Alegeri în Serbia: Aleksandar Vucic are șanse mari să obțină un nou mandat de președinte
Sârbii se îndreaptă duminică spre urne pentru a vota în cadrul alegerilor prezidențiale și parlamentare. Președintele Aleksandar Vucic, care a beneficiat puternic de expunere mediatică, pe fondul războiului din Ucraina, are șanse mari să rămână la putere, potrivit DW.
Oriunde președintele sârb Aleksandar Vucic urcă pe scenă, este întâmpinat cu ropote de aplauze, în timp ce partizanii săi flutură steaguri sârbești.
Este dificil de spus dacă aceste manifestări sunt autentice sau înscenate. În orice caz, campania de realegere a lui Vucic este o afacere extrem de bine organizată – și nimic nu este lăsat la voia întâmplării -, mii de susținători fiind aduși cu autobuzele pentru a lua parte la mitinguri. Mass-media sârbe independente relatează că angajații municipali sunt obligați să participe la aceste mitinguri de campanie.
„Vrem să obținem o victorie și mai clară de această dată, cu Serbia votând pentru viitor, libertate și stabilitate”, a declarat Vucic la un miting recent.
În Serbia vor avea loc o serie de alegeri esențiale duminica aceasta: alegătorii vor vota în cadrul alegerilor prezidențiale, parlamentare anticipate și regionale, la Belgrad. Mulți se așteaptă ca Partidul Progresist Sârb al lui Vucic (SNS) să iasă victorios.
O importantă companie de pariuri din Belgrad oferă câștiguri de doar 2 euro la un pariu de 100 de euro (110 dolari) plasat pe victoria lui Vucic. Sondajele sugerează, de asemenea, că actualul președinte ar putea câștiga încă din primul tur de scrutin – iar partidul său este așteptat să obțină majoritatea absolută.
Cu toate acestea, partidele fracturate din opoziția sârbă ar putea obține rezultate bune în alegerile regionale de la Belgrad.
Pe fondul războiului Rusiei în Ucraina, Vucic a reiterat în interviuri televizate că victoria sa va aduce „pace” și „stabilitate”. Deși Serbia – o țară candidată la UE – condamnă Rusia pentru încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei, nu s-a alăturat sancțiunilor occidentale care vizează Moscova.
Unul dintre motive este faptul că mulți sârbi se simt legați cultural și istoric de Rusia. Un altul este că liderii Serbiei știu că țara este puternic dependentă de Rusia pentru energie. Iar când vine vorba de problema Kosovo, Rusia este de partea Serbiei. Nici Moscova și nici Belgradul nu recunosc independența fostei provincii din sudul Serbiei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii