Alegeri legislative Franța 2024: de ce proiecțiile în mandate publicate între cele două tururi au fost atât de departe de rezultatul final (analiză franceinfo)
Toate sondajele efectuate înaintea celui de-al doilea tur de scrutin dădeau Reunirea Națională (RN, dreapta populistă/extremă) cu cel mai mare număr de mandate în Adunarea Națională. Deși a obținut mai multe voturi, RN s-a ales cu mai puține locuri decât Noul Front Popular (NFP, alianța stângii) și Ensemble (Împreună, alianța centristă pro-prezidențială).
NFP a ieșit învingător din al doilea tur al alegerilor legislative de duminică, 7 iulie, obținând 180 de mandate în Adunarea Națională din totalul de 577, potrivit rezultatelor oficiale publicate de ministerul de interne. Tabăra prezidențială a reușit să obțină un rezultat mult mai bun decât cel proiectat de sondaje, cu 163 de deputați aleși, în timp ce RN și aliații săi, considerați marii favoriți ai alegerilor, s-au ales cu doar 143 de locuri, clasându-se pe locul 3.
Înainte de primul tur, institutele de sondaje preconizau un val de albastru marin în Adunarea Națională. O proiecție Ipsos-Talan pentru France Télévisions, Radio France, France 24, RFI și LCP din 30 iunie dădea RN și aliaților săi între 230 și 280 de mandate. Ponderea RN în hemiciclu a scăzut apoi brusc în estimări. Ultima estimare înainte de turul al doilea, publicată vineri, plasa RN între 175 și 205 deputați. Dar, în ciuda acestei reajustări, este departe de rezultatul final.
Eficacitatea “frontului republican”, subestimată
Duminică seara, „a existat o surpriză totală. Nu am de gând să vă spun că am anticipat-o”, a recunoscut luni Bernard Sananès, directorul institutului Elabe, pentru RMC. La 30 iunie, institutul de sondare estimase că RN ar putea obține majoritatea absolută, acordându-i între 255 și 295 de mandate, înainte de a reduce cifra la 200-230 cinci zile mai târziu.
Motivul pentru această eroare de calcul? „Frontul republican (desistarea reciprocă între NFP și Ensemble, n.r.) a jucat un rol mai important decât am crezut, mai mult decât am avut în modele și în declarațiile” respondenților, a explicat Bernard Sananès. În sondajul său din 5 iulie, Elabe prevăzuse că 62% dintre alegătorii NFP ar vota pentru Ensemble în turul al doilea în cazul unui duel între un candidat RN și un concurent din tabăra prezidențială. În cele din urmă, 72% dintre aceștia și-au transferat votul către un reprezentant al partidului lui Macron, potrivit unui studiu Ipsos-Talan, cu 10% mai mult decât se așteptau.
Același lucru a fost valabil și în cazul duelurilor NFP-RN: sondajul Elabe prevedea că 32% dintre alegătorii Ensemble își vor acorda votul candidatului sindicatului de stânga, în timp ce 43% au făcut acest lucru atunci când a fost vorba de un concurent Franța Nesupusă (LFI, stânga radicală) și 54% atunci când candidatul purta eticheta Partidul Socialist (PS), Verzii (EELV) sau Partidul Comunist (PCF). „Revenirea stângii nu este imposibilă, deoarece beneficiază de frontul republican. Cu toate acestea, există o anumită incertitudine cu privire la ordinea de sosire”, prezicea vineri Frédéric Dabi, directorul general al institutului de sondaje Ifop, în „C à vous”. Numărul de mandate câștigate de NFP se situează în zona superioară a ultimelor estimări ale institutului.
O secvență politică fără precedent
Potrivit lui Hugo Touzet, sociolog specializat în sondaje de opinie, caracterul fără precedent al acestor alegeri a complicat exercițiul de a face proiecții în hemiciclu. „Aceste alegeri legislative au fost convocate după o dizolvare, anunțate a doua zi după scrutinul europarlamentar în care RN a avut un impuls și stânga a fost divizată, astfel încât perioada de campanie a fost foarte scurtă… Nu ne puteam referi la un scrutin anterior”, a explicat el pentru franceinfo.
În timpul campaniei, „într-un timp foarte scurt, am asistat la o ‘re-diabolizare’ a RN. Mass-media a difuzat comentarii rasiste, excese și semne de incompetență din partea candidaților RN. Dar a existat și o mobilizare masivă a societății civile împotriva extremei drepte”, spune Hugo Touzet. „Aceste dinamici politice fără precedent și foarte rapide nu au fost surprinse în proiecții”.
Deși nu știm dacă acest lucru i-a costat locul în Adunarea Națională, mai mulți candidați RN care au fost criticați pentru comentarii rasiste sau conspiraționiste în timpul campaniei au fost învinși în turul doi, inclusiv Françoise Billaud în Côtes-d’Armor și Annie Bell în Mayenne.
Nu un scrutin național, ci 577 de alegeri locale
Foarte devreme în campanie, Comisia sondajelor a reamintit, de asemenea, într-un comunicat de presă, că proiecțiile în termeni de locuri trebuie tratate cu prudență, din cauza sistemului de vot specific pentru alegerile legislative. „Un astfel de exercițiu nu are același cadru metodologic ca sondajele de opinie și este dependent de un număr mare de parametri, adesea specifici fiecăreia dintre cele 577 de circumscripții”.
Cu alte cuvinte, intențiile naționale de vot nu sunt reflectate în același mod în cadrul fiecărei circumscripții. În măsura în care nu există unul, ci 577 de buletine de vot, „chiar și cu un eșantion reprezentativ, dinamica politică este dificil de surprins în proiecțiile pe locuri”, spune Hugo Touzet. Mai ales în circumscripțiile în care alegerile au fost decise de câteva sute de voturi”. De exemplu, în Sarthe, Marie-Caroline Le Pen (RN), sora lui Marine Le Pen, a fost învinsă de candidata Elise Le Boucher (NFP), care a obținut… 225 de voturi în plus.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank