneză. Alături de hotelurile mici și mijlocii, au fost realizate noi masterplanuri ale unor zone mari neexploatate de pe ţărm pentru proiecte de lux, care au creat o nevoie mare de finanțare și de parteneri de nivel înalt pentru investitorii locali, care domină piețele de terenuri și hoteluri.”
Colliers notează că demararea proiectelor de infrastructură publică modernă, precum aeroportul Vlorë și tunelul Llogara, care urmează să fie finalizate în curând și care vor îmbunătăți accesul în sudul Albaniei, au contribuit și ele la această dezvoltare.
Deja mărci internaționale importante de hoteluri, precum Marriott și lanţul spaniol Melia, au intrat pe piața hotelieră din Tirana în 2023, în timp ce alte mărci de lanțuri hoteliere precum Intercontinental, Hyatt, Mercure și Hilton au semnat sau sunt în negocieri pentru hoteluri din capitală.
„Piața crește cu o rată de creștere fără precedent, creând cerere de finanțări importante, forță de muncă calificată și expertiză în industrie. Se preconizează că aceste tendințe vor continua și în 2024, în special pentru proiectele care se află în faza inițială de proiectare sau construcție”, notează Colliers.
În acest context, premierul albanez, Edi Rama, a declarat pe rețelele de socializare că pe Aeroportul Internațional din Tirana sunt în curs de desfășurare lucrări de extindere a terminalului, întreținere a pistei și creștere a numărului de locuri de parcare pentru aeronave. Este relevant faptul că anul trecut, în primul trimestru, aeroportul a avut 92 de zboruri pe zi, iar anul acesta au ajuns la 147.
Pe de altă parte, ministrul de finanțe al Albaniei a semnat un acord de finanțare de 80 de milioane de dolari de la Banca Mondială pentru proiectul „Mediu curat și durabil pentru Marea Albastră”, care vizează reducerea poluării mediului acvatic, inclusiv a mărilor și râurilor. (Traducerea: Carolina Ciulu)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu