Alegeri europarlamentare iunie 2024, scena politică: 7. Grecia – un mare favorit, partidul conservator al premierului Kyriakos Mitsotakis, într-o țară tot mai importantă pentru UE
„Aud diverse voci din partea opoziției care sugerează că alegerile servesc ca o oportunitate de a-și exprima nemulțumirea”, a declarat liderul partidului Noua Democrație (ND), premierul Mitsotakis în timpul unei vizite de campanie pe insula Chios din estul Mării Egee.
„Suntem pregătiți să facem față provocării. Aceste alegeri sunt esențiale pentru menținerea stabilității politice, iar rezultatul lor va reafirma încrederea pe care ne-au acordat-o cetățenii în 2023”, a spus el, referindu-se la alegerile legislative de anul trecut, unde guvernul său și-a reînnoit confortabil mandatul.
ND este în fruntea sondajelor de opinie pentru scrutinul din 9 iunie, cu 30 – 33% din intențiile de vot, mult înaintea SYRIZA (stânga radicală), 14 – 16%, PASOK (social democrat) 11 – 13%, Soluția Greacă (EL, extrema dreaptă) 8 – 12% și Partidul Comunist (KKE) cu 8 – 9%.
Mulți lideri europeni de centru-dreapta ar fi încântați să fie în poziția premierului Mitsotakis, care se află în fruntea unui guvern monocolor, cu majoritate absolută în parlament și care a devenit o raritate pe vechiul continent: un lider conservator ferm pro-european și pro-NATO, care rezistă tentației populiste.
Grecia a devenit tot mai importantă în situația strategică euro-atlantică, în condițiile aflării sale pe flancul estic, pe unde pătrund sau încearcă să pătrundă în UE numeroși migranți ilegali. Premierul Mitsotakis aflat luni în vizită a menționat ameliorarea relației cu Turcia, tradițional încordată, pentru îmbunătățirea controlului acestei migrații.
Atena deține totodată o poziție cheie, cu drept de veto în cazul a două state candidate la aderare la UE, Albania și Macedonia de Nord. Pe lista ND pentru alegerile europarlamentare se află primarul etnic grec din Albania, Fredi Beleri, judecat în stare de arest sub acuzația de corupție electorală, un caz criticat de premierul Mitsotakis drept o probă a încălcării drepturilor omului în țara vecină.
Într-un alt stat vecin, Macedonia de Nord, în timpul ceremoniei de depunere a jurământului în parlamentul țării, noua președintă naționalistă Gordana Siljanovska-Davkova, s-a referit la țara sa ca fiind „Macedonia”, și nu după după numele său constituțional, „Macedonia de Nord”. Ambasadoarea Greciei la Skopje, Sophia Philippidou, a părăsit imediat ceremonia de inaugurare în semn de protest. În temeiul acordului istoric de la Prespa, numele și constituția țării au fost schimbate, permițând Macedoniei de Nord să adere la NATO în 2020 și să înceapă procesul de aderare la UE, condiție pusă de Grecia care nu acceptă însușirea denumirii provinciei sale și a regatului antic grec al Macedoniei, de către actualul stat macedonean.
În aceste alegeri, într-o poziție favorabilă se află EL, partidul ultra-naționalist condus de Kyriakos Velopoulos, care pare să fi profitat de pe urma recentei legalizări în parlament a căsătoriei între persoane de același sex, o măsură cu care unii alegători ND nu sunt de acord. Opoziția de stânga rămâne însă divizată și lipsită de eficiență.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank