G4Media.ro

Alegeri parlamentare Franța: liderul stângii, Jean-Luc Mélenchon, vrea să dezbată cu noua…

Sursa foto: Jen Luc Melenchon Facebook

Alegeri parlamentare Franța: liderul stângii, Jean-Luc Mélenchon, vrea să dezbată cu noua prim ministră, Elisabeth Borne, înainte să o “înlocuiască în funcție”. Lidera dreptei populiste, Marine Le Pen, o acuză pe Borne de “brutalitate socială”

Fostul candidat prezidențial al partidului Franța Nesupusă (LFI, stânga populistă), Jean-Luc Mélenchon, care speră să preia funcția de premier după alegerile legislative din 12 și 19 iunie, a declarat că este pregătit să dezbată cu Elisabeth Borne, numită luni prim-ministru de către președintele Emmanuel Macron.

În timpul unei deplasări la Nantes, Mélenchon s-a declarat marți gata să dezbată cu Elisabeth Borne, dorind să o întâlnească pe noua șefă a guvernului „cel puțin o dată înainte de a o înlocui”.

El și-a reînnoit criticile a doua zi după numirea la Palatul Matignon a lui Elisabeth Borne, o femeie „presupus de stânga” și „în fruntea brutalității sociale și ecologice”.

În fața unui „dezastru ecologic extrem de previzibil”, președintele Republicii „a ales să numească un catehumen neoliberal ca prim-ministru”, a denunțat Mélenchon într-o conferință de presă. Borne s-a alăturat lui Macron în 2017, după ce a fost apropiată timp de 30 de ani Partidului Socialist.

Mélenchon, care a obținut aproape 22% în primul tur al alegerilor prezidențiale din 10 aprilie, s-a autodeclarat candidat la funcția de prim-ministru în fruntea unei alianțe a partidelor de stânga Noua Uniune Populară a Ecologică și Socială (NUPES) – care reunește LFI, Verzii (EELV), Partidul Socialist (PS) și Partidul Comunist (PCF).

La rândul său, lidera partidului Reunirea Națională (RN, dreapta populistă), Marine Le Pen, a declarat că numirea lui Borne reprezintă „Macron bis” și a acuzat-o pe noua șefă a guvernului de „brutalitate socială”.

Sondajele de opinie dau o majoritate confortabilă în Adunarea Națională alianței centriste pro-prezidențiale Ensemble – Împreună, cu 310 – 340 de mandate din cele 577 ale camerei inferioare a parlamentului Franței, cu NUPES și RN mult în urmă.

Modul de scrutin parlamentar – majoritar uninominal cu două tururi – favorizează alianța prezidențială, pe fondul unui previzibil absenteism ridicat de la vot în iunie.

După 2002, când mandatul prezidențial a fost redus de la șapte la cinci ani – aliniat celui al Adunării Naționale, alegerile parlamentare care au urmat celor prezidențiale au oferit președintelui ales o majoritate confortabilă, care permit șefului statului să-și pună în practică programul electoral.

Sursa foto: Jen Luc Melenchon Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...