G4Media.ro

Alegeri parlamentare Franța: Macroniștii prinși în foc încrucișat între stânga și dreapta…

foto: Facebook

Alegeri parlamentare Franța: Macroniștii prinși în foc încrucișat între stânga și dreapta populistă. Perspectiva pierderii majorității absolute creează îngrijorare în rândul alianței pro-prezidențiale

Abia încheiat primul tur de scrutin al alegerilor pentru Adunarea Națională că a și debutat campania pentru al doilea tur, tonul înăsprindu-se între alianța centristă pro-prezidențială Ensemble (Împreună) condusă de prim-ministra Elisabeth Borne și alianța stângii, Noua Uniune Populară Ecologică și Socială (Nupes), în frunte cu Jean-Luc Melenchon.

În primul tur cele două mari alianțe au făcut practic scor egal, 25,7% contra 25,6%, dar duminică au fost aleși doar cinci deputați, patru Nupes și unul Ensemble, rămânând de ales 572 în turul al doilea, duminică 19 iunie.

În urma lor, Reunirea Națională (RN, dreapta populistă) a obținut 18,7%, iar alianța de centru dreapta Republicanii – Uniunea Democraților și Independenților – Diverși Dreapta (LR – UDI – DVD) a obținut 13,6%.

Aleși prin vot majoritar uninominal, candidații calificați în turul al doilea se vor înfrunta astfel:

  • 272 dueluri Ensemble și Nupes
  • 113 dueluri între Ensemble și RN
  • 61 de dueluri între Nupes și RN.
  • 25 de dueluri LR – Nupes
  • 24 de dueluri LR și RN
  • 18 dueluri LR și Ensemble.
  • În plus, există trei dueluri între candidații Nupes și candidații PS disidenți și un duel între un candidat PCF disident și candidatul PCF învestit de Nupes.
  • În opt circumscripții vor avea loc triunghiulare (acolo unde cei trei candidați au depășit pragul necesar de 12,5% din înscrișii pe liste), în patru Ensemble – Nupes – RN, în două Ensemble – Nupes – LR, iar în alte două se vor confrunta doi candidați ai stângii (Nupes și un disident) cu unul Ensemble.

Institutele de sondare a opiniei publice au proiectat un total al mandatelor pentru Ensemble între 250 și 295 (majoritatea absolută fiind 289) cu mult sub majoritatea confortabilă de 350 din 2017, în timp ce Nupes ar obține 150 – 210, RN 20 – 45 și LR 50 – 80.

Dacă se ia valoarea mediană a proiecției, atunci Ensemble nu atinge majoritatea absolută de 289, mult sub cele 350 de mandate câștigate în alegerile din 2017.

În mod inevitabil a venit vorba de atitudinea alianței pro-prezidențiale acolo unde Nupes înfruntă RN. La scurt timp după închiderea urnelor la primul tur, prim ministra Borne a ținut un discurs în care a părut să pună pe același plan Nupes și RN, vorbind de extremism de stânga și de dreapta. Dar luni șefa guvernului a revenit.

„niciun vot pentru Frontul Național (vechiul nume al RN, n.r.)”, a spus ea, adăugând însă imediat: „dacă avem de-a face cu un candidat care nu respectă valorile republicane, care îi insultă pe polițiștii noștri, care cere să nu mai susținem Ucraina sau vrea să părăsească Uniunea Europeană, nu vom face apel să fie votat”. Cu alte cuvinte un apel voalat la abținere.

Nupes este dominat de partidul lui Melenchon, (care s-a autodeclarat candidat la funcția de prim ministru), Franța Nesupusă (LFI, stânga populistă), care reunește Verzii (EELV), Partidul Socialist (PS) și Partidul Comunist (PCF). Dominarea este vizibilă nu doar prin numărul mare de candidaturi în balotaj favorabil ale LFI, ci și prin aparițiile mediatice aproape exclusiv ale politicienilor din LFI, cei din EELV, PS și PCF fiind foarte discreți.

LFI are un program populist: mărirea salariului minim pe economie la 1.500 de euro pe lună, reducerea vârstei de pensionare de la 62 la 60 de ani, blocarea prețurilor la produsele de bază, toate acestea plătite prin mărirea impozitelor pentru cei cu venituri mari și marile companii.

Aici diferența cu Ensemble este uriașă, președintele Emmanuel Macron promițând majorarea treptată a vârstei de pensionare la 65 de ani și respingând mărirea de impozite preconizată de Nupes.

Ensemble este un conglomerat politic cu origini mixte: prim ministra Borne provine din PS, dar principalii miniștri – economie și finanțe, externe, interne și apărare, provin din LR, ca și cei doi prim miniștri din primul mandat prezidențial, Edouard Philippe și Jean Castex. Politica economică macronistă este caracterizată ca fiind în general neo-liberală.

Etichetarea alianței Nupes ca extremistă , în mod implicit, de către prim ministra Borne poate fi considerată o gafă, nu doar pentru faptul că la prezidențiale Melenchon, clasat al treilea în primul tur, a cerut votanților săi nici un vot pentru contrcandidata RN a lui Macron în turul al doilea, Marine Le Pen, dar și pentru că Ensemble va avea nevoie de sprijinul votanților de stânga acolo unde candidații înfruntă pe cei ai RN în turul al doilea.

În ceea ce o privește, lidera RN, Marine Le Pen a cerut alegătorilor săi să nu aleagă între Ensemble și NUPES, acolo unde propriii candidați au fost eliminați.

Cert este că în tabăra macronistă pare să se fi instalat îngrijorarea. Președintele Macron însuși a ieșit din rezerva impusă șefului statului, dar încălcată de atâtea ori în trecut când a spus: „Avem nevoie de o majoritate solidă pentru a menține ordinea în interiorul și în afara granițelor noastre (…) Trebuie să ne apărăm instituțiile împotriva celor care le contestă și le subminează.”

Fostul prim ministru (2017 – 2020) Edouard Philippe consideră că absența unei majorități absolute pentru Ensemble ar fi o „nebunie”. Într-un interviu acordat publicației Le Figaro, fostul premier a declarat că „singurul său obiectiv” este „să se asigure că țara are o majoritate stabilă, solidă și coerentă” la finalul celui de-al doilea tur al alegerilor legislative. Iar liderul partidului Orizonturi (un mic partid de centru dreapta din alianța pro-prezidențială) a adăugat: „Ce ar face țara dacă, duminică, o majoritate relativă ne-ar împiedica în mare măsură să acționăm? Dacă  Nupes îngreunează sistematic acțiunea guvernului? Dezordinea politică care s-ar adăuga la instabilitatea și pericolele lumii de astăzi ar fi o nebunie.”

Melenchon a propus o dezbatere televizată cu Borne, dar aceasta a declinat oferta, spunând că joi și vineri se va afla în campanie în circumscripția sa din Normandia.

În sfârșit LR-UDI-DVD, cu candidați în 91 de circumscripții, scopul său e să limiteze pe cât posibil dezastrul electoral – este deja cel mai slab rezultat al unui partid de centru dreapta în 64 de ani. Ensemble va spera că, în cazul în care va eșua în tentativa de obținere a majorității absolute, de aici va veni sprijinul pentru un eventual guvern minoritar.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. S-au saturat si francezii de atat macroneala.