G4Media.ro

Alegeri în Ungaria. De ce mizează Viktor Orban pe voturile maghiarilor din…

Alegeri în Ungaria. De ce mizează Viktor Orban pe voturile maghiarilor din România

Etnicii maghiari din ţările vecine Ungariei sunt în centrul atenţiei premierului ungar, Viktor Orban, pentru care voturile acestui grup de alegători, consideraţi susţinători devotaţi ai partidului lui Orban, Fidesz, se pot dovedi cruciale la alegerile care au loc la 8 aprilie, notează AFP, citat de Rompres.

Vizite repetate în teren, mesaje care îi îndeamnă pe etnicii maghiari să se înscrie pe listele electorale: liderul cu accente naţionaliste care vizează un al treilea mandat în fruntea executivului de la Budapesta nu a precupeţit niciun efort pentru a se asigura că va avea şi de această dată de partea sa votul acestui electorat, care l-a votat acum patru ani în proporţie de 95%.

Circa 2 milioane de maghiari trăiesc în afara graniţelor Ungariei, consecinţă a destrămării acestei ţări în 1920 prin tratatul de la Trianon, impus după înfrângerea Austro-Ungariei în primul război mondial. Sentimentul apartenenţei etnice s-a menţinut viu în rândul acestei diaspore, după cum o demonstrează şi atmosfera de pe stadionul de fotbal din Dunajska Streda (Dunaszerdahely, în maghiară), situat pe malul astăzi slovac al Dunării. Pe stadion se scandează în maghiară şi flutură drapele în culorile Ungariei Mari: „Patria noastră este Ungaria”, explică Gabor Racz, unul din locuitorii oraşului cu 23.000 de suflete.

După revenirea sa la putere în 2010, Viktor Orban a sesizat imediat potenţialul acestei surse de voturi: a reuşit să facă adoptate două legi care au acordat minorităţii maghiare cetăţenia ungară, dar şi dreptul de vot, inclusiv prin corespondenţă.

Dacă Slovacia – unde trăiesc circa o jumătate de milion de maghiari – a reacţionat imediat interzicând dobândirea dublei cetăţenii, peste un milion de etnici maghiari au solicitat paşaportul ungar, în principal în România, unde trăieşte peste jumătate din această diasporă.

Demers care – însoţit de finanţarea de şcoli şi instituţii maghiarofone în ţările vecine – s-a dovedit mai mult decât profitabil pentru Fidesz. „Orban vorbeşte în termeni naţionali şi etnici, ceea ce îi atrage pe maghiarii care trăiesc de cealaltă parte a frontierei”, a subliniat pentru AFP Nandor Bardi, istoric la Academia de Știinţe de la Budapesta. În acelaşi fel, Fidesz a reuşit să tragă spuza de pe turta principalului său concurent, partidul de extremă dreapta Jobbik, a adăugat Bardi.

Extinderea dreptului de vot la diaspora a fost viu criticată de opoziţia de stânga, care apreciază că doar cei care plătesc impozite în Ungaria ar trebui să aibă dreptul de a vota. Poziţie respinsă, formal, de Agota Cinege, alegătoare Fidesz în vârstă de 30 de ani, din rândul minorităţii maghiare de la Cluj, din România. „În calitatea noastră de cetăţeni, trebuie să avem aceleaşi drepturi ca în Ungaria, deşi nu plătim impozite”, a subliniat ea.

Opoziţia ungară denunţă totodată faptul că, paradoxal, ungurii originari din Ungaria şi care trăiesc în străinătate nu pot vota, la rândul lor, prin corespondenţă. „Guvernul ar putea foarte simplu să le acorde expaţilor dreptul la vot prin corespondenţă. Dar nu a făcut acest lucru, în opt ani, pentru că e vorba tocmai de oameni care au plecat din Ungaria din cauza politicii sale”, a reclamat Miklos Hajnal, purtător de cuvânt al noii formaţiunii centrist-liberale Momentum.

Cu toate acestea, în 2014 participarea electorală a diasporei nu s-a ridicat la aşteptările guvernului. „Orban spera că un milion de noi deţinători de paşapoarte se vor transforma într-un milion de alegători recunoscători, dar nu a fost aşa”, a notat Robert Laszlo, analist la institutul Political Capital de la Budapesta.

Cele 130.000 de voturi ale diasporei, din totalul de puţin peste cinci milioane, le-au permis totuşi Fidesz şi lui Orban să-şi menţină avantajul majorităţii calificate de două treimi din parlament.

În patru ani, înscrierile pe listele electorale de maghiari din diaspora s-au dublat şi nu mai puţin de 250.000 dintre aceştia ar urma să ia parte la scrutinul din aprilie, conform previziunilor. „E ca şi cum ar fi apărut brusc un oraş nou plin de alegători Fidesz”, a remarcat comentatorul Jozsef Spirk pe site-ul independent 24.hu.

Contingent care, potrivit analiştilor, s-ar putea dovedi preţios după lovitura pe  care a reprezentat-o pentru Fidesz pierderea surprinzătoare a unuia din bastioanele sale, oraşul Hodmezovasarhely (sud-est), la alegerile locale de luna trecută.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează