G4Media.ro

Alegeri parlamentare: În Ungaria, Orban își menține majoritatea, în Lituania opoziția câștigă…

Alegeri parlamentare: În Ungaria, Orban își menține majoritatea, în Lituania opoziția câștigă majoritatea (parțiale)

Opoziţia politică din Ungaria nu a reuşit duminică să determine pierderea majorităţii de două treimi deţinute în parlament de partidul premierului Viktor Orban, candidata Fidesz câştigând un scrutin legislativ parţial, potrivit primelor rezultate, transmite AFP.

Partidul populist Fidesz, aflat la guvernare, a păstrat cea de-a 6-a circumscripţie electorală din Borsod, în estul ţării, unde candidata sa Zsofia Koncz a câştigat 51% din voturi împotriva singurului candidat al opoziţiei, Laszlo Biro, care a obţinut 46% din voturi.

De la victoria sa în capitală împotriva unui apropiat al premierului Viktor Orban în urmă cu un an, opoziţia din Ungaria încearcă să prezinte un front comun în alegeri pentru a încerca să învingă partidul Fidesz, aflat la putere de zece ani.

Fidesz deţine 133 din cele 199 de mandate de deputat în parlamentul de la Budapesta.

Totodată, principalul partid de opoziţie din Lituania, Uniunea Patriei – Creştin-Democraţii Lituaniei, de centru-dreapta, pare să fi câştigat prima rundă a alegerilor de duminică, percepute ca un vot de încredere cu privire la modul în care premierul Saulius Skvernelis gestionează pandemia de COVID-19, transmite luni Reuters.

După numărarea a aproximativ 50% din voturi, partidul cu rădăcini în mişcarea de independenţă antisovietică din anii 1980 se situa în frunte cu 20.5%.

Uniunea Fermierilor şi a Verzilor (LVZS), o grupare agrară care conduce în coaliţia de guvernare a premierului Skvernelis, avea un scor interimar de 19.5%.

Nu sunt încă luate în calcul voturile exprimate în oraşe mai mari, principala bază electorală a Uniunii Patriei, unde Uniunea Fermierilor şi a Verzilor nu se bucură de popularitate.

„Este foarte probabil ca partidul să fie pe primul loc”, a declarat pentru Reuters preşedintele Uniunii Patriei Gabrielius Landsbergis, la sediul partidului din centrul capitalei Vilnius.

Ramunas Karbauskis, liderul LVZS, pare pregătit să accepte o înfrângere:”Se pare că, după numărarea tuturor voturilor, vom fi pe locul al doilea”.

Peste alte 12 formaţiuni politice mai participă în această cursă electorală. Se întrevăd astfel discuţii complicate în vederea formării unei coaliţii de guvernare, ceea ce va influenţa conţinutul politicii economice ulterioare.

În cadrul sistemului electoral hibrid aplicat în Lituania, jumătate din parlamentul alcătuit din 141 membri este ales prin vot proporţional, în scrutinul care a fost organizat duminică. Ceilalţi parlamentari sunt aleşi în circumscripţii electorale conform sistemului uninominal majoritar absolut, cu un sistem de vot în care sunt aleşi primii doi candidaţi în prima rundă, în a doua urmând să fie ales un singur învingător, scrutin programat pentru 25 octombrie.

Ca urmare a riscurilor de contaminare, oficialităţile electorale au solicitat alegătorilor să marcheze buletinele de vot cu propriile pixuri.

Lituania a raportat un bilanţ total de 8.899 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus, un număr record de 205 de noi cazuri fiind înregistrat sâmbătă. Bilanţul total al deceselor este de 103.

sursa foto: Agerpres.ro, sursa foto: Foreign Affairs

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Sec 2=autostrada Nordului, aia din Ipotesti spre Iași/Ucraina etc
    Sec 6=autostrada Vestului, la cele 100 de casa ale unui fizician, nelaurat al Nobelului.

  2. Ungaria și Lituania nici măcar n-au asteptat până în martie cum recomanda tâlharii roșii.

    • Erau alegeri locale pentru adjudecarea unui loc devenit vacant în Parlament. Dacă câștiga opoziția, fidesz ar fi pierdut 2/3 – ul aritmetic din Parlament. Oricum ar fi fost o victorie simbolică a opoziției. Păstrarea acestei proporții este importantă poentru că sunt legi care pot trece numai cu votul a 2/3 din reprezentanți. Și în cazul în care fidesz ar duce lipsă de un vot, două, s-ar găsi trepăduși care să-i susțină din rândul ”minorităților” sau ”independenților”. Regimul lui Orban este aproape imposibil de demontat prin sistemul de alegeri existent.

    • sugadaddy, da, este imposibil de demontat atata timp cat lucreaza in interesul cetatenilor si al tarii
      regimurile dambovitene nu au onoarea asta