G4Media.ro

Alegeri locale în Anglia, Scoția și Țara Galilor: Vot sancțiune împotriva Partidului…

foto: captură video

Alegeri locale în Anglia, Scoția și Țara Galilor: Vot sancțiune împotriva Partidului Conservator condus de prim ministrul Boris Johnson, dar Partidul Laburist nu are motive să jubileze

După numărătoarea aproape completă a voturilor în 144 din cele 146 de consilii locale din Anglia (85% din populația Regatului Unit) unde au avut loc alegeri (în circa jumătate din numărul total al consiliilor, Laburiștii au un bilanț de 65 de consilii unde au majoritatea (+5 față de 2018 când au avut loc aici precedentele alegeri) și 2.212 de consilieri (+52).

Conservatorii au rămas majoritari în 35 de consilii (-10) și mai au 1041 de consilieri (-341), în timp ce Partidul Liberal Democrat a obținut cel mai bun rezultat al său cu 16 consilii (+3) și 711 de consilieri (+191). Un rezultat foarte bun au obținut Verzii care au acum 113 consilieri (+60). În 28 de consilii (+2) niciun partid nu deține majoritatea.

În Scoția după numărarea voturilor în toate cele 32 de consilii pe primul loc s-a situat Partidul Naționalist Scoțian (separatist, care guvernează de 15 ani în parlamentul de la Edinburgh) cu 453 (+22) de consilieri, Partidul Laburist 282 (+20), Partidul Conservator 214 (-63), Independenți 152 (-15), Liberal Democrați 87 (+20).

În Țara Galilor după numărarea voturilor în toate cele 22 pe primul loc este Partidul Laburist (la putere de 23 de ani la Cardiff) cu 524 (+67) majoritar în opt consilii (+2), Independenții 314 (+6), Plaid Cymru (Partidul Naționalist Galez, separatist) 202 (-6), cu patru consilii (+3), Conservatorii 111 (-86) și Liberal Democrații 65 (+11). În 10 consilii (-1) niciun partid nu este majoritar.

O proiecție a scorului național al partidelor în Marea Britanie dă pe primul loc Partidul Laburist cu 35%, neschimbat față de acum patru ani, urmat de Partidul Conservator cu 30% (-5%) și Partidul Liberal Democrat 19% (+3%).

Votul de joi a fost clar unul de sancțiune împotriva Conservatorilor, aflați de 12 ani la putere în parlamentul de la Westminster. Creșterea costului vieții ca urmare a pandemiei de Coronavirus și a războiului din Ucraina – chiar în ziua votului Banca Angliei a ridicat principala rată a dobânzii la 1%, cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, a prognozat o că rata inflației va depăși 10% anul acesta pentru prima oară în peste 30 de ani și că economia riscă să intre în recesiune anul viitor – a lovit din plin partidul de guvernământ.

Pe lângă aceasta scandalurile legate de petrecerile ilegale din timpul carantinelor Covid organizate la reședința prim ministrului, el însuși amendat de poliție pentru încălcarea legii, au afectat sever Partidul Conservator în scrutinul de joi.

La acestea se adaugă și efectul întârziat al Brexit la Londra, oraș care în 2016 a votat în proporție de 60% în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană și unde Laburiștii, care dețineau deja majoritatea în 20 din cele 32 de consilii ale Capitalei  au câștigat de la Conservatori la Westminster (în plin centru, acolo unde se află și sediul guvernului și parlamentului, un fel de Rolls Royce al consiliilor locale), Barnet (o suburbie prosperă din nord) – ambele cu majoritate absolută pentru prima oară de la crearea lor în 1964 – și Wandsworth (sud vest)– pentru prima oară din 1978, ca și în orașul Southampton (pe coasta de sud).

Dar câștigul net în consilieri, + 52, aproape toți la Londra, ar trebui să-l îngrijoreze pe liderul Laburist, Sir Keir Starmer, în perspectiva alegerilor parlamentare din 2024. Conservatorii sunt la cel mai jos nivel de la victoria lor clară la parlamentarele din 2019 și cu toate acestea Laburiștii practic bat pasul pe loc. În schimb Liberal Democrații au obținut cel mai bun scor al lor de peste un deceniu și cele mai bune rezultate ale lor au fost obținute acolo unde s-au clasat pe loc doi după Conservatori la parlamentare, ceea ce în logica scrutinului majoritar uninominal reprezintă un rezultat încurajator pentru 2024.

În Scoția și în Țara Galilor Conservatorii – tradițional impopulari – ca partid de guvernământ la Londra au pierdut și mai mult teren căzând pe locul trei, iar în SNP și Verzii – partid separatiste – au făcut progrese, ceea ce este un rezultat încurajator pentru aceste partide care dețin majoritatea în parlamentul de la Edinburgh și intenționează să ceara guvernului britanic organizarea unui nou referendum pentru independență a Scoției, după cel din 2014 în care electoratul scoțian a votat cu 55% – 45% rămânerea în Regatul Unit.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Conservatorii partidul elitelor? Elitele au votat pentru Brexit cumva? Iar în Scoția unde se aplică sistemul votului unic transferabil reprezentarea e proporțională. Cum vă explicați că în Țara Galilor independenții sunt pe locul 2 după Laburiști?

  2. Cum nu ai ce alege ? E o prostie. Liberal Democratii au fost mereu o alternativa dupa Brexit. Sunt pro europeni, liberali, nu sunt comunisti. Dar nu au finantatori si influenceri ca sa zicem asa.