G4Media.ro

Alegeri legislative anticipate Franța: Ce propun cele trei mari blocuri politice angajate…

Foto: Adunarea Națională a Franței

Alegeri legislative anticipate Franța: Ce propun cele trei mari blocuri politice angajate în campanie pe subiectele de maxim interes pentru electorat

Potrivit sondajelor de opinie, Reunirea Națională (RN, dreapta populistă), cu președintele partidului, Jordan Bardella, fiind și candidat la funcția de prim-ministru, este favorit la câștigarea celor mai multe mandate în Adunarea Națională, fiind urmat de Noul Front Popular (NFP, alianța stângii) format din Franța Nesupusă (LFI, stânga radicală), Partidul Socialist (PSF), Verzii (EELV) și Partidul Comunist (PCF) și Ensemble (Împreună, confederația centristă pro-prezidențială). Proiecțiile în mandate nu oferă deocamdată niciunuia dintre cele trei blocuri majoritatea absolută a celor 577 de mandate ale Adunării Naționale.

Franceinfo a sintetizat propunerile celor trei blocuri pentru subiectele cele mai de interes pentru alegători. 

Puterea de cumpărare

Puterea de cumpărare este o prioritate absolută pentru francezi. Deși apogeul crizei inflaționiste pare să fi trecut, prețurile rămân ridicate, iar diferitele partide politice își multiplică propunerile pentru a ușura facturile consumatorilor.

Ce propune NFP 

Dacă va ajunge la putere, NFP dorește să majoreze salariul minim net lunar (smic) cu 200 de euro, până la 1.600 de euro, „în primele 15 zile”. Această propunere este una dintre măsurile sale de urgență. Alianța stângii dorește, de asemenea, să indexeze salariile cu inflația și să majoreze punctul de indexare pentru funcționarii publici. De asemenea, intenționează să înghețe, prin decret, prețurile produselor de primă necesitate, cum ar fi alimentele, energia și carburanții. Propunerile sale includ, de asemenea, o conferință socială majoră „privind salariile, ocuparea forței de muncă și competențele”.

Ce propune tabăra prezidențială 

Ajutarea clasei de mijloc este una dintre prioritățile taberei președintelui. În special, acesta dorește să ridice plafonul bonusului de partajare a valorii („bonusul Macron”), care este plătit în mod voluntar de angajatori angajaților și este parțial scutit de impozit. Acesta ar putea ajunge la 10.000 de euro, față de 6.000 de euro în prezent. Prim-ministrul Attal, aflat în campanie, a promis, de asemenea, să scutească cumpărătorii de imobile debutanți de taxe notariale de până la 250 000 EUR. Introducerea „achizițiilor colective” pentru rechizitele școlare, care ar reduce prețul acestora cu până la 15%, se numără de asemenea printre propunerile înaintate de Ensemble.

Ce propune RN

RN dorește să elimine TVA pentru aproximativ o sută de produse esențiale, dar „la o dată ulterioară”. Jordan Bardella justifică această amânare prin situația financiară a țării, pe care o califică drept „aproape falimentară”. De la alegerile europene, președintele RN a amânat o serie de măsuri. Dacă va ajunge la Palatul Matignon, el mai spune că dorește să organizeze în iulie o conferință socială cu partenerii sociali pe tema salariilor și a condițiilor de muncă.

Prețurile la energie

Ca urmare a redresării economice puternice care a urmat crizei Covid și, mai ales, a războiului din Ucraina, prețurile la electricitate, gaze și combustibili (cu variații semnificative) au crescut vertiginos de la începutul anului 2022. Guvernul a înghețat și a plafonat prețurile cu ajutorul unui scut tarifar sau a acordat reduceri la pompă, însă această politică costisitoare pentru finanțele publice a ajuns la final, iar prețurile energiei continuă să pună la încercare puterea de cumpărare a francezilor.

Ce propune NFP

În programul său, alianța partidelor de stânga intenționează să anuleze creșterea cu aproape 12 % a prețului gazului prevăzută pentru 1 iulie. Ulterior, intenționează să interzică tăierile de curent, căldură și gaz în afara armistițiului de iarnă. Primii kilowați-oră (kWh) necesari pentru nevoile esențiale ar deveni în cele din urmă gratuiți. NFP promite, de asemenea, să elimine TICFE, o taxă pe toate facturile de energie, care a fost suspendată timp de doi ani (februarie 2022 – februarie 2024) odată cu scutul tarifar.

Ce propune tabăra prezidențială

Pe 15 iunie, pe France 2, premierul Attal a promis o reducere de 15% a facturilor de electricitate „începând cu iarna viitoare” (ministrul finanțelor, Bruno Le Maire, la rândul său, a menționat o reducere de „10 până la 15% în februarie 2025”), „datorită reformei pieței europene a electricității pe care am obținut-o”, a reamintit premierul. Acesta a fost un argument bătut în cuie de majoritatea demisionară pentru a compensa creșterea cu 11,7% a prețului gazelor în iulie. Guvernul nu are în vedere nicio măsură specifică privind carburanții, după ce a permis plafonarea prețului unui litru de benzină la 2 euro timp de mai multe luni. Alocația de 100 de euro pentru carburanți acordată celor 10 milioane de lucrători cu cele mai mici salarii va fi restabilită numai dacă prețurile se apropie din nou de 2 euro pe litru.

Ce propune RN

Jordan Bardella promite să să reducă TVA-ul la energie (electricitate, gaz, motorină) și combustibili de la 20% à 5,5%. Liderul RN intenționează să pună în aplicare această reducere încă din această vară, prin intermediul unei legi a finanțelor. vara, prin intermediul unei legi de finanțe rectificative și în timpul unei sesiuni parlamentare extraordinare sesiune extraordinară, care nu poate fi convocată decât de președintele Republicii. El intenționează apoi să negocieze cu UE în iulie pentru deroga de la normele europene de stabilire a prețurilor la electricitate (așa cum au făcut Spania și Portugalia), ceea ce ar face posibil acest lucru, Acest lucru, susține el, ar permite „reducerea facturilor cu 30%”. Proiectul său include un plan de relansare a energiei nucleare și investiții (necuantificate) în baraje hidroelectrice.

Pensiile

Vârsta de pensionare a revenit în centrul atenției în această campanie fulger pentru alegerile legislative. Așa cum a promis în timpul campaniei prezidențiale din 2022, Emmanuel Macron și partizanii săi din parlament au ridicat vârsta de pensionare cu doi ani, de la 62 la 64 de ani, după lungi săptămâni de conflict social, o trecere forțată prin angajarea responsabilității guvernului și cenzura parțială a Consiliului Constituțional .

Ce propune NFP

Alianța stângii promite să abroge această reformă. „A doua zi după ce va exista un guvern, toate persoanele în vârstă de 62 de ani vor ieși la pensie, deoarece anulăm toate decretele privind pensionarea la 64 de ani”, a declarat Jean-Luc Mélenchon (LFI) pe France 2 la 12 iunie. Pe termen mai lung, NFP reafirmă un „obiectiv comun al dreptului la pensie la 60 de ani”, într-un moment în care problema vârstei de pensionare a divizat PSF și LFI în timpul campaniei pentru alegerile europene și în care se pune problema finanțării sistemului de pensii dacă această propunere ar deveni realitate.

Ce propune tabăra prezidențială 

Alianța pro-prezidențială nu are de gând să schimbe legea pe care a avut atâtea probleme să o facă aprobată. Președintele Macron a confirmat pur și simplu că pensiile vor fi indexate cu inflația, așa cum prevede legea introdusă în 1993, dar care nu este întotdeauna aplicată. Înainte de acest anunț, Bruno Le Maire anunțase deja o creștere de 5,2% de la 1 ianuarie. La intrarea în vigoare a reformei, în octombrie 2023, fusese introdusă și o creștere de până la 100 de euro pentru cele mai mici pensii.

Ce propune RN

În timpul campaniei prezidențiale din 2017, Marine Le Pen a susținut pensionarea la 60 de ani cu 40 de ani de contribuții. Până în 2022, RN și-a revizuit planul, susținând în continuare pensionarea la 60 de ani, dar pentru cei care au intrat în viața activă între 17 și 20 de ani. În 2023, liderii partidului au promis să abroge reforma guvernului Elisabeth Borne.

A doua zi după dizolvarea Adunării Naționale, RN s-a blocat. Poate pentru că președintele partidului Republicanii, Eric Ciotti, un aliat recent al RN, nu este în favoarea abrogării textului. După ce inițial a amânat problema pentru „mai târziu”, Jordan Bardella s-a hotărât în sfârșit. În coloanele cotidianului Le Parisien , el a asigurat că reforma pensiilor va fi abrogată „din toamnă”. Luni, el a declarat că dorește să le permită francezilor să iasă la pensie la 60 de ani dacă au început să lucreze înainte de vârsta de 20 de ani sau la 62 de ani cu 42 de ani de contribuții, conform unui „calendar progresiv” care va fi stabilit după auditul conturilor publice.

Primul tur de scrutin al alegerilor parlamentare anticipate din Franța va avea loc pe 30 iunie, iar al doilea tur de scrutin pe 7 iulie.

Sistemul electoral majoritar uninominal cu două tururi prevede că din turul întâi sunt aleși candidații care obțin majoritatea absolută a sufragiilor exprimate, reprezentând cel puțin un sfert din numărul alegătorilor înscriși în acea circumscripție. Dacă niciun candidat nu obține această majoritate, atunci se organizează un al doilea tur de scrutin în care pot accede candidații care au obținut un număr de voturi mai mare decât 12,5% din numărul alegătorilor înscriși sau, dacă sunt mai puțin de doi care îndeplinesc această condiție, primii doi clasați în turul întâi. În turul doi este declarat ales candidatul care obține cel mai mare număr de voturi exprimate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...