Alegeri parlamentare 2020: Absenteism masiv în pofida politicienilor care au încercat în zadar să-și mobilizeze electoratul/ Urmează negocieri pentru alianța care va controla Parlamentul și va forma Guvernul
Ora 21:00 – Doar 31,84% dintre românii din țară s-au prezentat la vot la alegerile parlamentare, ceea ce constituie cea mai slabă prezență din istoria post-decembristă la un scrutin pentru Senat și Camera Deputaților. În total, abia 5.793.115 de persoane au votat la secțiile din țară.
- Citește aici primul EXIT POLL: PSD cu 30,5% pe primul loc la ora 19.00, urmat la mică distanță de PNL cu 29%. USR pe locul trei cu 16%, partidul anti-occidental AUR e marea surpriză
Ora 20:18 Liderul PLUS Dacian Cioloș a transmis, la ora 18:00, un mesaj de îndemn la vot a electoratului, pe fondul unei prezențe extrem de scăzute la urne. Cioloș a remarcat faptul că ”prezența este foarte mică” și a subliniat că ”fiecare vot contează cu atât mai mult”, amintind de protestele masive din ianuarie 2017:
- ”Mai sunt două ore până se închid urnele, mai sunt două ore de vot. Prezența până acum este mică, chiar foarte mică. Cu cât prezența este mai mică, cu atât voturile care se vor adăuga de acum vor conta mai mult în rezultatul final. Pot să înțeleg că mulți dintre dumneavoastră v-ați gândit la pandemie, la riscurile de a contacta virsul. Pot să vă spun că mergeți în siguranță să votați, pot să înțeleg că sunteți dezamăgiți de ce v-au oferit partidele în această campanie. Dar votul dumneavoastră contează foarte mult. Gândiți-vă la liniștea din decembrie 2016 și amintiți-vă ce s-a întâmplat imediat după aceea, din ianuarie 2017. Haideți să împiedicăm să se repete acest lucru, când am stat în stradă. Mergeți la vot în următoarele două ore pentru că votul dumneavoastră contează mai mult ca oricând”.
Ora 20:00 31,11% prezență la vot cu doar o oră înainte de închiderea urnelor. În 2016, la aceeași oră, se înregistra 38,65%, iar la alegerile locale din 2020, 44,54%.
Ora 19:50 Premierul și președintele PNL, Ludovic Orban, scris pe Facebook, în jurul orei 18:00, un mesaj prin care le-a transmis românilor ”să nu repete greșeala din 2016”:
- ”Dragi români, în urmă cu patru ani, prezența scăzută la vot a generat un Parlament cu un deficit considerabil de legitimitate. Un Parlament care a subminat statul de drept și instituțiile democratice. Un Parlament care a deteriorat imaginea României la nivel internațional. Un Parlament care a produs guverne împotriva cărora s-a ieșit în stradă. Un Parlament care a dus țara din criză în criză și a lăsat-o vulnerabilă în fața pandemiei. Dragi români, nu trebuie să repetăm greșeala din 2016, atunci când peste 60% dintre cetățenii cu drept de vot nu au participat la alegeri. Următorul Parlament trebuie să fie unul reprezentativ pentru secțiuni cât mai largi din societate. Iar acest lucru nu va fi posibil fără o participare mai numeroasă la vot din partea dumneavoastră. Dragi români, mai sunt peste trei ore până la închiderea secțiilor, timp suficient pentru a vă exprima dreptul fundamental de a vota. Vor urma patru ani fără alegeri. Patru ani în care este mai important ca niciodată să avem un Parlament responsabil și un Guvern competent la conducerea României. Avem de valorificat oportunități fără precedent în istoria noastră recentă. Nu ratați șansa de a decide viitorul României. Votul dumneavoastră de astăzi va face diferența dintre o Românie respectată la nivel internațional și una izolată. Dintre o Românie care își respectă cetățenii și una care îi alungă peste hotare. Dintre o Românie dezvoltată, modernă și încrezătoare în forțele sale și una coruptă, săracă și lipsită de perspectivă”.
Ora 19:26 Marcel Ciolacu, președintele PSD, a postat pe Facebook, în jurul orei 18:00, un mesaj prin care pare că revendică victoria la alegerile din 6 decebrie:
- ”Victoria e aproape ! Astăzi, împreună, putem scrie istorie ! Hai la vot !”, a scris Ciolacu, alături de o fotografie în culorile pe care PSD le-a folosit în campania pentru parlamentare.
Ora 19:14 Mai mulți lideri politici, cum ar fi Stelian Ion (USR) sau Vergil Chițac (primarul PNL al Constanței) sau Marcel Ciolacu, președintele PSD, au transmis pe rețelele de socializare mesaje de mobilizare a electoratului.
Ora 19:13 Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, s-a dus duminică seară la sediul central al PNL unde a avut o discuție cu premierul Ludovic Orban. Întrevederea dintre primarul general și șeful guvernului a avut loc în jurul orei 16:00. Citește mai multe aici.
Ora 19:10 O listă cu secții de votare din străinătate, publicată de site-ul rus de propagandă Sputnik, include mai multe adrese false pentru secții de votare cel puțin la Londra. Un român stabilit în capitala britanică a semnalat G4Media.ro că nu a putut vota în alegerile parlamentare pentru că s-a luat după adresele din acea listă, preluată și pe unele site-uri și grupuri ale diasporei, iar când a ajuns la adresă – unde mai erau, în acel moment, câțiva români care doreau să voteze – au constatat că nu există nicio secție acolo.
Ora 19:00 29,80% este prezența la vot până la această oră, ceea ce înseamnă că puțin peste 5,4 milioane de români și-au exprimat opțiunea electorală. În 2016, la aceeași oră, se înregistra o prezență la urne de 36,93%, iar la alegerile locale din 27 septembrie 41,48%.
Ora 18:25 Procesul de votare în două sate din comuna Valea Lungă, județul Alba, a fost întrerupt pentru aproximativ jumătate de oră, și cei doi președinți, soț și soție, au fost înlocuiți. Președintele secției de votare din satul Tăuni a fost confirmat pozitiv cu COVID-19. Acesta aștepta rezultatul unui test pe care și-l făcuse anterior zilei de duminică, iar rezultatul i-a venit chiar în ziua votului.
Ora 18:00 Prezența a ajuns la 27,92%, cu 6,5 puncte procentuale mai puțin decât la parlamentarele din 2016, când s-a înregistrat, la aceeași oră, o prezență de 34,39%. Comparativ cu alegerile locale din 27 septembrie, de această dată, aproape 2 milioane de alegători au decis să nu-și mai exercite dreptul la vot.
Ora 17:40 Mai mulți cititori G4Media au semnalat redacției faptul că, deși au făcut din timp solicitări pentru urna mobilă, din cauză că se află în carantină la domiciliu cu formă ușoară de Covid 19, autoritățile le-au transmis în ziua votului că nu au pe cine să trimită deși inițial răspunsul a fost favorabil. Citește mai multe aici.
Ora 17:35 Alianţa USR PLUS afirmă că, la cum arată cifrele la nouă ore de la deschiderea urnelor în ţară, ”riscăm să avem în următorii patru ani Parlamentul cu cea mai scăzută legitimitate”. Formaţiunea face un apel pentru prezenţa la urne. Citește mai multe aici.
Ora 17:00 25,30% prezență la vot la această oră, cu 5 puncte procentuale mai puțin decât în 2016. În jur de 1,7 milioane de alegători în minus au mers la urne față de localele din 27 septembrie.
Ora 16:28 Mobilizarea în mediul rural la alegerile parlamentare de astăzi este la un minim istoric, cu doar 1,8 milioane de voturi exprimate până la ora 16.00, adică cu 1,2 milioane mai puțin față de alegerile locale din luna septembrie. Citește mai multe aici.
Ora 16:00 Puțin peste 4 milioane de români (22,43%) și-au exprimat opțiunea politică până la această oră. Diferența față de parlamentarele din 2016 a ajuns la 4,5 puncte procentuale în minus, atunci când a fost înregistrat recordul negativ la acest scrutin. Totodată, se înregistrează 8,5 puncte procentuale mai puțin față de alegerile locale din 27 septembrie.
Ora 15:38 Marius Pieleanu, șeful institutului Avangarde, care realizează singurul exit-poll al zilei împreună cu CURS, a anunțat una dintre marile surprize ale zilei: până la ora 14.00, o treime dintre cetățenii care au votat au studii superioare.
Ora 15:05 Alianța USR Plus a anunțat duminică faptul că a câștigat detașat voturile românilor din Noua Zeelandă, prima țară în care procesul electoral s-a încheiat, iar opțiunile au fost numărate. Citește mai multe, aici.
Ora 14:44 PNL, PSD și USRPLUS, cele trei mari trei partide care se luptă la alegerile parlamentare 2020, au propus alegătorilor cinci candidați pentru postul de premier. Pe lângă candidații proprii, PSD a fost singurul partid care a enunțat și ideea unui premier apolitic care să conducă un guvern ”cu largă participare politică”.
Ora 14:07 Circa 150.000 de români au votat în Diaspora până duminică la ora 13.45, o participare mult mai mică decât la alegerile prezidențiale de anul trecut, dar mai bună decât la precedentele alegeri parlamentare din 2016. Prezența sub așteptări la vot în diasporă are mai multe explicații, potrivit surselor G4Media.ro. În primul rând, restricțiile de deplasare impuse de multe state UE din cauza pandemiei au dus la o anumită apatie, în unele țări fiind nevoie de completarea unor declarații pe proprie răspundere. Închiderea bisericilor în unele state europene a contribuit la absenteism, dat fiind obiceiul unor alegători de a merge la vot imediat după slujba religioase.
Ora 14:00 Se înregistrează o demobilizare semnificativă a electoratului, în special în cel rural, în pofida mesajelor insistente ale politicienilor de a ieși la vot. Prezența la urne a ajuns la 16,77%, față de 20,23% la alegerile parlamentare din 2016. La alegerile locale din 2020, prezența la urne a fost 23,71%.
Ora 13:43 Aceste alegeri vor da direcția pe care România merge în următorul deceniu, adică perioada acoperită de viitorul buget al UE. Cuplată total la dinamica UE și dependentă de fondurile europene pentru creșterea nivelului de trai, România optează azi să rămână în modelul de dezvoltare al secolului 20 sau să treacă în secolul 21.
Ora 13:13 Votul în mediul rural s-a prăbușit în comparație cu alegerile locale: pierdere de peste 680.000 de voturi la ora 12.00.
- Citește aici toate detaliile despre pierderea electoratului din mediul rural față de localele din 27 septembrie.
Ora 13:09 Procesul electoral a fost suspendat temporar la o secţie de votare din Capitală, după ce un membru al Biroului electoral a fost confirmat cu COVID-19, a anunţat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, citată de Agerpres:„La o secţie de votare din Bucureşti, procesul electoral a fost suspendat temporar după ce un membru al Biroului electoral, reprezentant al unui partid politic, a fost confirmat pozitiv cu COVID-19. Bărbatul făcuse testul ieri şi a primit azi rezultatul”, a precizat Dajbog.
Ora 13:05 Procesul de vot a fost întrerupt, duminică, la o secţie din comuna prahoveană Ceptura din cauza unui incendiu izbucnit la coşul de fum al instalaţiei de încălzire, 13 persoane fiind evacuate preventiv, relatează Agerpres. Mai multe detalii, aici.
Ora 13:00 13,85% prezență la vot, comparativ cu 16,62% în 2016 și 19,84% la localele din 27 septembrie. Se înregistrează o scădere masivă a electoratului din mediul rural. Până la ora 13:00 au votat 2.519.896 alegători, dintre care 1.421.824 în mediul urban și 1.098.072 în mediul rural. Cea mai slabă prezență se înregistrează în județul Vaslui, 10,36%, cu peste 3 procente sub media națională. Cei mai mulți alegători au mers la vot în Mehedinți, 19,68%, aproape 6% peste media națională.
Ora 12:11 Citește și care sunt Marile mize ale bătăliei politice din 2020: Ce obiective au Iohannis, Orban, Ciolacu, Barna, Cioloș și ceilalți.
Ora 12:00 Scade numărul de români care merg la urne, comparativ cu 2016: 10,69% alegători și-au exercitat dreptul de vot până la ora 12:00, față de 12,47% în urmă cu 4 ani. Mediul urban conduce cu 250.000 de voturi peste rural. La alegerile locale din 27 septembrie se prezentaseră la urne, până la ora 12:00, 15,61% din electorat.
Ora 11:44 Un bătrân în vârstă de 80 de ani a murit duminică în curtea unei secții de votare din județul Argeș, potrivit surselor G4Media.ro. Acestea au explicat că bărbatul a leșinat în curtea secției, fiind alertate echipajele de salvare, care au încercat să-l resusciteze, dar fără succes. Citește mai multe aici.
Ora 11:20 Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța, a declarat, la ieșirea de la urne că este esențial pentru România să se dezvolte cu bani europeni:
- „Este esențială prezența la vot ca să legitimeze o structură politică stabilă pentru următorii patru ani, în contextul în care, am mai spus, noi trebuie să absorbim fonduri de 80 de miliarde de euro bani europeni. Asta este principala noastră sarcină, ca România să se dezvolte cu bani europeni. Am venit să votez un guvern care a dovedit că are capacitatea să facă lucrul ăsta și să ne ajute pe noi constănțenii să dezvoltăm Constanța”.
Ora 11:11 Emil Boc a declarat, la ieșirea de la urne:
- ”Am votat, totul merge bine, repede, în siguranță, nu există risc de contaminare, îi îndemn pe clujeni să vină la vot. Fără prezența noastră, democrația este mai slabă. Am votat cu partidul locurilor de muncă, cu partidul împotriva sărăciei, cu partidul investițiilor și al fondurilor europene și care arată respect pentru proiectele Clujului”.
Ora 11:09 Ciprian Ciucu, primarul sectorului 6:
- ”Am votat pentru acel guvern care poate să sprijine primarii și care poate să susțină proiectele de investiții”.
Ora 11:07 Nicușor Dan, primarul general al Capitalei a declarat că a votat pentru ”colaborare și pragmatism” și a îndemnat românii să voteze ”cu capul, deși suntem un popor latin și emoțional”:
- ”La mulți ani româncelor și românilor care se numesc Nicoleta, Nicolae și toate formele. Am votat pentru dezvoltarea României și a Bucureștiului. România are o oportunitate extraordinară prin acești 80 de miliarde care vin. Am votat pentru colaborare și pragmatism. Urmează 4 ani fără alegeri și e important ca autoritățile centrale să fie capabile să aibă un dialog. Am votat pentru Justiție și parcursul european al României și împotriva celor care au periclitat această direcție. Îi îndemn să voteze cu capul, chiar dacă suntem un popor latin și emoțional. Îi îndemn să se gândească care este cea mai bună formulă de guvernare pentru următorii 4 ani”.
Ora 11:05 Olguța Vasilescu a declarat că a votat gândindu-se la pensiile seniorilor:
- ”Mă gândesc la pensionari care nici până în acest moment nu se bucură de prevederile noilor legi. Votez împotriva celor care ne spun că trebuie să ne dezvoltăm, dar în același timp prevăd pentru Oltenia 0 km de autostradă și de cale ferată”.
Ora 11:00 La această oră se înregistrează 7,68%, o prezență cu 1 punct procentual mai mică decât la alegerile parlamentare din 2016. Până la ora 11:00 au votat 1.398.562 persoane. La alegerile locale din 2020, la această oră se înregistra o prezență de 11,53%.
Ora 10:59 Traian Băsescu a încălcat regulile televizate din ziua votului și, în fața camerelor de luat vederi, a declarat că Dreapta nu poate face alianță fără PMP și că, în consecință, a votat PMP, moment în care televiziunile au întrerupt transmisia fostului președinte. Și președintele PMP Constanța, Claudiu Palaz, a pronunțat numele partidului în momentul în care a făcut declarații la ieșirea de la urne. La Constanța lista PMP pentru Camera Deputaților este deschisă chiar de fiica cea mică a președintelui, Elena Băsescu.
- ”Am dat un vot pentru Dreapta, care nu poate să facă o majoritate fără PMP. Deci am votat PMP”.
Ora 10:48 Călin Popescu Tăriceanu a declarat, la ieșirea de la urne, că nu vrea să se întoarcă în perioada comunistă atunci când ”o singură persoană decidea totul”:
- ”Am trecut prin comunism și nu vreau să ne întoarcem acolo, când o singură persoană decide totul. Puterea trebuie împărțită între Legislativ, puterea Executivă… o să așteptăm decizia alegătorilor care sunt suverani”.
Ora 10:38 Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a declarat că a votat cu gândul la ”zilele și serile petrecute în stradă în 2017” și cu gândul la evenimentele din 10 August:
- ”Am votat pentru modernizare și cu gândul la zilele și serile petrecute în stradă în ianuarie 2017 și la gazul primit în nas și ochi pe 10 august 2018 pentru ca niciodată să nu se mai întâmple așa ceva și pentru ca România să aibă șansa unui Plan Marshall. Pentru o Românie unde cetățenii să se întoarcă acasă și să își poată crește copiii aici. Și am votat pentru ca în această zi sfântă, de Sfântul Nicolae, să aibă loc o renaștere (…) Am stat la o mică coadă, dar am văzut că oamenii nu se apropie unii de alții, au cu toții răbdare, toți poartă mănuși, există soluție pentru dezinfectat. Nu se pot infecta într-o secție de vot, nu e cu nimic riscul mai mare decât într-un magazin universal sau o farmacie. Românii trebuie să se gândească că e greu să mai ia decizii după aceea. După primele ore, am speranța că românii au înțeles importanța votului”.
Ora 10:15 Deputatul USR Stelian Ion a votat la Constanța și a îndemnat la o prezență masivă la vot, spunând că alegerile parlamentare de duminică sunt un moment de răscruce în care România poate începe un drum al modernizării rapide sau ”poate continua în același ritm ca în ultimii 30 de ani”:
- ”Am venit cu speranță. E o perioadă în care ne gândim la viitor și ne dăm seama că e o perioadă de răscruce, putem să o apucăm pe un drum al modernizării rapide sau putem să continuăm în ritmul pe care îl știm de 30 de ani. De la 18 ani nu am ratat niciun vot, ăsta este și mesajul pe care vreau să îl transmit, nu putem lăsa la voia întâmplării acest lucru. Viețile noastre depind la modul cel mai direct de votul pe care îl exprimăm. Este un rând de alegeri foarte, foarte important. Se va forma un Guvern și toate deciziile importante în perioada asta tumultoasă, mai ales acum e nevoie de vigilență maximă și pentru ca oamenii să își spună părerea. Îmi doresc ca oamenii să iasă masiv la vot și Parlamentul să fie legitim”.
Ora 10:11 Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat, la ieșirea de la urnă:
- ”Vom avea ceea ce oamenii și-au dorit dintotdeauna, autostrăzi, parcuri, condiții de viață la fel ca în Vestul țării. Sper ca ieșenii să înțeleagă că votul lor pentru dezvoltarea țării este extrem de important și că le vom face împreună”.
Ora 10:09 Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a transmis mesaj pentru românii din Diaspora:
- ”Premierul a explicat foarte clar că nu au existat probleme cu votul, atât Poșta Română, cât și AEP au făcut tot ce le-a stat în putință pentru ca votul să se desfășoare normal. Nu este vorba doar despre găsirea unor locuri de muncă, ceea ce e important pentru noi, dar este vorba de mai mult, despre o schimbare de societate, de modul în care administrația își tratează cetățenii. Mesajul meu este că prezența lor în țară este un mesaj clar că România se schimbă. Avem mult de muncit, dar tot ce înseamnă serviciile publice trebuie puse la dispoziția oamenilor”.
Ora 10:08 Vasile Dâncu a declarat, la ieșirea de la urne, că teme precum empatia au fost readuse în campania electorală:
- ”Suntem mulțumiți că am reușit să comunicăm cu ardelenii și sperăm că mesajul nostru a fost perceput, chiar dacă în condiții grele. A fost o campanie în care a trebuit să readucem prin temele de campanie, teme umaniste, care credeam că nu mai trebuie aduse în discursul politic. Spre exemplu, tema empatiei”.
Ora 10:02 Conform informațiilor furnizate de AEP, 600 de voturi sunt înregistrate în fiecare secundă.
Ora 10:00 4,97% dintre români au votat până la această oră. Procentul reprezintă 904.647 din alegători. Prezența a devenit mai mică decât la alegerile parlamentare din 2016, când, la aceeași oră, s-a înregistrat 5,27% (962.783 alegători), iar prezența finală a fost de 39,49%. La alegerile locale din 2020, prezența la urne la ora 10:00 a fost 7,64%.
Ora 09:50 Hunor Kelemen a declarat că a votat pentru o reprezentare puternică pentru UDMR și a spus că de la viitorul Parlament așteaptă ”stabilitate și predictibilitate”:
- „Am votat pentru o reprezentare puternică pentru comunitatea noastră. Aştept de la viitorul Parlament stabilitate politică, predictibilitate politică şi, bineînţeles, o aplecare, când e vorba de problemele cetăţenilor, şi mai puţine certuri inutile şi sterile. Aştept un buget, legea bugetului trebuie votată în acest an, imediat după instalarea Guvernului, aştept un buget extrem de bine fundamentat în care sănătatea, educaţia, investiţiile şi locurile de muncă vor fi susţinute şi protejate. Aştept o stabilitate politică prin care se poate face ceea ce are nevoie societatea românească, pe de o parte, şi putem corecta tot ce nu a mers bine în această perioadă, mai ales în ultimul an, când pandemia a venit peste noi, nu numai peste noi, dar efectele se vor simţi poate încă ani buni”.
Ora 09:35 Elena Băsescu a votat la Constanța, de unde a transmis că a votat pentru ca în viitorul Parlament să fie cât mai mulți aleși care să susțină familiile monoparentale:
- ”Am votat cea mai bună echipă pentru județ și cel mai bun program de guvernare pentru țară. Am votat cu speranță pentru copiii noștri, pentru ca în viitorul Parlament să fie cât mai mulți parlamentari care să susțină familiile monoparentale. Fac un apel la constănțeni să iasă în număr cât mai mare la vot pentru a oferi legitimitate viitorului Parlament”.
Ora 09:25 Alexandru Rafila a făcut declarații la ieșirea de la urne:
- ”În primul rând, trebuie să participăm la vot, procedura este sigură, nu prezintă niciun fel de probleme. Cel mai important este ca oamenii să voteze pentru profesionalism, responsabilitate și modestie, nu este timp de festivisim. Nu ne putem întoarce la viața normală decât dacă reușim să trecem peste această pandemie. Demagogia și festivismul nu își au locul. E momentul să reflectăm puțin și să ne întoarcem la profesioniști. Să ne gândim că în următorii 4 ani trebuie să scoatem țara din criza economică actuală, iar criza de sănătate să fie gestionată de profesioniști. Eu nu am experiență în campanie, dar aceste restricții nu au dus la o campanie normală. Este normal să interacționeze cu alegătorii, legătura directă cu oamenii trebuie să stea la baza deciziei, dar din păcate, datorită contextului epidemiologic nu s-a putut întâmpla. Votul a fost la fel pentru mine, opțiunea a fost foarte clară”.
Ora 09:15 Șase incidente la vot până la ora 9: împușcături accidentale într-o secție, continuarea campaniei electorale, curentul picat. Citește mai multe aici.
Ora 09:04 Klaus Iohannis a votat în Sibiu și i-a îndemnat pe români să meargă la vot, subliind că alegerile nu se câștigă în sondaje, se câștigă la urne și fiecare vot contează:
- „Avem șansa aș zice eu chiar istorică de a alege un Parlament mai bun, care realmente se ocupă de problemele românilor și care face legi bune pentru România. E extrem de important să mergem la vot. Alegerile realmente se ocupă de problemele românilor și un Parlament care face legi bune pentru România. E extrem de important să mergem la vot. Alegerile nu se câștigă în sondaje, se câștigă la urne. Fiecare vot contează. Dragi români, azi e foarte important, vă rog mergeți la vot”, a declarat președintele Iohannis după ce a votat”.
Ora 08:53 Sorin Grindeanu a votat în Timișoara și a făcut declarații de la ieșirea din secția de vot:
- ”Am votat pentru siguranța unei guvernări responsabile care să nu folosească pandemia pentru a-și bate joc de români. Am votat pentru schimbare”.
Ora 08:35 Raluca Turcan, prim-vicepreședintele PNL, a declarat că este ”un moment istoric pentru România” și le-a transmis alegătorilor că nu pot schimba România de pe Facebook, ci la urne:
- ”Este un moment unic în viața României, acest vot poate să ne ducă spre Europa, să ofere dezvoltare, instituții puternice funcționale. Acest vot poate să ne ducă într-o perioadă de 4 ani de stablitate guvernamentală în care să construim. Am votat pentru o Românie europeană și dezvoltată. Îi îndemn pe toți să meargă la vot. De la Sibiu i-aș îndemna dacă prețuiesc democrație să înțeleagă că indiferent ce scriu pe FB și ceea ce discută cu prietenii nu se poate realiza dacă nu merg la vot. Democrația se apără mergând la vot. Votul este unul sigur și am verificat asta și vor putea să verifice cu toții în cabina de vot”.
Ora 08:34 Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor:
- ”Votul de astăzi va influența semnificativ România, poate vom putea avea autostradă într-un an sau în trei ani, putem avea proiecte sau nu. Votul pentru parlamentare e votul pentru viitorul Guvern”.
Ora 08:32 Claudiu Năsui a declarat că scrutinul de duminică ”nu este un scrutin ca oricare altul”:
- ”Este cea mai importantă zi pe care o avem pentru următorii 4 ani de zile. Felul în care românii votează astăzi va determina cum va arăta în următorii 4 ani. Dacă ne dorim o Românie fără hoție, cum vedem că este în afară, se poate întâmpla dacă astăzi ieșim la vot și votăm în consecință. Noi am fost atacați de toate partidele. Nu este o zi ca oricare alta și nu e un scrutin ca oricare altul”.
Ora 08:23 Ludovic Orban a îndemnat românii să iasă la vot, asigurând că măsurile de protecție sunt stricte și nu pun sănătatea cetățenilor în pericol:
- ”La mulți ani pentru Sfântul Nicolae. E o zi decisivă pentru România. Îi invit pe toți românii să își exercite dreptul de vot și să participe la această decizie fundamentală. Am votat pentru dezvoltarea României. Pentru o Românie dinamică, modernă, încrezătoare în forțele sale, să fie respectată la nivel internațional. Am votat pentru reforme substanțiale, pentru o orientare euroatlantică clară a României, pentru un plan de dezvoltare care să permită saltul pe care România îl merită. Îi asigur pe români că măsurile de protecție sanitară care au fost instituite sunt respectate și nu există risc de contaminare dacă aceste reguli sunt respectate. Folosiți-vă puterea pe care o aveți, se întâmplă o dată la patru ani. Puneți-vă pecetea pe soarta României pentru următorii 4 ani de zile”.
Ora 08:18 Marcel Ciolacu a făcut declarații după ce și-a exercitat dreptul la vot, în Buzău:
- ”În primul rând, La mulți ani de Sf. Nicolae. Am votat pentru ca românii să-și ia vița înapoi și să aibă specialiștii capabili pentru gestionarea pandemiei. Am votat pentru pensii și alocații, dar și împotriva incompetenței, am votat pentru producătorii și firmele românești. Îndemn românii să vină la vot, e un vot crucial”.
Ora 08:07 Dacian Cioloș a făcut declarații după ce a ieșit de la urne:
- ”Am votat pentru oameni noi în politică, care nu își doresc hoția sub nicio formă la ei, oameni care merg în Parlament ca să construiască și nu pentru privilegii. E momentul să apropiem Parlamentul de societate și să facem schimbările pe care le dorim. Pentru astfel de oameni și viziuni am votat, pentru oameni care au deja un rost în viață, și-au lăsat joburile și merg în Parlament să reconstruiască. Cu siguranță, după această pandemie, va trebui să reconstruim și e important să reconstruim pe baze sănătoase. Ați văzut că se votează în condiții de siguranță, durează maximum 5 minute să votezi și cred că merită să dăm o oră din viața noastră, cu tot cu drum, ca să ne aducem contribuția la ce se întâmplă”.
Ora 08:00 După prima oră de la deschiderea urnelor, se înregistrează o prezență mai bună la vot, de 1,29%, comparativ cu anul 2016 (1,06%). Până la această oră au votat 236.103 cetățeni (față de 194.464 în 2016).
Ora 07.05: Gabriela Firea, care deschide lista PSD la Senat în București, a votat la prima oră. Firea a declarat că nu merge în Parlament pentru imunitate, ci pentru oameni și că nu are de ce să se teamă pentru că toată activitatea ei a fost corectă.
Ora 07.00: Ministrul de Interne, Marcel Vela, a votat la prima oră.
„Am votat cu gândul la o lume mai bună”, a declarat Vela după vot.
Știrea inițială: Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi astăzi la urne în ţară pentru a-şi alege reprezentanţii în noul Parlament, într-un scrutin ce începe la ora 7 și se termină la ora 21. În ţară sunt organizate 18.802 secţii de votare, din care peste 1.200 în Bucureşti.
Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în România îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile organizate în ţară în baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar în cazul elevilor din şcolile militare.
Potrivit BEC, alegătorul care deţine un act de identitate al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020 îşi poate exercita dreptul de vot în baza acestuia.
La finalul zilei, Avangarde și CURS vor prezenta un sondaj exit-poll valabil pentru votul din țară. Alegătorii din străinătate au început să voteze de sâmbătă dimineață.
Citește și:
- Alegeri parlamentare 2020. Ce spun sondajele de opinie: Diferențe mari între datele furnizate de șase măsurători electorale / Cifrele din cea mai recentă cercetare realizată de Politico
- Exit-poll alegeri parlamentare 2020: Avangarde și CURS fac singurul sondaj la urne
- HARTĂ Candidații la alegerile parlamentare 2020. Istoricul prezenței, mandatele pe fiecare județ și scorurile din 2016
- Harta secțiilor unde pot vota românii din străinătate. Tot ce trebuie să știi despre votul în Diaspora, care a început sâmbătă
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
35 comentarii