G4Media.ro

Albumul Marii Uniri realizat de fotograful Unirii, Samoilă Mârza, expus de 1…

sursa foto: Facebook/ Muzeul Naţional de Istorie a României

Albumul Marii Uniri realizat de fotograful Unirii, Samoilă Mârza, expus de 1 Decembrie la Muzeul Naţional de Istorie a României

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) expune, cu prilejul Zilei Naţionale a României, albumul Marii Uniri realizat de către fotograful Unirii, Samoilă Mârza, exemplarul dedicat lui Vasile Goldiş, artizan al Marii Unirii, transmite News.ro.

Piesa de patrimoniu expusă de Ziua Naţională a României la MNIR are o istorie aparte, fiind realizată de Samoilă Mârza special pentru Vasile Goldiş, având pe copertă titlul de „Album”, numele lui Vasile Goldiş şi anul 1918.

Albumul are pe câteva pagini semnătura fruntaşului român alături de emblema atelierului lui Samoilă Mârza. Fotografia cu care se deschide albumul îl reprezintă pe Vasile Goldiş având textul „Vasile Goldiş, ideologul Marii Uniri, şi Ioan Suciu, unul dintre principalii organizatori a Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia”.

Samoilă Mârza (1886-1967) fotograf de profesie, a fost recrutat şi a luptat în Armata Austro-ungară în Marele Război. S-a întors acasă în satul Galţiu, comuna Sântimbru, Alba cu puţine zile înainte de 1 Decembrie 1918 şi a participat alături de delegaţia satului său la Adunarea Naţională de la Alba Iulia, fiind singurul fotograf care a imortalizat în cinci clişee evenimentul istoric al proclamării Unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu Regatul Român.

Vasile Goldiş (1862-1934) profesor, autor de manuale în limba română pentru românii din Transilvania, colaborator al ziarului „Tribuna” din Arad – publicaţie care a susţinut drepturile naţionale, fiind tribuna luptei românilor pentru drepturi şi apoi pentru unire – a fost deputat în Parlamentul de la Budapesta susţinând drepturile românilor timp de mai bine de un deceniu. A fost cel care a elaborat manifestele prin care poporul român îşi cerea drepturile: Către naţiunea română şi Către popoarele lumii. O voce cunoscută a luptei naţionale, Vasile Goldiş a negociat modalităţile de Unire cu guvernul român aflat la Iaşi şi a fost cel care a redactat parţial Rezoluţia Adunării de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 pe care a citit-o în faţa celor 100.000 de români prezenţi. A fost ales membru în Consiliul Dirigent al Transilvaniei în problema Cultelor şi Instrucţiunii Publice şi membru al delegaţiei care a adus Actul Unirii la Bucureşti şi i l-a prezentat regelui Ferdinand.

Alături de album este expusă o brasardă tricoloră, păstrată împreună cu acesta, o fâşie de pânză albă, având cusută pe ea steagul tricolor pe care este inscripţionat cu cerneală anul „1918”, brasardă purtată la Adunarea Naţională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.

Micro-expoziţia al cărei curator este dr. Cristina Păiuşan-Nuică, cercetător în cadrul MNIR, este disponibilă publicului vizitator până duminică, 4 decembrie.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. La 1 Decembrie 1918 , s-a facut Romania Mare .

  2. La 1 Decembrie 1918 , s-a Infaptuit Romania Mare !

    • Ce misto! Intr-o singura zi s-a facut dintr-o tara mica una mare.
      La 1 decembrie în sala Casinei militare din Alba Iulia, cei 1228 de delegaţi din 27 de comitate româneşti transilvănene aprobau rezolutia de unire a Transilvaniei cu Romania. Pe campul lui Horea peste 100 000 de romani transilvaneni asteptau pronuntarea votului.
      Marea Adunare Nationala intrunita la Alba-Iulia in data de 1 Decevrie 1918 – se prezinta procesul verbal al acelei adunari.
      Ioana Rustoiu, Marius Cristea, Tudor Roşu, Liviu Zgârciu: Garda Naţională de la Alba Iulia – de la pg. 70 locotenentul Gavrilă Crişan scrie cateva pagini despre cea ce s-a intamplat atunci la serbarea celor peste 100 000 de romani.
      Sunt carti gasite pe net. Nu este nevoie sa le cumparati.
      Tot in 1.12.1918 familia regala se intorcea de la Iasi si intra in Bucuresti.

  3. Alo, redactia, domnu Marza a trait – 19 ani cumva? Observ greseli de genul in texte zilnice, uneori chiar si in postarile de tip editorial. Angajati va rog un proof-reader, macar part time sa va corecteze greselile de tipar si erorile gramaticale.

  4. in aceeasi ungurii ardeleni au avut o mare adunare nationala la tg mures si au declarat unirea cu hunii lor

    Din fericire, la Alba Iulia au venit jandarmii romani si au numarat voturile ca la sectorul 1.

    Sunt doua poze mari si lae de la adunarea romanilor din Alba Iulia. Poate si alea sunt facute in alta zi…

  5. Am căutat pe harta Alba Iulia și nu am găsit o piață, o stradă cu numele celui fără de fotografiile căruia nu aveam niciodată să vedem cum a fost la Marea Unire!