G4Media.ro

Alegeri europarlamentare 2024: partidele centriste păstrează majoritatea, dreapta naționalistă și extremă crește…

Foto: Parlamentul European

Alegeri europarlamentare 2024: partidele centriste păstrează majoritatea, dreapta naționalistă și extremă crește ușor, dar situația politică este mai complicată decât în urmă cu cinci ani

După anunțarea majorității rezultatelor din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, situația în noul Parlament European cu 720 de locuri se prezintă astfel (potrivit site-ului Parlamentului European):

  • Partidul Popular European (EPP, centru dreapta) 184 mandate
  • Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților Europeni (S&D, centru stânga) 136
  • Renew Europe (liberal) 80
  • Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR, dreapta naționalistă) 73
  • Identitate și Democrație (ID, dreapta radicală, populistă și extremă) 58
  • Verzii (G/EFA) 52
  • Neafiliați 45
  • Stânga (GUE/NGL) 36
  • Deputați nou aleși neatașați niciunui grup 45

Site-ul EU Observer prezintă niște cifre ușor diferite, dar ajunge la concluzia că EPP are un plus de 19 deputați față de 2019, S&D a pierdut câțiva deputați, iar marele perdant este Renew, mai ales pe seama rezultatului adepților președintelui Emmanuel Macron din Franța, pierzând în total 19 deputați. Cu toate acestea, partidele tradiționale ale spectrului politic de centru-dreapta/centru/centru stânga păstrează majoritatea absolută în Parlamentul European, necesară confirmării Comisiei Europene (executivul UE) și președintelui acesteia.

Dreapta naționalistă/radicală/populistă/extremă a câștigat 12 mandate (ECR -3, ID – 9), dar pe lângă aceste grupuri, la neafiliați se găsesc partide care le împărtășesc ideologia – Alianța pentru Germania (14 mandate) și Fidesz (10). Înainte de alegeri au apărut relatări care vorbeau de o posibilă fuziune a ECR și ID.

De remarcat pierderile importante ale Verzilor, pe seama scrutinelor din Germania și Franța și apariția unui partid al stângii naționaliste BSW din Germania, cu cinci eurodeputați.

Participarea la vot, estimată de EU Observer la 48,8% este practic neschimbată față de acum cinci ani, cu Luxemburg (unde votul este obligatoriu) la 82% pe primul loc și Croația cu 21% pe ultimul loc.

Aparent, scrutinul europarlamentar din 2024 nu a adus schimbări politice spectaculoase și coaliția dintre EPP, S&D și Renew nu pare amenințată și poate purcede la alegerea unei noi Comisii Europene. Dar după cum scria pe X Alberto Alemanno, profesor de drept european la HEC Paris și la Colegiul Europei: „Politica UE pare nu doar mai fragmentată, ci și mai puțin inteligibilă ca oricând”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Hm, parca nu e asa de rau, totusi.