G4Media.ro

Album de fotografie dedicat Revoluției din 1989, lansat la Târgul Gaudeamus

Foto: Captură TVR

Album de fotografie dedicat Revoluției din 1989, lansat la Târgul Gaudeamus

Albumul de fotografie „Decembrie ’89 în 89 de imagini” de Andrei Pandele a fost lansat sâmbătă la standul Editurii Humanitas de la Târgul Gaudeamus, transmite Agerpres.ro.

În fotografiile sale autorul a surprins oameni protestând, cordoanele forţelor de ordine, soldaţi pe tancuri, reuşind chiar să ajungă în clădirea Comitetului Central, de unde a putut fotografia panoramic mulţimea de demonstranţi.

Scriitorul Horia Roman Patapievici a afirmat că un lucru extraordinar observat la fotografiile de mulţime este faptul că atunci când le măreai se putea observa că fiecare individ „are o fizionomie, o individualitate, care sunt proprii”.

„Este iniţiativa unui cetăţean, unui privat. Extraordinar la fotografii este că, în momentul în care ele au fost mărite, fotografiile de mulţime au scos la iveală, graţie preciziei şi rezoluţiei, o realitate care nu se vedea cu ochiul liber atunci când contemplai mulţimile (…), a văzut că fiecare dintre oamenii care compun masa are o fizionomie, o individualitate care sunt proprii şi care nu sunt ale mulţimii. Prejudecata este că atunci când privim o mulţime vedem o masă. Nu, masa nu există, dragii mei, există numai oamenii. Or, ce este extraordinar este că acest lucru iese acum la iveală”, a declarat, la lansare, Horia Roman Patapievici.

Profesorul universitar Ioan Stanomir a spus, la rândul său, că „în fotografii vedem individualităţi pentru că vedem imaginea acelei Românii care a fost capabilă să îşi conserve individualitatea chiar şi în momentele în care masificarea era impusă de stat prin mijloacele cele mai teribile”.

„Reproduse digital la înaltă rezoluţie şi procesate, acele clişee arată detalii nebănuite. Minuscule pe film, când sunt mărite capetele devin neaşteptat de expresive. (…) Fotografiile dispuse cronologic au o mare putere de asociere. Îţi reamintesc şi detalii pe care le credeai demult uitate. Eram cu toţii plini de speranţă în acele zile”, afirmă autorul în textul de introducere a albumului.

Albumul este deschis cu o imagine a străzii Arthur Verona, în plină ninsoare, din 11 decembrie 1989, şi continuă cu o fotografie de pe Calea Victoriei din 17 decembrie 1989.

Andrei Pandele a predat cursuri pe tema fotografiei şi arhitecturii la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”. A participat, mai ales cu imagini ilustrând perioada comunistă, la expoziţii de fotografie din mai multe ţări. Cel mai recent volum al său este „Bucureştiul mutilat”, apărut în 2018 la Editura Humanitas, o cronică fotografică a demolărilor din epoca Ceauşescu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. In conditiile in care nu avem vinovati judecati pentru crimele de atunci acest album e doar inca o palma sa ne vedem de vietile noastre ca poate fi si mai rau

    • Nu își vede nimeni de viața lui, ne luptăm și chiar și pentru viața ta.

      Dacă spun că poate fi și mai rău, am renunțat să mai lupt. Dar spun că poate fi mai bine, așa că luptăm pentru asta!

    • Ai vazut imaginile de la 10 august cu huliganii care loveau jandarmii cazuti? Ai remarcat ca era chiar si un cameraman profesionist acolo langa ei cu lumina aprinsa pentru o filmare mai buna?
      Au fost identificati huliganii?
      Foloseste cineva imaginile alea?
      Astia nu rezolva un caz simplu recent … ce sa mai astepti de acum 30 de ani…

    • Un comentariu mai postez pentru clarificare : urmăream pe YouTube acel miting; atât la acest miting cât și la cel din luna februarie erau persoane care spuneau „așteptăm ora 10”, „la 10 se dezlănțuie”, „o să vedeți la ora 10”.

      Am spus că mai postez un comentariu deoarece acei „huligani”, și numai prin faptul că le-ai dat acest apelativ, arată că ești plătit de aceeași GIO PSD să agiți apele și să polarizezi urmăritorii acestui site, așa cum au fost plătiți „Huligani (de parcă suntem la revoluție) să radicalizeze mulțimea din 10 august 2018.GINION, nu au reușit.

      Invit pe toată lumea să reia evenimentele din 10 august, să își aducă aminte cum se retrăgeau jandarmii lăsând câte un coleg în urmă. După aceea, colegul intra în spital cu fractură lombară și ieșea cu mărire de sâni.

  2. Buna poza asta acum inainte de vot! DE LUAT AMINTE:DUPA CE A FACUT CU MANA,CEAUSESCU A INCEPUT FUGARIREA SI UCIDEREA OAMENILOR CARE CEREAU VOT LIBER,ALEGERI LIBERE,INTR-UN CUVANT:LIBERTATE!DEMOCRATIA SE APARA IN FIECARE ZI,CHIAR SI IN STRADA ,DACA E NEVOIE!