G4Media.ro

Alegeri Franța: Tabăra Macron se teme de o „paralizie totală” și evocă…

Sursa foto: President of Ukraine (president.gov.ua)

Alegeri Franța: Tabăra Macron se teme de o „paralizie totală” și evocă dizolvarea Adunării Naționale într-un an

Unele voci din tabăra lui Emmanuel Macron cred că președintele nu mai are acum decât o singură opțiune: „Dizolvarea Adunării Naționale într-un an”, în fața unui parlament „inutil și neguvernabil”, comentează BFM TV, după rezultatul alegerilor parlamentare care au avut loc duminică în Franța.

Potrivit declarației unui consilier guvernamental pentru Le Monde, „nici Nupes (stânga), nici noi nu suntem capabili să facem alianțe pentru a ajunge la 289 de voturi”, pragul pentru majoritatea absolută.

Dizolvarea Adunării Naționale, prevăzută la articolul 12 din Constituție, ar putea fi folosită de Emmanuel Macron pentru a convoca noi alegeri cu scopul de a obține o majoritate absolută.

Pentru macroniști, rezultatele celui de-al doilea tur al alegerilor legislative nu sunt de bun augur: cu 247 de deputați și o majoritate foarte relativă, guvernul nu are garanția că își va trece proiectele de lege în Adunarea Națională în următorii cinci ani.

„Este departe de ceea ce am sperat” și va fi necesar „să depășim diviziunile”, a reacționat duminică Gabriel Attal, ministrul delegat pentru Conturi Publice.

Dizolvarea Adunării Naționale este prevăzută la articolul 12 din Constituția Franței și ar conduce la convocarea de noi alegeri legislative „la cel puțin douăzeci de zile și cel mult patruzeci de zile de la dizolvare”. Aceasta poate fi pronunțată de președintele Republicii „după consultarea prim-ministrului și a președinților” Adunării Naționale și Senatului.

Dar, potrivit interpretării pe care unii constituționaliști o dau articolului 12, nimic nu îl împiedică pe Emmanuel Macron, dacă ar dori, să dizolve Adunarea Națională în această săptămână.

Potrivit constituționalistului Didier Maus, citat de BFM TV, nu este nevoie să așteptăm un an pentru a convoca noi alegeri. „Nimic nu interzice dizolvarea (după al doilea tur). Nu există o limită de timp”, a explicat el pentru CheckNews cu puțin timp înainte de a doua rundă a alegerilor.

Pe de altă parte, articolul 12 din Constituție prevede că „o nouă dizolvare nu poate fi efectuată în anul” următor unei dizolvări.

Riscul pentru Emmanuel Macron de a convoca atât de repede noi alegeri este așadar foarte mare. „Dacă rezultatul (votului) va fi același, ar fi un regres politic teribil”, a declarat pentru Aïda Manouguian, doctor în drept public.

Mai ales că unii membri ai republicanilor, care împreună cu UDI și aliații lor au 69 de deputați în Adunarea Națională, ar putea fi tentați să facă un acord cu Ensemble, tabăra lui Macron. Poziția lor va fi într-adevăr centrală, deoarece tabăra Macron va avea nevoie de voturi pentru a ajunge la o majoritate absolută.

Primarul LR din Meaux, Jean-François Copé, a cerut duminică un „pact de guvernare” cu Emmanuel Macron, afirmând că „depinde de dreapta republicană să salveze țara”. Dar Christian Jacob, președintele partidului, a dat asigurări că LR va rămâne „în opoziție”, iar Eric Ciotti a sugerat că nu va fi „roata de rezervă a unui macronism eșuat”.

Prin urmare, va fi nevoie de „multă imaginație” pentru a acționa în această „situație fără precedent”, a recunoscut ministrul Economiei, Bruno Le Maire, precizând că, în ciuda a tot ceea ce se întâmplă, Franța nu este neguvernabilă.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Si care e problema? Nu e un PSD ,un PNL care sa intre impreuna cu Macron la guvernare?Trebuie musai majoritate absoluta? Pai daca se fac iar alegeri, absenta de la vot de 50 la suta va fi mai mare.

  2. În UE, cetățenii își aleg liderii, așa cu defecte cum sunt. La tine în Rusia, trebuie să înghiți ce-ți dă Putin, adică teroare și sărăcie. Dar tot ce contează e gloria țarului, nu?

  3. Macron și gașca lui de TICĂLOȘI ar trebui să piardă la scor , eventualele alegeri anticipate.

  4. Macron trebuie sa negocieze.O sa vedem cu cine.

  5. Dle F Marinescu,

    Bravo pentru faptul ca lasati comentariile nesterse, la articolele legate de Franta. Va rog sa incercati sa ii explicati ceea ce este dreptul de exprimare, celuilalt individ, campionul sttergerii comentariilor noastre 🙁

  6. Eh, dacă n-au și ei un UDMR :))

  7. Sa nu ii plângem de mila lui macron. Are ocazia sa dovedească ce mare om de stat este guvernand cu o majoritate fragila sau chiar în minoritate. Poate va arata și niște calități de negociator, s-ar putea s aibă nevoie de ele când va mai merge la Putin (adică va trebui sa negocieze lungimea mesei…).

    De fapt ideea unei dizolvări au ui parlament care nici măcar nu și-a început activitatea e total antidemocratica. Poporul suveran s-a pronuntat: asta e președintele pe care l-am votat asta e parlamentul pe care l-am votat! Trebuie sa lucreze împreună. Nu ii convine lui macron, poate sa își dea demisia, el e unul singur. Și de Gaulle a demisionat când a simțit ca poporul nu îl mai dorește.
    Asa ca să treaca la munca…

  8. Daca face anticipate, ia scor si mai mic. 🤣🤣🤣 Republicanii se sinucid politic daca fac alianta cu Macrou, deci e terminat. Sa-ti bagi Pfizerul in fund. Sa-l tii acolo.