G4Media.ro

Alegeri legislative Franța: Reunirea Națională (RN, dreapta populistă/extremă) este în poziție de…

Foto: Facebook Marine Le Pen

Alegeri legislative Franța: Reunirea Națională (RN, dreapta populistă/extremă) este în poziție de forță pentru turul 2, dar obținerea majorității absolute este problematică

Rezultatele oficiale publicate de ministerul de interne de la Paris dau RN și aliații săi din partidul Republicanii (LR, neo-gaullist) conduși de Eric Ciotti 33,15% din voturile exprimate în turul 1, cu 38 de deputați aleși (candidați care au obținut peste 50% în turul 1) și alți 485 de candidați calificați în turul 2 din totalul de 577 de circumscripții ale Adunării Naționale. În alegerile din 2022, RN a obținut 19% în turul 1, 89 de deputați și a fost prezent în turul 2 în 208 circumscripții. Dintre RN candidații calificați 297 s-au clasat pe primul loc în turul 1, 120 pe locul 2 și 68 pe locul 3 și 4.

Noul Front Popular (NFP, alianța stângii) a obținut 28% din voturi, 32 de deputați aleși din primul tur și are 446 de candidați calificați pentru turul 2. În 2022 Noua Uniune Populară, Ecologică și Socială (Nupes, predecesorul NFP) a obținut 25,7%, 150 de deputați și s-a calificat în turul 2 în 382 de circumscripții. Dintre candidații NFP calificați, 157 au fost pe primul loc în turul 1, 158 pe locul 2 și 131 pe locurile 3 și 4.

Ensemble (Împreună, alianța centristă pro-prezidențială) a obținut 20%, doi deputați aleși și 319 calificați în turul 2 față de 417 în 2022, când a obținut 25,8% și 250 de deputați. Dintre candidați Ensemble calificați, 69 s-au situat pe primul loc în turul 1, 154 pe locul 2 și 96 pe locurile 3 și 4.

LR canal istoric, candidații care au refuzat alianța cu RN) și diverși dreapta (DVD) au obținut 10% din voturi, trei deputați aleși și 101 candidați calificați în turul 2. În 2022 LR a obținut 13% și 61 de deputați. Dintre candidații LR canal istoric calificați 33 s-au situat pe primul loc în turul 1, 53 pe locul 2 și 15 pe locurile 3 și 4.

Legea prevede că în turul 2 au drept să candideze cei care au obținut un număr de voturi mai mare decât 12,5% din totalul alegătorilor înscriși pe listele electorale din acea circumscripție sau în caz că sunt mai puțini de doi, primii doi clasați în turul întâi. În turul 2 este declarat ales candidatul care obține cele mai multe voturi valabil exprimate, indiferent de procentaj.

Așadar, din cele 577 de mandate, 76 au fost atribuite din primul tur, iar din cele 501 rămase, vor avea loc 186 de dueluri, în 310 pot avea loc “triunghiulare”, iar în cinci circumscripții chiar “dreptunghiulare”. Numărul de triunghiulare și dreptunghiulare este la un nivel record pentru Republica a Cincea Franceză fondată în 1958 din două motive: 1) prezența în competiție a trei blocuri cu scor de peste 20%; 2) participare ridicată la vot, 66,71%.

Nu toate triunghiularele și dreptunghiularele vor avea loc în această formă, în unele circumscripții candidații retrăgându-se din cursă. Termenul limită de prezentare a candidaturilor pentru scrutinul din 7 iulie este marți 2 iulie ora 18 (19 în România).

Deja NFP a anunțat că-și va retrage toți candidații clasați pe locurile 3 și 4 (131) pentru a face baraj candidaților extremei drepte, cerând alegătorilor să săi voteze candidații Ensemble, LR canal istoric sau DVD rămași în cursă.

La Ensemble problema este mai complicată, în pofida apelului președintelui Emmanuel Macron și al premierului Gabriel Attal de a face baraj republican împotriva RN, acolo unde candidații macroniști s-au clasat pe locurile 3 și 4, iar candidatul stângii provine de la LFI (stânga radicală), partid etichetat de șeful statului în campania electorală de “extrema stângă” este îndoielnic, fie că acei candidați se vor retrage, fie că alegătorii Ensemble din primul tur vor vota pentru stânga sau se vor duce la urne în turul 2.

Proiecțiile pentru turul 2 au dat RN între 240 și 295 de mandate, cu proiecție medie situându-se în jur de 270 de mandate, iar majoritatea absolută fiind de minimum 289 de deputați. Situația va deveni mai clară după ziua de marți în cursul serii când se va cunoaște exact configurația turului 2 și atunci se vor putea efectua sondaje de opinie în deplină cunoștință de cauză.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Asadar, rezultatul este ceva mai putin „catastrofal” decat se estima la data cand Macron „si-a taiat singur craca”.
    „Extremistii” nu vor avea puterea absoluta.
    Se vor intampla cateva „chestii” pozitive: „extremistii” vor fi primiti in lumea buna, unde trebuie sa intre „cu costum si cravata” (fie si ca tatuaj 🙃, nu-si vor mai permite stridentze si, mult mai important, vor deveni responsabili pentru angajamentele pe care si le-au asumat in campanie, sau le vor modera, in acord cu conditiile reale (cazul Meloni), dar la fel de important, ca mesajul lor va fi luat in seama oficial si va conta pentru reglarea sistemelor din UE, care, sa spunem cinstit, o luasera razna.

    Nu mai suntem in 1933.
    Acum, asa cum au ajuns la putere, ca rezultat al unor „necesitati obiective” la fel pot fi inlaturati, inca si mai radical.
    PS. Doamna LePen zicea ceva cumva candva ca partidul este al muncitorilor… nu prea suna a „dreapta”. Mai trebuie revizuita si busola, daca a ramas reglata pe secolul XVIII…

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.