G4Media.ro

Alegeri parlamentare Bulgaria: Ce a ieșit din urne prefigurează continuarea paraliziei politice

foto: Adunarea Națională a Bulgariei

Alegeri parlamentare Bulgaria: Ce a ieșit din urne prefigurează continuarea paraliziei politice

Comisia Electorală Centrală de la Sofia a anunțat rezultatele preliminare ale scrutinului parlamentar de duminică după numărarea aproape tuturor voturilor. Situația partidelor care au trecut pragul de 4% este următoarea:

GERB – SDS (conservator) 25,33% (+2,9% față de noiembrie 2021), 67 de mandate (+8) din 240

Continuăm Schimbarea (PP, liberal) 20,2% (-5,1%), 53 (-14)

Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (DPS, minoritatea turcă) 13,56% (+0,76%) 36 (+2)

Renaștere (V, ultranaționaliști) 10,17% (+5,3%) 27 (+14)

Partidul Socialist (BSP) 9,3% (-0,8%) 25 (-1)

Bulgaria Democratică (DB, liberal) 7,44% (+1,1%) 20 (+4)

Răsăritul Bulgar (conservator) 4,62% (-) 12 (-)

GERB (afiliat Partidului Popular European), condus de fostul premier Boyko Borisov, a revenit pe primul loc, dar cu un număr mult mai mic de mandate decât în anii de început ai deceniului trecut, în timp ce PP, condus de tânărul fost premier Kiril Petkov n-a mai repetat performanța din scrutinul precedent din noiembrie 2021.

DPS a realizat o performanță bună, în nota obișnuită, în timp ce V, condus de Kostadin Kostadinov (rasist, anti-UE, anti-NATO, pro-Rusia, anti-vaccinist) a fost performerul acestor alegeri, dublându-și scorul electoral și obținând rezultate excelente în secțiile de votare din străinătate. În sfârșit BSP, urmașul Partidului Comunist Bulgar, și-a continuat declinul, obținând cel mai slab rezultat din istoria sa.

De notat că 87.634 de persoane din totalul de 2,5 milioane prezente la scrutin au votat „Nu susțin pe nimeni”. Participarea la vot a fost de 38,43%, cea mai slabă din istoria alegerilor de după 1990.

Această structură a noii Adunări Naționale face extrem de dificilă formarea unui guvern de coaliție. Nici măcar combinația dintre GERB-SDS și PP nu atinge majoritatea absolută de 121 de mandate, iar Borisov și Petkov sunt rivali acerbi, cel de-al doilea acuzându-l pe primul de corupție, ca și alți lideri ai partidelor parlamentare care au anunțat deja că nu vor face coaliție cu GERB.

Principala temă de campanie a fost rata foarte ridicată a inflației – 15% – una dintre cele mai înalte din Uniunea Europeană, precum și criza energetică. De asemenea, societatea bulgară este scindată cu privire la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, o bună parte dintre alegători fiind favorabili președintelui Vladimir Putin, de unde și succesul lui Kostadinov.

În concluzie, după trei scrutine neconcludente în 2021 a urmat un al patrulea în 2022, fără ca scena politică din Bulgaria să arate semnificativ diferit, cu perspectiva unui blocaj politic prelungit în prag de iarnă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Suma procentelor 90.62%. Restul de 10% se redistribuie?…

    • Dacă ați citit cu atenție articolul, poate ați reținut propoziția: „Situația partidelor care au trecut pragul de 4% este următoarea:”. Termenul redistribuire este impropriu. După ce se stabilește care sunt partidele care au trecut pragul de 4% se alocă mandatele între aceste partide proporțional cu numărul de voturi obținut, pe circumscripții plurinominale, în număr de 31.