G4Media.ro

Alegeri federale în Germania: Revenire la status-quo? Verzii scad în sondaje după…

Armin Laschet (stânga) și Olaf Scolz, foto: captură video ARD/ZDF

Alegeri federale în Germania: Revenire la status-quo? Verzii scad în sondaje după o ascensiune surprinzătoare / Cine sunt succesorii potențiali ai Angelei Merkel

Germania se află la ora schimbului de generații în politica federală, dar se pare că țara nu este pregătită pentru o schimbare radicală în coaliția de guvernare.

Verzii, care în primăvară depășiseră la un moment dat în sondaje Uniunea Creștin Democrată (CDU), au căzut pe locul trei în preferințele electoratului, pe fondul prestației dezamăgitoare a candidatei lor pentru funcția de cancelar, Annalena Baerbock.

În vârstă de 40 de ani, Baerbock părea să reprezinte un suflu nou în politica germană și o succesoare competentă a cancelarei Angela Merkel, care se retrage după 16 ani în funcție.

foto: Verzii/Alianța 90

Dar în momentul în care atenția publică s-a concentrat asupra ei, imaginea lui Baerbock a suferit mai multe lovituri, când a fost acuzată de plagiat, evaziune fiscală și cosmetizare a CV-ului, iar politicile pe care le propune care includ taxe ecologice semnificative par să fi speriat o parte a electoratului, mai ales printre cei mai în vârstă.

În aceste condiții, Partidul Social Democrat (SPD), partenerul de coaliție al CDU în guvernul federal, a revenit pe poziția a doua în sondaje, la mică distanță de CDU, iar liderul său, vice-cancelarul și ministrul de finanțe, Olaf Scholz, are chiar șansa să devină primul cancelar federal SPD după Gerhard Schroeder (1998 – 2005), cu cel mai bun rating personal între liderii politici germani.

Scholz are o imagine de competență și s-a remarcat în campanie printr-un apel la o nouă politică a Uniunii Europene cu privire la estul Europei – Ost Politik – amintind de politica predecesorilor săi din vremea Războiului Rece, Willy Brandt și Helmut Schmidt, care presupune o atitudine mai fermă față de Federația Rusă – este critic față de anexarea Crimeii de către Moscova – combinată cu cooperarea economică cu Rusia.

În sfârșit, candidatul CDU la funcția de cancelar, Armin Laschet, are ca handicap fundamental faptul că este succesorul în funcția de lider al partidului al Angelei Merkel și ca atare orice comparație îi este net defavorabilă.

În plus, comportarea lui Laschet cu prilejul recentelor inundații a stârnit reacții negative, atunci când a fost văzut râzând cu prilejul unei vizite într-o zonă sinistrată, fiind ulterior obligat să-și ceară scuze.

Sondajele de opinie arată că niciun partid nu depășește 25 – 27% în preferințele electoratului, pe lângă CDU, SPD și Verzi trei partide sunt indicate ca depășind pragul electoral de 5% Partidul Liber Democrat (FDP – liberal), Alternativa Germaniei (AfD – dreapta naționalistă) și Stânga (Linke –alianță între foștii comuniști din estul Germaniei și stânga radicală din vest).

Pentru prima oară în istoria de 72 de ani a Republicii Federale este posibil ca niciun partid să nu depășească 30% din voturi în alegerile pentru Bundestag din 26 septembrie și tot pentru prima oară este posibil ca guvernul să nu poate fi format din numai două partide.

Angela Merkel se retrage după 16 ani în funcție și apare mai mult ca oricând ca un uriaș politic, în timp ce potențialii săi succesori apar ca niște pitici, dintre care unul va trebui să preia conducerea celei mai bogate țări a Europei într-un moment de profunde și multiple crize.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. O revenire la o gindire sanatoasa, „verzii” sint una dintre cele mai daunatoare miscari politice existente, n-au nici o legatura cu natura, au vagi atingeri cu stiinta in masura in care au nevoie sa dea un aer stiintific propunerilor lor, se conduc numai dupa fantasmele lor eco, cu nimic mai prejos decit o miscare religioasa.
    Ei sint, de fapt, autorii NS2, pentru ca, de, energia nucleara (eliminata la presiunea pseudo-stiintificilor) trebuia inlocuita cu ceva si cum vintul si soarele fluctueaza …

    • Verzii si celelalte miscari antisistem au dus la aberatiile de azi, UE a preluat temele astea cel mai bine, avem Green dealul care va duce la saracie energetica in europa, bai nene…europa e responsabila de 8% din emisii, omori un continenet ca sa reduci 1%….Poluatorii mari, China , America si Rusia ne rad in nas….Martorii lui Greta sunt la putere, dar sa mearga la miliardele de indieni sa le spuna de poluare, cand aia nu au dupa ce bea apa….Europa isi omoara economia cu politica energetica, dar economia de noxe o exporta India, Pachistanul, Bangladesh si tarile africane insutit…..Energia atomica e cu zero emisii, fisiunea….fuziunea nucleara, adica energia din hidrogen mai are nevoie de multi ani sa fie o alternativa, iar motoarele electrice sunt in faza de pionerat, bateriile sunt atat de poluante ca nu e vreun avantaj….daca e ceva eco, e bicicleta sau caruta, dar caruta nu e buna, e directiva cu bunastarea animalelor

    • @amicu
      Nebunie totala, protectia naturii este o necesitate, dar nu o poti realiza cu diletanti si semidocti. As vrea sa-i pun pe verzisorii astia (progresisti sub acoperire in fapt) sa se ocupe de ecologizarea industriei siderurgice sau a cimentului folosind exclusiv energie verde si baterii cu litiu pentru transportul electric. Electricitatea trebuie sa provina musai de la soare, vant sau valuri fara gaze, carbune, petrol sau combustibil nuclear. Sa publice ei un proiect si noi ii sustinem sa il implementeze. Ca de dat din plisc „sa se faca”, „sa se dreaga” este simplu, sa ne arate ei cum se face si noi invatam.