ALDE, în situația USR și PLUS: În Registrul partidelor, Călin Popescu Tăriceanu nu este președinte unic al partidului, ci copreședinte, alături de Daniel Constantin / Riscul este ca ALDE să nu poată candida la europarlamentare
ALDE, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu, se află într-o situație similară cu cea a USR și PLUS în ceea ce privește participarea la alegerile europarlamentare din luna mai.
În Registrul partidelor politice, partidul figurează că este condus de doi copreședinți: Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin. Acest lucru înseamnă că lista de candidați a ALDE va trebui semnată de cei doi pentru a putea fi acceptată de Biroul Electoral Central (BEC), numai că Daniel Constantin nu mai este de doi ani membru ALDE, după ce a fost eliminat de Tăriceanu din conducerea partidului. Constantin este membru fondator al Pro România, partidul condus de Victor Ponta, și este în imposibilitatea să semneze alături de Tăriceanu lista de candidați.
În caz contrar, dacă lista va fi semnată doar de Tăriceanu sau dacă până pe 28 martie – termenul limită de depunere a candidaturilor – situația nu se rezolvă, în sensul de înscriere în registrul partidelor a lui Călin Popescu Tăriceanu ca unic președinte al ALDE, sunt mari șanse ca partidul să nu poată participa la alegerile europarlamentare.
Biroul Electoral Central a decis deja joi într-un caz similar: a respins înregistrarea Alianței 2020 USR PLUS pe motiv că cele două formațiuni nu figurează în Registrul partidelor ca fiind conduse de Dan Barna, respectiv Dacian Cioloș, președinții aleși în congrese și cei care au semnat formarea alianței.
Până în aprilie 2017, ALDE a fost condus în sistem dual de copreședinții Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin. Pe fondul unor disensiuni între cei doi, Tăriceanu a convocat în urmă cu doi ani un congres extraordinar, în urma căruia a fost ales șef unic al partidului. Fidelii lui Daniel Constantin, printre care Eugen Durbacă și Mircea Banias, au contestat însă în instanță respectivul congres ca fiind ilegal, iar procesele s-au încheiat abia luna trecută. Totuși, până în prezent nu a fost operată nicio modificare în registrul partidelor politice, astfel încât Tăriceanu nu este îndreptățit să semneze lista de candidați la europarlamentare.
Ce prevede legea alegerilor europarlamentare:
- Articolul 16
(1) Pot propune liste de candidați numai partidele politice, alianțele politice și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale legal constituite, precum și alianțele electorale constituite în condițiile prezentei legi. Listele de candidați pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European se depun la Biroul Electoral Central, cel mai târziu cu 60 de zile înainte de ziua de referință.
(2) Listele de candidați se depun în scris, în 4 exemplare – un exemplar original și 3 copii -, se semnează de conducerea partidului politic, a organizației cetățenilor aparținând minorităților naționale, a alianței politice sau a alianței electorale sau de persoanele împuternicite în mod expres pentru a le semna și cuprind numele, prenumele, prenumele părinților, locul și data nașterii, cetățenia, adresa, apartenența politică, ocupația și profesia candidaților.
Notă: Problema a fost sesizată în premieră de un utilizator Reddit.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
29 comentarii