G4Media.ro

Alegeri Israel: Partidele religioase se îndreaptă către cel mai bun rezultat al…

Foto: Facebook/Knesset/captură video

Alegeri Israel: Partidele religioase se îndreaptă către cel mai bun rezultat al lor din istoria statului

Sondajele de opinie au dat în mod constant un rezultat de cel puțin 30 de mandate din cele 120 ale parlamentului unicameral al Israelului, Knesset, pentru cele patru partide religioase aflate în cursa pentru alegerile anticipate din 1 noiembrie, al cincilea scrutin legislativ în mai puțin de patru ani.

Acest rezultat ar depăși recordul de mandate pentru partidele religioase – 26 – înregistrat la precedentul scrutin și reflectă creșterea influenței politice a populației religioase a Israelului, pe măsura creșterii demografice a acesteia.

Cel mai puternic din cele patru partide este în fapt o alianță dintre Partidul Sionist Religios, condus de Bezalel Smotrich, și partidul Puterea Evreilor (Otzma Yehudit), condus de Itamar Ben Gvir, creditat cu 12 – 14 mandate în sondaje.

În timp ce Smotrich (evreu așkenaz) reprezintă curentul tradițional al coloniștilor evrei din teritoriul palestinian Cisiordania (sau Iudeea și Samaria cum sunt numite de aceștia), Ben Gvir (evreu de origine kurdă) este de departe cel mai radical politician evreu din Israel, cu un discurs extremist anti-arab, moderat oarecum în ultima vreme din rațiuni electorale.

Ben Gvir a fost inspirat de rabinul extremist Meir Kahane (asasinat de un palestinian în 1990) și până recent ținea în casă un poster al lui Baruch Goldstein, colonistul evreu extremist care a masacrat 29 de palestinieni la Hebron în 1994. Ben Gvir a reușit să atragă numeroși simpatizanți în rândurile tinerilor evrei sefarzi/orientali.

Alianța dintre Smotrich și Ben Gvir care se destrămase după ultimele alegeri a fost refăcută la insistențele liderului Likud (naționalist), Benjamin Netanyahu, care știe că nu poate reveni la putere fără sprijinul celor doi. Statele Unite și organizațiile evreiești internaționale au atras atenția că o eventuală cooptare în guvern a lui Ben Gvir ar aduce daune imaginii externe a Israelului.

SHAS, condus de Arie Deri, este dat cu 8 – 9 mandate în Knesset, scorul său obișnuit din ultimul deceniu, departe de recordul de 17 din 1999. Partidul, care reprezintă evreii sefarzi/orientali deveniți majoritari în sânul populației evreiești a Israelului, este, alături de Likud și Partidul Muncii (social democrat) care a intrat în Knesset la fiecare scrutin din 1984 încoace, de când a apărut pe scena politică, înființat de rabinul Ovadia Yosef, liderul său spiritual decedat în 2013.

Deri, eternul supraviețuitor al politicii israeliene, ministru mai multe cabinete, a fost condamnat în mai multe rânduri pentru corupție și în 2022 a evitat o pedeapsă de închisoare cu executare renunțând la mandatul de deputat.

Unitatea Torei, condus de Ițhak Goldknopf, este omologul așkenaz al SHAS-ului și este format din fuziunea a două partide, Agudat Israel și Degel ha Tora (Steagul Torei). Sprijinul său electoral stagnează la 7 mandate, fiind limitat, ca și cel al SHAS-ului de explozia pe scena politică a alianței conduse de cuplul Smotrich/Ben Gvir.

Noul lider, Ițhak Goldknopf, a stârnit indignare recent printre seculari și nu numai când a afirmat că predarea matematicii și a englezei nu a adus niciun folos economiei Israelului. Unitatea Torei și SHAS au fost cei mai fideli aliați ai Likud și ai lui Netanyahu în ultimii 15 ani.

Ra’am (Lista Arabă Unită), condus de Mansour Abbas și creditat constant cu 4 mandate în sondajele de opinie s-a desprins din alianța partidelor arabe (cetățenii arabi/palestinieni ai Israelului reprezintă 20% din populația) și în 2021 a candidat separat obținând patru mandate. Este primul partid arab din Israel care a făcut parte din coaliția la guvernare, deși nu a avut posturi în cabinetele conduse după iunie 2021 de Naftali Bennett și Yair Lapid.

Partidul susține participarea arabilor/palestinienilor israelieni la viața politică a țării și își trage sprijinul electoral mai ales în sudul țării printre beduini și musulmani practicanți. Ra’am a fost curtat în 2021 și de Netanyahu, care nu a renunțat la ideea de a câștiga sprijinul lui Abbas, dar acest lucru este improbabil, dată fiind atitudinea extrem de ostilă la adresa sa și la adresa arabilor a lui Smotrich și Ben Gvir.

Așa cum se vede din sondaje, ponderea religioșilor în coaliția lui Netanyahu (28 – 30 de mandate) este aproape de aceea a Likud (30 – 36) și dacă împreună aceste partide reușesc să atingă numărul magic de 61 de deputați (acum sunt date în mod constant la 60), influența lor în sânul guvernului de la Ierusalim va fi mai mare ca oricând.

Pe lângă avantajele acordate ultra-ortodocșilor (scutirea de efectuarea serviciul militar pentru studenții la Yeshive – seminarii religioase, sprijin financiar pentru școlile religioase, et) și coloniștilor evrei (aprobarea construirii de noi locuințe în Cisiordania), această influență se va traduce în adâncirea faliei din societatea israeliană dintre religioși și non religioși. O tendință care nu pare să-l deranjeze pe Netanyahu (care este non-religios), actualmente judecat sub acuzații de corupție, care pare dispus la orice compromis cu ultra-ortodocșii și extremiștii de dreapta pentru a se menține la putere.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...