ALDE, USR, PLUS, PMP și Pro România cer alegeri pentru primari în două tururi, PSD refuză. Opțiunea PNL va fi decisivă
Liderii ALDE, ai USR și PLUS au cerut în acest weekend revenirea la alegerile pentru primari în două tururi, în timp ce liderii PSD au anunțat că susțin alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin. PMP și Pro România susțin și ele votul în două tururi, în timp ce UDMR vrea rămânerea la un singur tur. Având în vede că în Parlament există un proiect de lege pentru modificarea legislației, aritmetica parlamentară arată că votul PNL va fi decisiv.
Experiența ultimilor ani arată că cele mai mari șanse de câști la alegerile într-un singur tur le au primarii în funcție care candidează pentru realegere, precum și parlamentarii marilor partide. Or, PSD e partidul care are cei mai mulți primari în funcție, așa că partidul lui Liviu Dragnea e de departe cel mai avantajat. Pe de altă parte, și PNL are sute de primari, mai ales în marile orașe din Transilvania, mulți dintre ei opunându-se revenirii la alegerile în două tururi.
Primul care a deschis subiectul în weekend a fost Călin Popescu Tăriceanu. Liderul ALDE a spus sâmbătă la Constanţa că partidul său susţine alegerea primarilor în două tururi de scrutin, alegerile singur tur fiind un handicap.
În aceeași conferință de presă, preşedintele ALDE Constanţa, senatorul Ion Popa, a susţinut că Dacian Cioloş, în mandatul său de premier, putea să modifice Legea alegerilor locale şi primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin, dar nu a vrut să facă acest lucru, potrivit Agerpres.
Dacian Cioloș a reacționat duminică, tot la Constanța, spunând că „avem nevoie de alegeri în două tururi. Îl invit pe domnul Tăriceanu să susţină alături de PNL, alături de USR, alături de PMP, alături de UDMR şi ce partide mai avem în Parlament, că eu cred că numai PSD-ul nu e de acord cu două tururi aşa cum stau lucrurile acum. Păi atunci ce discuţie mai avem? Hai să votăm legea, săptămâna viitoare poate să fie gata votată legea şi avem alegeri în două tururi şi o susţin, mă duc şi îl felicit pe domnul Tăriceanu dacă face lucrul ăsta. Dar să îl facă”, potrivit Agerpres.
Și Dan Barna, președintele USR, a cerut alegeri în două tururi: „Primul punct ca importanţă şi ca impact la nivel naţional este exact revenirea la alegerea primarilor în două tururi, pentru că în prezent reprezentativitatea unor primari din ţară se bazează pe votul a 8 sau 12% din electorat, ceea ce era de-a dreptul ridicol. Am folosit şi folosim toate instrumentele legale la nivel parlamentar şi la nivel de iniţiativă cetăţenească pentru modificarea legii”, a declarat liderul USR, Dan Barna, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, citat de Agerpres.
Victor Ponta a declarat duminică pentru G4Media.ro că Pro România susține, de asemenea, votul în două tururi: “Toți cei 20 de deputați ai ProRomânia vor vota PENTRU legea privind alegerile în 2 tururi.
În replică, vicepremierul Daniel Suciu, ministru al Dezvoltării Regionale, a declarat duminică la Brăila că PSD susţine în continuare alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin. „Este opinia preşedintelui ALDE, noi susţinem în continuare alegerea primarilor dintr-un singur tur. A fost o dezbatere şi în Parlament, acest lucru nu a fost adoptat, lucrurile rămân, din punctul nostru de vedere, aşa cum sunt acum. Pe orice partid, indiferent cum îl cheamă, îl votează oamenii şi mărimea unui partid este dată de susţinerea oamenilor. Din fericire pentru PSD, acest partid este unul mare, pentru că oamenii îl votează”, a declarat Suciu, citat de Agerpres.
Și Eugen Tomac, președintele PMP, s-a pronunțat pentru revenirea la alegeri în două tururi, partidul său depunând la Parlament o inițiativă cetățenească în acest sens.
Context. Modalitatea alegerii președinților de consilii județene într-un singur tur de scrutin (modalitate introdusă în 2007 de guvernul Tăriceanu), de asemenea a primarilor (modalitate adoptată pe 31 mai 2011 de guvernul Boc), a fost criticată de societatea civilă, care a arătat că ea favorizează partidele mari și împiedică înnoirea administrației locale.
Președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat și el pe 24 ianuarie 2016 în favoarea alegerii primarilor și președinților de consilii județene în două tururi de scrutin.[2] Legea însă nu mai putea fi schimbată cu mai puțin de un an înaintea alegerilor. Ziaristul Liviu Avram a dus chestiunea alegerii primarilor într-un singur tur în fața Curții Constituționale, dar aceasta a evitat să se pronunțe pe fondul argumentelor lui Avram, menținând legea în vigoare.
Conform unei legi noi adoptate în 2015, președinții de consilii județene nu mai sunt aleși prin vot popular, ci de către membrii consiliilor județene, din acest motiv partidele întârzie sau refuză să nominalizeze persoana susținută pentru această funcție, de asemenea nominalizarea anumitor candidați pentru această funcție nu reprezintă o garanție că acestea vor fi susținute de partidele lor pentru accederea în această poziție, ci doar o declarație politică.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
29 comentarii