G4Media.ro

Alegeri pentrul noul CSM: Judecătoarea Simona Marcu din gruparea Savonea propune organizarea…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Alegeri pentrul noul CSM: Judecătoarea Simona Marcu din gruparea Savonea propune organizarea unui tur doi pentru locurile câștigate de reformiști și vizate de contestații sau validarea rezultatelor actuale / Plenul ia o decizie marți

Plenul CSM decide marți, 19 iulie, la ora 12:00, ce face cu cele 5 contestații privind alegerea noilor membri ai Consiliului, potrivit ordinii de zi. Plenul va lua în discuție o notă referitoare la alegerea noilor membri ai Consiliului redactată de președintele Comitetului electoral, judecătoarea Simona Marcu. Potrivit acestei note consultate de G4media.ro, judecătoarea Marcu propune două soluții pentru 4 locuri de membru CSM vizate de contestații:

  • Validarea rezultatelor actuale, practic respingerea contestațiilor
  • Organizarea unui tur doi. Este propus și un nou calendar: turul 2 pe 7 septembrie 2022, ora 13:00, și trimiterea rezultatelor finale la Senat pe 31 octombrie 2022.

Decizia va fi a plenului, prin vot.

Locurile de membru CSM vizate de contestații

Întâmplător sau nu, sunt vizaţi de contestaţii magistraţii consideraţi reformişti şi care au protestat împotriva modificărilor PSD la legile Justiţiei pe vremea lui Dragnea (cu excepţia reprezentantului parchetelor de pe lângă judecătorii).

O contestaţie vizează alegerea celui de-al treilea membru judecător din partea curţilor de apel. Este vorba de contestaţia depusă de judecătorul Adrian Glugă împotriva alegerii judecătoarei Ramona Graţiela Milu. Clasat pe locul 4 din doar 3 eligibile, Glugă a obţinut 346 de voturi, în vreme ce Ramona Milu, candidata de pe locul 3 eligibil, a obţinut 361 de voturi. Potrivit contestaţiei consultate de G4media.ro, judecătorul Adrian Glugă solicită organizarea unui tur 2 între el şi Ramona Milu întrucât niciunul dintre ei nu a avut peste 392 de voturi, adică majoritate calificată de 50+1 din numărul total al votanţilor (783).

Judecătorul Adrian Glugă este preşedinte al Curţii de Apel Craiova şi a fost şef al DIICOT pentru o scurtă perioadă, în 2006. Judecătoarea Ramona Grațiela Milu de la Curtea de Apel Brașov a protestat pe treptele instanței împotriva modificărilor PSD la legile Justiției, s-a exprimat pentru eliminarea anomaliei introduse de PSD prin care s-a ajuns ca pensia magistraților să fie mai mare ca salariul şi este vehement criticată de publicațiile care susțin inculpații.

Un alt membru contestat este judecătorul Mihai Ghica, al doilea membru judecător din partea tribunalelor. Cel care a formulat contestaţia este cel clasat pe locul 3 neeligibil, judecătorul Narcis Erculescu. Judecătorul Ghica a obţinut 393 de voturi, iar judecătorul Erculescu, 386, adică niciunul nu are majoritate absolută de 50+1 din numărul total al votanţilor judecători de la tribunale aşa că judecătorul Erculescu solicită un tur doi între ei.

Mihai Ghica este judecător la Secția penală a Tribunalului Cluj. Este membru al asociaţiei Forumul Judecătorilor şi a fost lider al protestelor magistraților împotriva modificărilor PSD la legile Justiției. Este magistratul care l-a condamnat la 5 ani de detenție pentru corupție pe primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș. S-a exprimat pentru un aviz al Comisiei de la Veneția la desființarea Secției Speciale și re-înființarea ei sub un alt format și nume. Este criticat de publicațiile care susțin inculpații. Cel care îl contestă, judecătorul Narcis Erculescu este preşedintele Tribunalului Dâmboviţa.

Este contestat şi al doilea reprezentant al parchetelor de pe lângă tribunale. E vorba de procurorul Claudiu Sandu, ales cu 204 voturi. Este contestat de cel clasat pe locul 3 neeligibil, procurorul Sorin Emil Flonta, care a obţinut 200 de voturi şi care acum solicită un tur doi întrucât nici el, nici Sandu nu au avut majoritate majoritate de 50+1.

Claudiu Sandu este procuror la Parchetul județean Brașov, a fost protestatar împotriva modificărilor PSD la legile Justiției şi e considerat un criminalist profesionist. Procurorul Sorin Flonta este prim-procurorul Parchetului Sălaj.

La parchetele de pe lângă judecătorii, locul obţinut de Cătălina Sântion (392 de voturi) este contestat de cel clasat pe locul 2 neeligibil, Sorin Lia (357 de voturi). Cătălina Sântion este procuror șef la Parchetului Sectorului 3 București. E soția lui Marian Sântion, fost șef al DGA și procurorul DIICOT care a instrumentat primul dosar al fraților Cămătaru. Sorin Lia este procuror șef la Parchetul Judecătoriei Corabia și co-președinte, alături de procurorul militar Bogdan Pîrlog, al Asociației Inițiativa pentru Justiție.

La procurori este contestat și reprezentantul Parchetului Înaltei Curţi, Daniel Horodniceanu, fost şef al DIICOT. El nu a fost contestat însă de un contra-candidat, ci de către un petent condamnat ca urmare a unui dosar instrumentat de procuror. Prin urmare, în cazul lui Horodniceanu, președintele Comitetului electoral propune doar respingerea contestației.

Horodniceanu a fost ales în CSM din partea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în urma a două tururi de scrutin și în ciuda lipsei de sprijin din partea leadershipului din sistemul de law enforcement şi intelligence. Horodniceanu a obţinut 190 de voturi în turul 2, în vreme ce contra-candidata lui, Alina Albu, şefa serviciului de combatere a crimei organizate din cadrul DIICOT, a obţinut 174 de voturi. Şi Daniel Horodniceanu a fost protestatar împotriva modificărilor PSD la legile Justiției și este membru al unei asociații de procurori active în acest sens.

Judecătoarea Ramona Milu cere respingerea contestației

Vizată de contestația contra-candidatului ieșit pe locul 4 neeligibil, judecătoarea Ramona Milu a trimis CSM un punct de vedere în care solicită respingerea contestației. Judecătoarea explică faptul că, potrivit legii, e nevoie de majoritate calificată doar în cazul reprezentanților ÎCCJ sau ai PÎCCJ și în cazul reprezentanților instanțelor sau parchetelor unde e un singur loc cum e cazul membrului CSM din partea parchetelor de pe lângă judecătorii.

Contestația și solicitarea de organizare a unui tur doi al alegerilor între candidații aflați pe locurile 3 și 4 sunt vădit neîntemeiate (…) Aplicarea „în mod corespunzător” a prevederilor nu poate viza decât situațiile în care legea prevede expres condiția majorității de voturi (alegerile pentru ÎCCJ şi PÎCCJ), ori acele situații în care fiind un singur loc în consiliu (  cazul parchetelor de pe lângă judecătorii ori al parchetelor de pe lângă curțile de apel) ar fi necesar ca cel ales în Consiliu să se bucure de reprezentativitatea conferită de majoritatea voturilor obținute. De altfel textul menționează expres de turul 2 între primii 2 clasați în situația particulară în care niciunul dintre candidaţi nu obţine majoritate de voturi.

Doar o astfel de interpretare corespunde voinței legiuitorului, iar textul invocat nu este aplicabil în sine situației în care există 2 sau 3 locuri în Consiliu, așa cum este situația tribunalelor, parchetelor de pe lângă tribunal sau al curților de apel.

Chiar dacă, prin absurd s-ar considera aplicabil textul și acestor din urmă situații, potrivit procesului verbal centralizator din 30.06, în cazul curților de apel se constată că nu unul ci doi dintre candidați au obținut majoritatea voturilor exprimate, prin urmare nu este îndeplinită , în mod evident, condiția ca niciunul dintre candidaţi să nu fi obținut majoritate de voturi.

În ipoteza absurdă în care și acest argument ar fi înlăturat, se constată că textul vorbește explicit despre organizarea unui tur doi între primii 2 clasați, nicidecum despre candidații clasați pe locurile 3-4”, a arătat judecătoarea Ramona Milu în punctul de vedere trimis la CSM.

Cine e președintele Comitetului permanent. Judecătoarea Simona Marcu este reprezentant al ÎCCJ în CSM și este considerată ca făcând parte din gruparea informală condusă de fosta șefă CSM Lia Savonea. De altfel, Savonea face și ea parte din Comitetul electoral. În Comiteta mai e actualul vicepreședinte al CSM, procurorul Nicolae Solomon.

Judecătoarea Marcu este soția avocatul Gil Vasile, cel care a reprezentat Tel Drum și a încasat onorarii de 15.000 de lei de la companie în 2015, potrivit riseproject.ro.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Deși avem in Parlament o Comisie pentru Justiție in continuare se merge pe propuneri, discutii, politică. Pînă vor rămâne doar ei…
    Rapoartele lor publice când apar?

  2. PARTIDUL ARE UNII MAI BUNI DE PUS

  3. Plenul actual e dominat de magistratii antireformisti ai lui Savonea, Predoiu, PSD si PNL, deci e clar ca se va vota pentru un al doilea tur, in care vor fi masluite voturile ca sa ajunga ciurucurile USL in „noul” CSM.

  4. Nu mai scăpăm de clientela Dragnea – PSD !
    Mafie in toată regula.

  5. Niciodata pana acum in istoria CSM nu s-a organizat turul doi pentru departajarea intre locurile 2-3 sau 3-4.

    Dar e un inceput pentru toate. CSM-ul actual, detinut pe persoana fizica de Savonea, poate face orice. Inclusiv sa anuleze alegerile pana castiga cine trebuie. Cam aici am ajuns.

  6. Ce inseamna reformist???? Daca ai stat pe niste scari cu o pancarta in mana asta te face automat reformist???

    • Bine punctat, măi Agamița Dandanache! Reformiști pot fi și ăștia de vor să facă acum turul 2 kafkian.

  7. USR se poate deci desființa ca fiind inutil! Este necesară eliminarea magistraților care s-au implicat în politică alături de rezist. Mafioții care au orchestrat alegerile fraudate de la sectorul 1 și puciul la adresa justiției are trebui condamnați nu doar eliminați ca fostul judecător Dănileț.

  8. De ce nu și turul 3 și turul 4, 5 ș.a.m.d., până iese ,,cine trebuie „, adică de la USL. ,,Până nu avem Justiția, nu avem ÎNCĂ toată puterea ! „( de la Felix citire ) GREAȚĂ, pnl ! SCÂRBĂ, Iohannis!

  9. astia garanteaza independenta justitiei ? e o nebunie ! si-au pierdut mintile din cauza functiilor si a banilor …