G4Media.ro

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024: Candidații își mobilizează electoratul în ultimele ore…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024: Candidații își mobilizează electoratul în ultimele ore de alegeri / Prezența mai mare decât în primul tur din 2019 / Referendumul din Capitală a trecut pragul de validare / Lasconi: „Astăzi scriem istorie” / Ciolacu: ”Ne dorim să fim cum suntem noi românii”

Peste 18 milioane de români din ţară sunt aşteptaţi, duminică, 24 noiembrie 2024, să-şi exprime opţiunea la primul tur al alegerilor prezidenţiale, pe buletinul de vot regăsindu-se 14 candidaţi. Cele aproape 19.000 de secţii de votare de pe teritoriul României s-au deschis la ora 7.00 şi se închid la ora 21.00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cei aflaţi în sediu sau la coadă în afara localului de vot. În străinătate, sunt aproape un milion de români cu drept de vot la acest scrutin. Prima secţie deschisă în afara graniţelor ţării a fost cea din Auckland, Noua Zeelandă, vineri, la ora 1.00, transmite News.ro.

  • Ora 21.00 Prezența la închiderea urnelor în țară – 52,4%.
  • Ora 20.10 Ministerul de Interne: de la începerea votării, au fost primite 342 de sesizări cu privire la săvârșirea unor contravenții sau infracțiuni în legătură cu procesul electoral: 97 dintre sesizări nu s-au confirmat, iar 61 sunt în curs de verificare. Din totalul sesizărilor, 7 nu erau de competența structurilor MAI așa că două au fost transmise către Autoritatea Electorală Permanentă, una către Biroul Electoral Central și patru către Birourile Electorale Județene. Polițiștii au aplicat 80 de sancțiuni contravenționale sub formă de avertisment și 52 de amenzi în valoare de peste 96.000 de lei. Totodată, efectuează cercetări cu privire la 59 de posibile infracțiuni.
  • Ora 20.00 Prezența a ajuns la 51,18%.
  • Ora 19.40 Liderul AUR, George Simion, a declarat duminică, de la sediul formaţiunii, că încercări ale reţelei Coldea şi a statului paralel de a ne păcăli alegătorii au eşuat şi mai sunt două ore de vot în România, trei ore în Italia, Spania, Olanda, Belgia, Germania şi patru ore în Regatul Unit şi în Irland, transmite News.ro. ”Pe parcursul zilei de astăzi ne-am confruntat cu multiple fraude, cu oameni care intră câte doi în secia de vit, cu oameni care teoretic ar susţine un partid, dar duc voturi pentru alt partid, e cazul unor lideri PNL. Şi cu unele servicii de informaţii, de fapt mă refer la foşti şefi de servicii de informaţii şi cu o reţea întreagă de troli, de boşi, de voturi falsificate, de voturi plătite, de manipulare a opiniei publice. Din fericire, toate aceste încercări ale reţelei Coldea şi a statului paralel de a ne păcăli alegătorii au eşuat”, a spus George Simion, de la sediul partidului.
  • Ora 19.38 Rareș Bogdan: ”Bătălia pentru turul doi se dă între domnul Ciucă și doamna Lasconi / Bazinul suveranist este splitat în două și practic nu mai are șanse de intrare în turul doi”
  • Ora 19.35 Marcel Ciolacu: E posibil ca votul din diaspora să împingă în finală un candidat care în acest moment nu se vede în turul 2
  • Ora 19.30 Dan Barna acuză conducerea PSD că au dat ordin în localitățile controlate de primarii lor să se voteze masiv AUR. ”Bătălia pentru locul doi este teribil de strânsă”
  • Ora 19.25 S-a depășit prezența la urne de 50%. În 2019, la primul tur al alegerilor prezidențiale, prezența finală a fost de 48,26%.
  • Ora 19.00 Prezența a ajuns la 49,02%, față de 48,46% în primul tur al prezidențialelor din anul 2019.
  • Ora 18.55 Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a votat, duminică seară, la turul I al alegerilor prezidenţiale, transmite Agerpres.
  • Ora 18.48 Fostul lider USR Cătălin Drulă, mesaj pe Facebook, însoțit de o fotografie împreună cu Dominic Fritz, pe aeroport: „Astă-seară, venerabilul YR-BGG ne duce către victoria Elenei. Și spre timpuri mai bune pentru TAROM, sperăm”
  • Ora 18.34 LIVE Dan Tăpălagă și Cristian Pantazi comentează cele mai importante date ale alegerilor prezidențiale
  • Ora 18.15 Prezența în diaspora a depășit numărul total de voturi din străinătate înregistrate în primul tur al prezidențialelor din 2019
  • Ora 18.09 O femeie din Tulcea a încercat să voteze de trei ori la alegerile prezidenţiale, iar poliţiştii tulceni au întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă la vot, transmite Agerpres.
  • Ora 18.00 Prezența a ajuns la 45,86%, față de 45,4% la primul tur al prezidențialelor din anul 2019.
  • Ora 17.59 BEJ Buzău trimite 100 de buletine de vot într-o secţie unde prezenţa de 100% ar putea fi depăşită. La Secţia Nr.290 – Şcoala Generală Cioranca au fost înscrise pe listele permanente 185 de persoane, 83 de alegători au votat pe listele permanente, 100 de persoane şi-au exprimat votul pe liste suplimentare şi doi alegători au solicitat urna mobilă. La ora 17.30, prezenţa la vot a atins pragul de 100%. Ţinând cont de numărul ridicat de persoane care au votat pe listele suplimentare şi posibilitatea ca până la închiderea urnelor persoanele înscrise pe listele permanente să se îndrepte spre secţia de vot, BEJ a luat decizia de a suplimenta numărul buletinelor cu încă 100 de bucăţi. „O să redistribuim 100 de buletine de vot, acum dăm decizia să mai trimitem buletine de la o altă secţie de vot învecinată care are disponibile, pentru a avea o rezervă, Este o situaţie aparte, nu am mai trimis, este singura secţie şi o să rezolvăm. Având în vedere dinamica votului şi intervalul care a mai rămas, în mod clar vor mai avea nevoie”, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al BEJ, Daniel Cristian Pîslaru.
  • Ora 17.49 Exit-poll prezidențiale 2024: Primele estimări, la ora 21.00.
  • Ora 17.47 BEC avertizează că e interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieșirea de la urnele de vot, înainte de închiderea votului.
  • Ora 17.42 Sorin Ioniță (Expert Forum): Facem un apel serios la organizațiile PSD din Buzău să înceteze cu mobilizarea oamenilor la vot pentru George Simion / Pregătim sesizarea.
  • Ora 17.30 Poliția verifică șase secții de vot din Ialomița, unde președinții ar fi completat deja procesele verbale de la finalul alegerilor
  • Ora 17.24 Ministerul de Interne anunță că de la începerea votării s-au primit 208 sesizări cu privire la săvârșirea unor contravenții sau infracțiuni legate de procesul electoral: 107 sesizări s-au confirmat, 42 sunt în curs de verificare, iar 59 nu s-au confirmat. În legătură cu două dintre sesizări s-a stabilit că nu erau de competența MAI așa că una a fost transmisă pentru soluționare către Autoritatea Electorală Permanentă, iar a doua către un birou electoral județean, a mai transmis ministerul de Interne. Au fost aplicate 80 de sancțiuni contravenționale, respectiv 56 de avertismente și 24 de amenzi în valoare de 38.900 de lei.
  • Ora 17.05 Nicolae Ciucă a ieșit, în jurul orei 16:30, cu un mesaj pe Facebook prin care îndemna lumea să iasă la vot: ”Vă mulțumesc! Suntem bine, suntem pe drumul cel bun. Dar acum e momentul să fim siguri: mergeți la vot!”.
  • Ora 17.00 Prezența la vot la ora 17.00 a ajuns la 41,48%, potrivit datelor AEP centralizate în timp real de G4Media. E o prezență mai mare decât în 2019, când la aceeași oră era de 40,9%
  • Ora 16.44 Simion, către fanii de pe TikTok care îl întreabă dacă e adevărat că nu intră în turul doi: ”Închideți televizioarele” / Simion acuză ”fraudă masivă” și l-a sunat pe Becali ca să mobilizeze live alegătorii / USR și PNL îl acuză de blat cu Ciolacu.
  • Ora 16.09 Poliţiştii din Olt au deschis un dosar penal după ce o femeie din Slatina s-a prezentat la o secţie de votare cu două acte de identitate, a primit două buletine de vot, pe care le-a ştampilat şi le-a introdus în urnă, transmite News.ro.
  • Ora 16.15 Poliţiştii din Satu Mare au întocmit, duminică, un dosar penal pentru nerespectarea regimului urmei de vot, în cazul unei femei, vicepreşedinte al unei secţii de votare, care s-a deplasat cu urna mobilă fără să fie însoţită de cadre ale Ministerului Afacerilor Interne, informează Centrul de Comunicare Judeţean, transmite Agerpres.
  • Ora 16.00 Poliţiştii din judeţul Iaşi au întocmit dosar penal pentru împiedicarea exercitării drepturilor electorale, după ce au fost sesizaţi, prin apel la 112, de către o persoană, cu privire la faptul ca soţiei sale, care are domiciliul în municipiul Iaşi, i-a fost refuzată exercitarea dreptului la vot pe liste suplimentare la o secţie dintr-o altă localitate, transmite Agerpres.
  • Ora 15.46 Biroul Electoral Central admite contestația Alinei Gorghiu și anulează decizia BEJ Argeș, potrivit căreia ministra Justiției ar fi încălcat legea. Detalii aici.
  • Ora 15.36 O femeie în vârstă de 39 de ani, din Craiova, a fost amendată de poliţişti cu 1.000 de lei pentru că şi-a fotografiat buletinul de vot, la alegerile prezidenţiale de duminică, transmite News.ro.
  • Ora 15.14 Prezența la vot la ora 15.00 a ajuns la 32,02% din totalul românilor cu drept de vot, potrivit datelor Autorității Electorale Permanente prelucrate de G4Media. Prezența a depășit-o pe cea înregistrată în turul 1 al alegerilor prezidențiale din 2019, când a fost de 31,8%. Până la ora 15.00 au votat în total 5.765.738 de români, din care 492.940 în diaspora.
  • Ora 15.01 Site-urile fantomă identificate de G4Media și ISE care îl dau pe Călin Georgescu retras din cursa prezidențială și susținător al lui George Simion aparțin rețelei de propagandă a partidului extremist AUR, arată o analiză Misreport din 2023. Citește analiza aici.
  • Ora 14:50 Candidata independentă Ana Birchall a votat pentru ca România ”să iasă din ghearele corupției organizate”: ”Să avem curajul să spunem NU votului util și răului mai mic cu care te-ai păcălit 35 de ani!”, a transmis aceasta.
  • Ora 14.17 Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a votat pentru referendumul local pe care l-a convocat, dar și la alegerile prezidențiale, „pentru democrație și pentru o direcție occidentală a României”.
  • Ora 14.15 Elena Lasconi, mesaj pe Facebook: „Astăzi scriem istorie”.
    „Peste 4,6 milioane ați votat deja. Mulțumim! Suntem foarte aproape. Se va juca până la ultimul vot. Cel mai important: dacă ai votat, vorbește cu familia și cu apropiații să iasă la vot. Dacă nu ai votat, vino la vot. Astăzi scriem istorie.”
  • Ora 14.13 Ministerul de Interne: De la începerea votării, au fost sesizate 80 de posibile incidente, dintre care 43 sunt confirmate, 16 sunt în curs de verificare și 21 neconfirmate. Au fost aplicate 34 de sancțiuni contravenționale: 7 amenzi în valoare de 11.700 de lei și 27 de avertismente. De asemenea, se efectuează cercetări cu privire la 8 posibile infracțiuni.
  • Ora 14.00 Crește prezența la vot. La această oră, prezența de 27,1% este similară cu aceea de la primul tur al prezidențialelor din 2019, când a fost de 27,4%.
Prezenta la vot ora 14
Foto: G4Media
  • Ora 13.52 Mircea Geoană anunță că a sesizat organele abilitate, pentru că deja au apărut în presă “exit-poll-uri”, cu „cifre absolut mincinoase și manipulatoare, exit-poll-uri care încalcă legea privind alegerile prezidențiale”. „De ce ar risca publicațiile românești să încalce legea și să citeze «surse ale partidelor politice», dacă cifrele ar fi adevărate? De ce mințiți românii? De ce atâta disperare, încât riscați rigorile legii? Câți bani publici sunt aruncați pentru a publica așa zisele surse politice?”, mai afirmă Geoană într-o postare pe Facebook.
  • Ora 13.48 Îndemn la vot de la Consiliul Național al Elevilor pentru adolescenții care au împlinit 18 ani:
  • Ora 13.15 FOTO Cozi la secții de votare din București
  • Ora 13.00 Prezența la urne la ora 13.00 a ajuns la 21,91%. Aceasta include atât voturile din țară, cât și cele din diaspora. La primul tur al alegerilor prezidențiale din 2019, prezența la ora 13.00 a fost de 22,8%.
  • Ora 12.56 Protestatarul Marian Ceaușescu a fost amendat după ce i-a strigat președintelui Iohannis ”borfaşule”.
  • Ora 12.54 Mesaj de îndemnare la vot al campionului olimpic la înot David Popovici:
  • Ora 12.50 Poliția îl cercetează pe deputatul Ciprian Ciubuc (ex-AUR), care și-a postat votul pe Tiktok, potrivit unui comunicat. Acesta a desenat pe buletinul de vot o căsuță cu numele Dianei Șoșoacă.
  • Ora 12.17 Președintele AUR, George Simion, a însoțit-o pe soția sa la vot, după ce el a votat în urmă cu două zile la Roma. „Ca întotdeauna eu mi-am făcut temele și mă bucur că e o zi frumoasă. Vreau să încurajez românii să meargă la vot, e important. Sunt bucuros că reușim să le redăm speranța românilor. Votul la Roma a fost extrem de bine organizat, îi felicit pe cei care au organizat votul în diaspora. Din păcate, s-au constatat niște fraude și aș vrea să fie soluționate astăzi, pentru că nu poți să ai buletine ștampilate dinainte și oameni care intră câte doi în cabina de vot”, a declarat George Simion.
  • Ora 12.12 Statistici vot la ora 12: Județele depopulate din Sud sunt fruntașe la prezență / Marea Britanie conduce în topul din Diaspora / Comune din Olt, Mehedinți și Dolj – cele mai harnice la urne
  • Ora 12.00 Fostul internațional Adrian Mutu a votat în Italia și a transmis pe Instagram un mesaj de îndemn la vot: „Chiar dacă sunt plecat din țară , am fost să votez, este o datorie morală pentru viitorul meu si al copiilor mei. Mergeți la VOT !!!”

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Adrian Mutu (@adrian10mutu)

  • Ora 11.22 Poliția Capitalei face verificări după ce a fost sesizată în legătură cu faptul că Diana Șoșoacă a filmat în cabina de votare și a postat clipul în online.
  • Ora 11.15 Ministerul de Interne: Au fost sesizate 16 posibile incidente electorale: 9 sunt confirmate, 4 sunt în curs de verificare și 3 nu s-a confirmat. De la începerea votării, șase persoane au fost sancționate contravențional cu avertisment. De asemenea, polițiștii din Cluj-Napoca s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de nerespectare a regimului urnei de vot după ce vicepreședintele comisiei de votare a unei secții, împreună cu un membru, s-a deplasat cu urnă specială, fără a fi însoțiți de polițiști. O persoană și-a exprimat votul în aceste condiții.
  • Ora 11.10 Până la ora 11 au votat 11,34% dintre alegători. Prezența la alegerile din 2019 a fost 12,9%
  • Ora 11.05 Cristian Diaconescu: Îi rog pe români să vină la vot, este un moment crucial. Este un moment de răscruce, va fi o perioadă complicată. Avem nevoie de profesioniști care să ne reprezinte. Tot respectul pentru ceilalți candidați, care și-au asumat această responsabilitate.
  • Ora 11.04 Traian Băsescu așteaptă la coadă la vot împreună cu soția: Gata nu mai comentez nimic. Da să știți că nu mă duc în Congo, doar am amenințat. Ce mesaj aveți pentru români: Să voteze. Îi rog să vină la vot, nimic altceva azi. Altceva n-am ce să vă spun. Votez cum vreau io. Hai că ajunge. Zău, ajunge.
  • Ora 10.43 Mircea Geoană a votat împreună cu familia. ”Nu alegem doar un președinte, ci alegem o direcție pentru țară. Cred că alegerea e destul de clară. Alegem între corupție și competență și patriotism. Sper că noaptea a fost un sfetnic bun. E nevoie de participare masivă. Transmis un mesaj de încurajare pentru diaspora din Europa și America, dar și pentru masiva diasporă basarabeană. Eu am mai trecut printr-un astfel de exercițiu. Criza economică bate la ușă. Alegeți cei mai competenți candidați. Data viitoare sper să votăm digital prin blockchain. Doamne-ajută!”
  • Ora 10.38
    Elena Lasconi votare
    Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

    Președinta USR Elena Lasconi a votat într-un liceu din Capitală. ”Am votat cu încrederea că azi nimeni nu o să-și facă bagajul să plece în altă țară. O țară în care să ai parte de o școală bună pentru copiulul tău. Am votat cu încrederea că 1116 români nu au murit degeaba în 1989. Am votat cu încrederea că vom avea o Românie pentru toți, nu doar pentru unii. De ieri a fost așa o presiune pe mine. Simt că azi putem face o schimbare majoră pentru România. Iubesc țara asta și continui să lupt pentru ea. Le-am adus cafea, ceai și prăjituri fără blat.”

  • Ora 10.35 Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor: ”Am votat în armonie totală cu convingerile mele politice şi morale şi am votat vocea raţiunii. Vă îndemn să mergeţi la vot, astăzi este primul tur al alegerilor prezidenţiale şi sunt convins, sper că vom avea un preşedinte care va fi mult mai atent la tot ceea ce doreşte societatea românească”. Întrebat de ce fel de preşedinte are nevoie România, preşedintele UDMR a răspuns: ”De un preşedinte care este de partea oamenilor, care asigură securitatea, aş putea să spun preşedinte protector, care are capacitatea de a asigura securitatea pentru fiecare om, va reda speranţa pentru fiecare familie şi se va ocupa în primul rând de problemele legate de declinul demogafic fiindcă asta este problema cea mai importantă a României”.
  • Ora 10.01 Președintele Klaus Iohannis votează la liceul Jean Monet din Capitală. Președintele a ieșit din secția de vot fără să facă declarații în ciuda întrebărilor adresate de jurnaliști. ”Vă doresc o zi bună și poftiți la vot”, a spus președintele înainte să voteze.
  • Ora 9.41 Preşedintele PMP, Eugen Tomac, şi-a exercitat dreptul constituţional duminică, la o secţie de votare din Bucureşti şi i-a îndemnat pe cetăţeni să meargă să voteze. „Am votat pentru o schimbare radicală, pentru o Românie care să rămână puternic ancorată în direcţia Vest. Nu vreau să facem un mare pas înapoi şi nici să devenim o gubernie rusească printr-un vot manipulat şi iresponsabil. Români, ieşiţi la vot! Astăzi ne decidem preşedintele, turul doi este acum, nu pe 8 decembrie”, a scris Eugen Tomac, pe pagina sa de Facebook.
  • Ora 9.30 Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan (PNL): „Am votat pentru un preşedinte responsabil, pentru o Românie modernă şi europeană”, a declarat Bolojan, imediat după vot.
  • Ora 9.13 Un număr de 227.678 de alegători au votat în diaspora, până duminică, la ora 9,00, pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).
marcel ciolacu buletin de vot urna
Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea
  • Ora 9.04 Liderul PSD Marcel Ciolacu a venit singur la vot: ”Am votat pentru o Românie puternică economic, o Românie cu o voce puternică în lume, am votat pentru o Românie în care românii să aibă un trai decent şi nu în ultimul rând am votat pentru o Românie al cărei preşedinte să muncească pentru ţară şi pentru poporul său. Am votat pentru cît mai multe victorii ale românilor şi României, cum a fost ultima victorie de acum câteva zile, aderarea completă la Spaţiul Schengem. Am votat pentru stabilitate, pentru un echilibru şi o echitate socială şi de asemenea, pentru pace. Cu toţii ne dorim un trai mai bun şi ne dorim să fim cum suntem noi românii. Şi sunt ferm convins că după această campanie electorală aşa vom fi”.
  • Ora 8.27 Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban: „Fac o precizare pentru că, din păcate, în ultima săptămână s-a lansat masiv o dezinformare – toţi cei care vor să mă voteze pot să mă voteze, dar pe 1 decembrie, votând Forţa Dreptei, Forţa Dreptei nu s-a retras din competiţia electorală, candidăm la alegerile parlamentare – şi îi aştept pe toţi cei care cred în noi, cred în valorile dreptei să voteze pe data de 1 decembrie. De asemenea, o altă diversiune care s-a lansat, şi trebuie să o spun că inclusiv preşedinţii secţiilor de votare au spus această năzdrăvănie, că voturile mele se transferă către candidatul pe care l-am propus. Este o minciună gogonată. Să nu cumva să mă votaţi, să votaţi candidata pe care v-am rugat să o votaţi (…) „Dacă mă votaţi pe mine, voturile se pun la mine şi nu ne atingem obiectivul pentru care am făcut acest sacrificiu, pentru care am luat această decizie grea. Veniţi la vot, este fundamental să veniţi la vot!”.
  • Ora 8.12 Până la ora 8,00 au votat duminică, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, 454.360 de alegători, reprezentând 2,52% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. În mediul urban au votat 346.806 de alegători, iar în mediul rural 107.554 de alegători.
  • Ora 8.07 Ministerul de interne: Pe parcursul nopții și în cursul zilei de ieri, au fost semnalate 306 sesizări cu privire la posibile incidente electorale dintre care 33 nu s-au confirmat. Alte 87 sunt în continuare în verificare. Efectivele MAI au întocmit 3 dosare penale cu privire la posibile infracțiuni. De asemenea, angajații MAI au aplicat 43 de amenzi, în valoare de aproape 70.000 de lei și 110 avertismente pentru contravenții referitoare la procesul electoral.
    Cele mai multe sesizări au vizat continuarea propagandei electorale.
  • Ora 8.04: Nicolae Ciucă, liderul PNL, la ieșirea de la urne: Este o zi importantă pentru România. Este o zi în care personal am votat pentru prosperitate, securitate și democrație. Este o zi în care îmi pun speranța că votul util merge către acel candidat care are onestitate, decența și pregătirea că poate să gestioneze responsabilitățile funcției. Am votat util. Sper să vină la vot cât mai mulți români, este vorba de viitorul nostru, de viitorul copiiilor noștri.
  • Ora 7.53 Secretarul general al PNL, Lucian Bode, a declarat duminică dimineața că a votat cu gândul la stabilitatea acestei ţări, cu gândul la prosperitatea şi siguranţa românilor şi a adăugat că a votat candidatul căruia i se potriveşte cel mai bine haina prezidenţială, ”un om bine pregătit, un om onest, un om demn, un om cinstit, un om cu credinţă în Dumnezeu”.
  • Ora 7.34 Preşedintele AEP, Toni Greblă, a declarat duminică dimineaţă că de la deschiderea urnelor nu a fost înregistrat niciun fel de incident în procesul electoral şi nu a fost depusă nicio contestaţie.
    ”Nu s-a înregistrat niciun fel de incident. Nu avem înregistrat nicio contestaţie până la acest moment”, a afirmat Toni Greblă.
  • Ora 7.29 Peste 20.500 de deţinuţi şi-au exprimat intenţia de a vota duminică, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, a anunţat Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Conform datelor transmise de locurile de deţinere subordonate ANP, acestea custodiază 24.696 de persoane private de libertate. Dintre ele, 22.647 au fost identificate cu drept de vot la alegerile prezidenţiale, iar 2.049 fără acest drept, transmite Agerpres.
  • Ora 7.27 Aproape 40.000 de români au votat în primele 10 minute de la deschiderea secţiilor de votare din ţară
  • Ora 7.21 Mai multe spitale din Capitală au anunţat că pentru votul de duminică la alegerile prezidenţiale au fost înregistrate cereri pentru urna mobilă, transmite Agerpres. Printre spitalele în care se va folosi urna specială se numără Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, Spitalul „Bagdasar Arseni”, Spitalul Universitar Militar Central, Institutul Clinic Fundeni.

Context

Autoritatea Electorală Permanentă a informat că numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente pentru alegerea Preşedintelui României, din data de 24 noiembrie 2024, este 18.008.480 de cetăţeni, iar cel al românilor cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este de 989.230 de persoane. Potrivit AEP, 19.365 cetăţeni au interdicţie de a vota la scrutinul de duminică, 24 noiembrie.

De asemenea, 6.721 de cetăţeni români din străinătate au optat pentru votul prin corespondenţă prin înregistrarea pe site-ul votstrainatate.ro şi înscrişi în listele electorale permanente din străinătate pentru votul prin corespondenţă, iar 6.589 de cetăţeni români din străinătate au optat pentru votul la secţia de votare prin înregistrarea pe site-ul votstrainatate.ro şi sunt înscrişi în listele electorale permanente din străinătate.

Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale s-a încheiat sâmbătă dimineaţă, la ora 7.00.

Când se deschid şi se închid secţiile de votare

Conform AEP, secţiile de votare din ţară pentru alegerea Preşedintelui României se vor deschide duminică, 24 noiembrie 2024, începând cu ora 7:00. AEP le reaminteşte candidaţilor că trebuie să respecte prevederile legale în vigoare şi să nu continue propaganda electorală, îndemnându-i, totodată, să contribuie la desfăşurarea în cele mai bune condiţii a zilei votului, astfel încât „întregul proces electoral să răspundă aşteptărilor democratice ale cetăţenilor”.

Datele Autorităţii Electorale Permanente indică, pe teritoriul României, un număr de 18.968 de secţii de votare, iar în străinătate 950 de secţii de votare. În ţară, votarea la cele 18.968 de secţii se desfăşoară duminică, 24 noiembrie, în intervalul 07:00 – 21:00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cetăţenii care, la ora 21:00, se află în sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot.

Votarea în străinătate a început vineri, 22 noiembrie 2024, şi s-a desfăşurat în intervalul orar 12:00 – 21:00, în timp ce sâmbătă, 23 noiembrie 2024, votarea a început la ora 7:00 şi s-a încheiat la ora 21:00. Duminică, 24 noiembrie 2024, secţiile de votare din străinătate sunt deschise în acelaşi interval orar, 7.00 – 21.00. Pentru fiecare dintre cele trei zile de votare din străinătate există posibilitatea prelungirii programului secţiei până la ora 23:59 pentru cetăţenii care, la ora 21:00, se află în sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în clădirea unde se votează.

Datele privind prezenţa la vot pot fi vizualizate în timp real, prin afişarea pe pagina de internet a Autorităţii Electorale Permanente – https://prezenta.roaep.ro, pentru fiecare secţie de votare, a numărului de alegători care s-au prezentat la vot pe categorii de vârstă, mediu şi gen. Rezultatele înscrise în procesele-verbale întocmite de către birourile electorale ale secţiilor de votare vor putea fi consultate pe aceeaşi pagină, imediat după încheierea şi transmiterea digitală a acestora.

 Cine are dreptul să voteze şi unde poate vota

Potrivit AEP, au dreptul să voteze cetăţenii români care au 18 ani împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv. Nu au dreptul de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.

În cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, alegătorul poate vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are domiciliul ori reşedinţa, conform legii. În cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota la orice secţie de votare din cadrul acesteia.

În cazul în care se află în străinătate, poate vota la orice secţie de votare organizată în străinătate.

În cazul în care îndeplineşte funcţia de membru al biroului electoral al secţiei de votare sau de operator de calculator al biroului electoral al secţiei de votare ori asigură menţinerea ordinii, votează la secţia de votare unde îşi desfăşoară activitatea.

În cazul în care are mobilitate redusă, poate vota la orice secţie de votare care îi asigură accesul la vot.

 Cum poate afla un alegător la ce secţie de votare este arondat

Alegătorul poate afla secţia de votare la care este arondat şi adresa acesteia accesând Registrul electoral la adresa www.registrulelectoral.ro. După introducerea datelor personale, alegătorul află secţia de votare la care este arondat şi adresa acesteia

 Cu ce acte de identitate se poate vota

Alegătorii votează cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român, respectiv: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).

Potrivit AEP, este important de ştiut că paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic şi paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de către cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

 Cum se desfăşoară votarea

Alegătorii îşi prezintă actele de identitate operatorilor de calculator, care preiau şi introduc datele personale ale alegătorilor în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV). Acest Sistem informatic semnalează dacă persoana care s-a prezentat la vot nu a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv, dacă persoanei care s-a prezentat la vot i s-a interzis exercitarea dreptului de vot, – alegătorul care s-a prezentat la vot este arondat la secţia de votare respectivă, dacă alegătorul este arondat la altă secţie de votare, dacă este omis din lista electorală permanentă, dacă figurează că şi-a mai exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin, dacă figurează că a votat prin corespondenţă.

Potrivit legii, alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea „VOTAT” înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele candidatului pentru care optează. Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate vota singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor.

După ce a votat, alegătorul are obligaţia de a introduce buletinul de vot în urnă şi să restituie ştampila încredinţată pentru votare preşedintelui sau membrilor biroului electoral desemnaţi de acesta.

 Câţi candidaţi s-au înscris în cursa prezidenţială

La alegerile prezidenţiale din acest an pe buletinele de vot sunt înscrişi 14 candidaţi, din care zece susţinuţi de partide şi patru candidaţi independenţi. Ordinea candidaţilor pe buletinele de vot pentru alegerile pentru Preşedintele României în 2024 este următoarea:

1.Elena-Valerica Lasconi – Uniunea Salvaţi România
2.George-Nicolae Simion – Alianţa pentru Unirea Românilor
3.Ion-Marcel Ciolacu – Partidul Social Democrat
4.Nicolae-Ionel Ciucă – Partidul Naţional Liberal
5.Hunor Kelemen – Uniunea Democrată Maghiară din România
6.Mircea-Dan Geoană – candidat independent
7.Ana Birchall – candidat independent
8.Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru – Alternativa pentru Demnitate Naţională
9.Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie
10.Ludovic Orban – Forţa Dreptei (Ludovic Orban a anunţat că se retrage şi că o susţine pe Elena Lasconi, însă apare pe buletinul de vot)
11.Călin Georgescu – candidat independent
12.Cristian Diaconescu – candidat independent
13.Cristian-Vasile Terheş – Partidul Naţional Conservator Român
14.Silviu Predoiu – Partidul Liga Acţiunii Naţionale

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. Oare Ciuca a votat cu Lasconi?

    • Categoric! Nimeni, nici macar Ciuca, nu poate fi atit de redus la minte incit sa declare ca a votat util pentru el insusi.

    • @HO.Crezi ca sunt si alte variante…asta e cea mai buna ,utila.

  2. A venit ziua cea mare,la finalul căreia vom ști în mare măsură dacă în România s-a produs revoluția urnelor.

  3. Pai chiar daca au plecat figureaza in continuare cu domiciliu in Romania.
    In plus sunt 1 milion de cetateni din Moldova care si-au luat cetatenie romana si au drept de vot.

  4. @Joe,2 la prefectura,1 sc. de baieti ….cam asa ceva!

  5. Vot ciucă = vot inutil

  6. Păi nu trebuie lăsat un loc de manevră?!

  7. Votăm SCHIMBAREA, VOTAM LASCONI PREȘEDINTE

  8. de ce a venit singur-singurel ciorlacu la vot?

  9. ultimele cote 65% revolutionarul de carton, 21% femeia fantastica, 12% golden boy…
    2% rambo, 1% pinochio..

  10. Regizorul Stere Gulea – „Romanii ar trebui sa iasa in strada, sa protesteze impotriva mediocritatii care s-a instalat la modul general in viata publica”.
    Cu respect Domnule Gulea, care români ?
    Maneliștii, cocalarii, analfabeții, asistații sau indiferenții ?
    Ceilalți care contează sunt dintre cei puțini rămași în țară.
    Succes la vot !

  11. Ciuca era extrem de greu de batut la categoria umor electoral cu votul lui util, dar Ana Birchall a reusit sa-l intreaca, indemnind romanii sa voteze inutil.

  12. Citat din CIORDACU „NE DORIM să fim cum suntem noi ROMÂNII” NOI ROMANII BĂ CIORDACULE CĂND NE DAM SEAMA CĂ SUNTEM: FRAIERITI, MINȚIȚI SI FURAȚI, NE PUNEM CONDUCĂTORUL LA ZID….ASTAZI ROMANII AU ARMA VOTULUI SI VOR TRAGE CU MULTĂ POFTĂ CU ACEASTĂ ARMĂ IMPOTRIVA CONDUCATORILOR ACTUALI…TU FIIND PRIMUL CIORDACULE, ESTI UN DICTATOR…CIORDITOR…TERORIST DEOSEBIT DE PERICULOS

    • Ceilalți candidați nu au ce să le arate concret românilor și nici să le spună ce vor să facă în viitor, unde văd ei România peste 5 ani. Premierul Ciolacu este de departe candidatul care a făcut deja cel mai mult pentru români

  13. Am votat inutil!

  14. Analfabetul barbos cu urme de faina sub unghii cand nu se lauda cu marile sale realizari si ale partidului, emite exclusiv vorbe goale care, spera el, sunt exact ce vor sa auda romanii. Aceleasi promisiuni cu posperitate si stabilitate, vorbe si iar vorbe fara acoperire.

  15. Cu alte cuvinte, ati votat degeaba