Alegeri legislative anticipate Franța: În caz de coabitare, care dintre prim-ministru sau președintele Republicii are ultimul cuvânt în chestiuni de apărare? Le Pen: Președintele nu va putea trimite trupe în Ucraina
Ce rol ar juca președintele Republicii în cazul unei coabitări cu un prim-ministru de altă culoare politică? Lidera partidului Reunirea Națională (RN, dreapta populistă), Marine Le Pen, și-a expus viziunea în cotidianul Télégramme de miercuri, 26 iunie. Ea crede că RN poate obține o majoritate absolută și, prin urmare, să îl trimită pe Jordan Bardella la Palatul Matignon (reședința premierului), iar comentariile sale sună ca un avertisment pentru președintele Emmanuel Macron, în special în domeniul apărării, relatează franceinfo.
„Șeful forțelor armate, pentru președinte, este un titlu onorific”, deoarece „premierul este cel care ține frâiele pungii”, dă asigurări Marine Le Pen, care merge astfel chiar mai departe decât ceea ce spusese președintele RN, Jordan Bardella, în urmă cu câteva zile. Baerdella „nu are nicio intenție de a porni o luptă, dar a trasat niște linii roșii. Președintele nu va putea trimite trupe” în Ucraina, a insistat Le Pen, părând să rupă cu tradiția conform căreia un președinte păstrează puteri largi asupra politicii externe și a apărării (domeniul “rezervat” al președintelui)
„Este o declarație extrem de gravă”, a reacționat președintele Modem (centru) François Bayrou. Aliatul lui Emmanuel Macron consideră că Marine Le Pen „pune profund la îndoială Constituția”, atunci când lasă să se înțeleagă că președintele nu este șeful forțelor armate, așa cum este consacrat în Constituție. El a subliniat că președintele Macron este cel care prezidează Consiliile de apărare și numește funcționarii civili și militari. Sébastien Lecornu, ministrul apărării, adaugă: „Constituția nu este onorifică”, citându-l pe Charles Gaulle, fondatorul în 1958 a celei de-a Cincea Republici: șeful statului „încheie tratate, deoarece este șeful forțelor armate și prezidează apărarea”.
Marine Le Pen pare să fi coborât tonul. Într-o serie de mesaje pe rețelele de socializare, ea a adăugat o mică nuanță: nu se pune problema „punerii în discuție a domeniului rezervat al președintelui Republicii”, a scris ea, ca și cum ar fi vrut să îndepărteze criticile. Tabăra sa are toată intenția de a aplica „Constituția, întreaga Constituție, nimic altceva decât Constituția”, reluând fraza lui François Mitterrand din ajunul primei coabitări (1986 – 1988 cu Jacques Chirac). Marine Le Pen insistă totuși asupra faptului că prim-ministrul are „mijloacele de a se opune trimiterii de trupe prin intermediul controlului bugetar”. Ea folosește exemplul din decembrie 1999: „Premierul Lionel Jospin s-a opus dorinței șefului statului de a trimite trupe în Coasta de Fildeș” în momentul unui puci și, într-adevăr, linia premierului de coabitare a prevalat. Jospin, liderul Partidului Socialist a coabitat între 1997 și 2002 cu președintele neo-gaullist Jacques Chirac.
Cele mai recente sondajele de opinie plasează RN și aliații la 36 – 37%, Noul Front Popular (alianța stângii) la 28 – 29% și Ensemble (Împreună, confederația centristă pro-prezidențială) la 20 – 21% în intențiile de vot pentru turul întâi ai alegerilor parlamentare de duminică. Proiecțiile în mandate dau un număr de deputați sub 289 pentru RN, adică sub majoritatea celor 577 de mandate din Adunarea Națională.
Sistemul electoral majoritar uninominal cu două tururi prevede că din turul întâi sunt aleși candidații care obțin majoritatea absolută a sufragiilor exprimate, reprezentând cel puțin un sfert din numărul alegătorilor înscriși în acea circumscripție. Dacă niciun candidat nu obține această majoritate, atunci se organizează un al doilea tur de scrutin în care pot accede candidații care au obținut un număr de voturi mai mare decât 12,5% din numărul alegătorilor înscriși sau, dacă sunt mai puțin de doi care îndeplinesc această condiție, primii doi clasați în turul întâi. În turul doi (programat pe 7 iulie) este declarat ales candidatul care obține cel mai mare număr de voturi exprimate.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank