Alegeri prezidențiale Franța: Lideri europeni se pronunță în favoarea lui Emmanuel Macron și împotriva lui Marine Le Pen în turul al doilea de scrutin de duminică
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, prim ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, și prim ministrul Portugaliei, Antonio Costa, semnează în cotidianul Le Monde un editorial în care explică de ce alegerile din Franța au o importanță covârșitoare pentru restul Uniunii Europene.
Cei trei lideri – la ora actuală printre puținii social democrați aflați în fruntea unor guverne din UE – își încep pledoaria lor prin reamintirea situației dramatice în care se află Ucraina, în urma atacului “brutal” lansat de președintele Rusiei Vladimir Putin. “El a încălcat cea mai fundamentală regulă a ordinii noastre europene de pace: să nu redesenăm granițele prin forță, așa cum am făcut-o de atâtea ori în trecutul nostru sângeros. Războiul său vizează valorile pe care Franța și țările noastre le apără: democrația, suveranitatea, libertatea și statul de drept.”, scriu cei trei lideri în Le Monde.
“Cu toate acestea, populiștii și extrema dreaptă din toate țările noastre au făcut din Vladimir Putin un model ideologic și politic, reluând afirmațiile sale naționaliste. Ei au copiat atacurile sale împotriva minorităților și a diversității. Aceștia îi împărtășesc visul de a avea o națiune uniformă. Nu trebuie să uităm acest lucru, chiar dacă acești politicieni încearcă acum să se distanțeze de agresorul rus.”, continuă Scholz, Sanchez și Costa.
“În lumina acestor elemente, al doilea tur al alegerilor prezidențiale franceze nu este, pentru noi, un scrutin ca oricare altul. Alegerea cu care se confruntă poporul francez este crucială pentru Franța și pentru noi toți cei din Europa. Este vorba de alegerea între un candidat democrat, care crede că Franța este mai puternică într-o Uniune Europeană puternică și autonomă, și un candidat de extremă dreapta, care se aliază în mod deschis cu cei care ne atacă libertatea și democrația – valori fundamentale care provin direct din Iluminismul francez.
Franța se află în centrul proiectului european. A fost forța motrice a reconcilierii europene după cele două războaie mondiale dezastruoase din secolul XX. Iar în crizele din ultimii ani, a dat dovadă de spirit de lider în ceea ce privește eforturile pentru o mai mare solidaritate. Astfel, s-a dovedit că o Europă puternică și unită nu limitează suveranitatea națională, ci este singura modalitate de a asigura că țările noastre pot prospera și concura cu puteri autoritare precum Rusia.” mai spun prim miniștrii Germaniei, Spaniei și Portugaliei.
În timpul dezbaterii televizate de miercuri, președintele Macron s-a pronunțat pentru continuarea franco-germană care constituie “motorul” UE, în timp ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a pronunțat și el, în mod indirect cu privire la scrutinul de duminică, îndemnând-o pe Marine Le Pen să recunoască faptul că „a făcut o greșeală” în admirația sa pentru Vladimir Putin și în refuzul său de a condamna anexarea Crimeii în 2014. Dacă ea ar face acest lucru, „relația noastră s-ar putea schimba”, a declarat Zelenski într-un interviu la BFM TV. „Evident, am legături cu Emmanuel Macron și nu aș vrea să le pierd”, a adăugat el. Chiar dacă „nu sunt convins că am dreptul astăzi să influențez ceea ce se întâmplă în țara dumneavoastră.”, după cum a spus președintele Zelenski.
Lui Le Pen i-a fost interzisă intrarea în Ucraina în ianuarie 2017 pentru că a apărat anexarea de către Rusia, în 2014, a Crimeii, considerată ilegală de comunitatea internațională. Candidata dreptei populiste a condamnat invazia lui Putin în Ucraina în dezbaterea televizată cu Macron, după ce săptămâna trecută pledase din nou pentru o „apropiere strategică între NATO și Rusia” odată ce războiul se va fi încheiat, în timpul unei conferințe de presă privind politica sa externă. „Este interesul Franței și al Europei, dar cred că și al Statelor Unite, care nu au niciun interes să vadă apariția unei uniuni strânse sino-ruse”, a declarat Le Pen, mergând împotriva poziției actuale a Franței.
În Rusia, liderul întemnițat al opoziției, Alexei Navalnîi, s-a pronunțat în favoarea lui Macron. Navalnîi, care este principalul dușman intern al lui Putin, a declarat pe Twitter în limba franceză că a vrut să le vorbească susținătorilor lui Le Pen despre corupția din Rusia și despre modul în care aceasta a afectat bănci precum FCRB, care i-a împrumutat partidului lui Le Pen, Reunirea Națională, peste 9 milioane de euro în 2015..
„Această bancă este o cunoscută agenție de spălare a banilor creată la instigarea lui Putin”, a scris Navalnîi pe Twitter, deși nu a citat nicio dovadă în afară de propriile sale investigații privind corupția din Rusia. „Aceasta vinde influență politică lui Putin”.
„Fără nicio ezitare, îi invit pe francezi să voteze pentru Emmanuel Macron” a conchis Navalnîi.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii