Alegeri prezidențiale Franța: Favoritul Emmanuel Macron a început să dea semnale de îngrijorare. Diferența în sondaje față de candidata extremei drepte, Marine Le Pen, s-a redus considerabil de la începutul campaniei electorale
Președintele Emmanuel Macron (Republica în Mișcare – LREM, centru) și-a avertizat susținătorii să nu considere că va câștiga un al doilea mandat la alegerile din această lună, sugerând că unul dintre rivalii săi de extremă dreapta, Marine Le Pen (Reunirea Națională – RN, extrema dreaptă), l-ar putea învinge.
În singurul său mare miting din campanie, Macron a indicat propria sa victorie din 2017 și votul britanic pentru Brexit din anul precedent ca exemple de rezultate politice neașteptate.
„Pericolul extremist este astăzi chiar mai mare decât era acum câteva luni, acum câțiva ani”, a declarat el în fața susținătorilor care s-au adunat sâmbătă într-un sala de la La Défense, la periferia Parisului.
„Nu-i credeți pe comentatorii sau sondajele de opinie care spun că este imposibil, de neconceput, care spun ‘alegerile sunt deja câștigate și totul va fi bine’. Uitați-vă la noi, uitați-vă la voi, în urmă cu cinci ani. Oamenii au spus că era imposibil. Uitați-vă la Brexit și la atâtea alegeri în care rezultatul părea improbabil, dar s-a întâmplat de fapt.”
Potrivit celui mai recent sondaj Ipsos publicat sâmbătă, Macron ar obține 26% din voturile din primul tur de scrutin programat de 10 aprilie, urmat de Le Pen cu 21% și de candidatul stângii populiste Jean-Luc Mélenchon (Uniunea Populară – UP) cu 15,5%. Același sondaj îl dă câștigător pe Macron în turul al doilea cu 53 – 47% în fața lui Le Pen. Un sondaj recent arăta că o majoritate a alegătorilor lui Melnchon ar fi înclinați să voteze în turul 2 din 24 aprilie pentru Le Pen.
La începutul lunii martie, pe fondul războiului din Ucraina, Macron era creditat cu peste 30% în intențiile de vot, iar Le Pen și Melenchon erau cu 4 – 5% mai jos decât cota lor actuală. Dar pe măsură ce războiul devenea o obișnuință la știri, iar efectele sale, mai ales inflația, începea să-i afecteze pe francezii de rând, Macron a devenit vulnerabil atacurilor atât din dreapta, cât și din stânga.
Unii alegători din rândul stângii și al Verzilor care l-au susținut în 2017 spun, de asemenea, că nu le place ceea ce percep ca fiind politicile sale economice de dreapta și reputația sa de aroganță.
În discursul său de sâmbătă, Macron a subliniat realizările sale – inclusiv reducerea șomajului la cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani – și a promis că va tinde spre ocuparea deplină a forței de muncă în următorii cinci ani și a vorbit despre politicile sale de combatere a încălzirii globale – un semnal către alegătorii de stânga.
Macron a subliniat angajamentul său față de Europa și UE – spre deosebire atât de Le Pen, cât și de Mélenchon – și a afirmat că o Europă a apărării comune, a ecologismului și a capitalismului reglementat reprezintă o contrapondere importantă la „duopolul” superputerii SUA și China și la „marea dezordine” a geopoliticii.
„Lumea păcii pe care o credeam eternă, lumea progresului continuu pe care o credeam de neoprit, toate acestea par să se destrame în fața ochilor noștri”, a spus el. „Ceea ce trăim este un fel de mare dezordine”, a spus Macron, citând problemele mediului înconjurător, ale capitalismului și creșterea inegalității, ale extremismului religios și ale teoriilor conspirației, precum și „dezordinea geopolitică, cu revenirea războaielor și a viselor de imperiu și spectrul, poate, al unui conflict armat global”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
16 comentarii