Alegeri în Irlanda de Nord: Partidul separatist Sinn Fein are șansa de a deveni pentru prima oară cel mai mare partid din provincia britanică. Se întrevede posibilitatea unei Irlande Unite?
Electoratul merge joi la urne pentru desemnarea celor 90 de deputați ai Adunării Legislative – Stormont – iar Sinn Fein (aripa politică a Armatei Republicane Irlandeze, IRA) este dat de sondaje pe primul loc ca număr deputați.
Partidul militează constant pentru reunirea provinciei cu Republica Irlanda, dar în această campanie problema reunificării nu a figurat pe primul loc în oferta Sinn Fein, care s-a concentrat pe problemele scumpirii vieții care a afectat nivelul de trai al populației din provincia cu o populație de 1,8 milioane.
Deși candidatul pentru funcția de First Minister (FM) – șef al executivului provincial este numărul 2 în partid, Michelle O’Neill, figura care a apărut cel mai frecvent în campanie este avocatul John Finucane, fiul avocatului Pat Finucane, asasinat în 1989 de paramilitarii protestanți care doresc rămânerea provinciei în Regatul Unit.
Prezența lui Finucane, care este și deputat în parlamentul de la Londra (unde cei șapte deputați Sinn Fein nu-și ocupă locurile, deoarece nu doresc să depună jurământ de credință față de Regina Elisabeta a II-a) dă un aer de respectabilitate partidului care este văzut încă de mulți alegători ca fațada unei organizații teroriste. Iar acest lucru este important, dat fiind că sistemul electoral – Votul Unic Transferabil, prin care alegătorii plasează în ordinea preferințelor candidații în fiecare circumscripție – avantajează partidele care au mai multe voturi de la a 2-a preferință în jos, iar Sinn Fein a reușit pentru prima oară, spun sondajele, să atragă astfel de preferințe.
În Adunarea trecută pe primul loc s-a situat Partidul Democrat Unionist (DUP), care dorește păstrarea provinciei în Regatul Unit, cu 28 de mandate, urmat de Sinn Fein cu 27. Până acum numai partide unioniste (care sprijină rămânerea în UK) au deținut postul de FM. Guvernarea în Irlanda de Nord este una consensuală, între partide naționaliste și catolice care doresc reunirea cu Republica Irlanda și cele protestant-unioniste care doresc rămânerea în Regatul Unit, așa cum s-a stabilit prin acordul constituțional din Vinerea Mare (1998), garantat de guvernele UK și Republicii Irlanda, acord care a pus capăt unei perioade de 30 de ani de violențe sectare, soldate cu moartea a peste 3.500 de persoane.
Obținerea de către Sinn Fein a postului de FM este simbolică pentru că deciziile trebuie luate prin consens, care la ora asta lipsește. În ultimii cinci ani Adunarea Legislativă a fost mult timp suspendată, din cauza boicoturilor reciproce DUP – Sinn Fein, provincia fiind guvernată direct de la Londra.
Principala problemă este divergența dintre UK și UE în privința protocolului Irlandei de Nord, care prevede controalele vamale post-Brexit ale mărfurilor britanice în porturile provinciei, pentru că Irlanda de Nord continuă să fie în piața unică europeană, ca o condiție a menținerii deschise a frontierei cu Republica Irlanda, singura pe uscat între UK și UE.
DUP dorește suspendarea Protocolului care, susțin liderii săi și numeroși unioniști, desprinde practic economic provincia de Regatul Unit. Sinn Fein și naționaliștii separatiști doresc păstrarea protocolului ca un pas către reunificarea cu Republica Irlanda.
În referendumul din 2016 majoritatea electoratului din provincie – 55% – a votat în favoarea rămânerii Marii Britanii în UE, ceea ce înseamnă că o parte a electoratului protestant/unionist a votat împotriva Brexit, iar problemele economice de azi sunt un rezultat direct al ieșirii din UE.
În afară de plasarea în premieră a Sinn Fein pe primul loc, s-ar putea înregistra o a doua: Partidul Alianței – centrist și non-sectar – s-ar putea clasa pe locul al doilea înaintea DUP. O astfel de situație i-ar oferi postul de Deputy FM – adjunct al șefului executivului și ar marginaliza oarecum partidele protestant/unioniste.
La un moment dat, Sinn Fein va solicita guvernului de la Londra organizarea așa numitului referendum de frontieră, privind reunificarea cu Republica Irlanda, care poate fi organizat “în cazul în care, în orice moment, pare probabil ca o majoritate a celor care votează să își exprime dorința ca Irlanda de Nord să înceteze să mai facă parte din Regatul Unit și să facă parte dintr-o Irlandă unită.”, potrivit Acordului din Vinerea Mare.
Deocamdată, sondajele nu indică o astfel de majoritate, dar John Finucane, care are 42 de ani, a declarat că este sigur că o Irlandă Unită va fi realizată în timpul vieții lui. Iar câștigarea alegerilor de către Sinn Fein în Irlanda de Nord poate constitui un prim pas.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii