Alegeri prezidențiale Franța: Marine Le Pen reduce diferența în sondaje față de președintele Emmanuel Macron, în timp ce la stânga Jean Luc Melenchon avansează și el
În cele cinci sondaje de opinie publicate de la deschiderea oficială la 28 martie a campaniei electorale pentru primul tur de scrutin programat pe 10 aprilie Le Pen (Reunirea Națională, RN – extrema dreaptă) are intenții de vot cuprinse între 20 și 21%, în timp ce Macron (Republica în Mișcare, LREM – centru) este dat cu valori între 27 și 28,5%.
Dacă însă ne întoarcem la 7 martie, data la care a fost publicată lista oficială a celor 12 candidați înscriși în cursă, Le Pen a pornit de la 15,5%, în tip ce Macron era creditat cu 33,5%.
Este foarte clar că intențiile ridicate de vot de la sfârșitul lui februarie și începutul lui martie pentru președintele Macron erau umflate de criza și apoi debutul războiului din Ucraina și activismul său pe scena internațională care însă nu prea dat rezultate, inclusiv convorbirile sale cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.
Între timp, pe măsura trecerii timpului situația din Ucraina a început să piardă din interes pentru publicul din Franța și pe primul loc au trecut efectele economice ale conflictului, în primul rând inflația.
Și cum Macron se află la putere, el este văzut responsabil de deteriorarea nivelului de trai, iar Le Pen a profitat de acest lucru. Ea a pus în surdină retorica anti-imigrație și s-a concentrat pe chestiuni economice, ceea ce i-a adus succes, mai puțin prin creșterea intențiilor de vot pentru ea, cât prin scăderea intențiilor de vot pentru Macron.
Mai îngrijorător pentru actualul președinte este situația intențiilor de vot pentru turul al doilea, programat pe 24 aprilie, unde în cazul unui duel cu Le Pen – Macron, cel mai recent sondaj arăta un avantaj de doar cinci procente, 52,5% – 47,5% pentru Macron, cea mai redusă diferență din ianuarie 2021.
Le Pen profită de eșecul celui mai radical candidat de dreapta, Eric Zemmour (Recucerire), care continuă să se concentreze pe luptele cu imigrația și cu musulmanii și plafonează la 10 – 11% în sondaje, ca și de evoluția dezastruoasă a candidatei dreptei clasice, Valerie Pecresse (Republicanii), care a scăzut sub 10%.
În același timp la stânga Jean-Luc Melenchon (Uniunea Populară, stânga populistă) a ajuns la 15%, cel mai bine plasat din cei șae candidați care merg de la extrema stângă la centru stânga. Este clar că aici acționează logica votului util în perspectiva pericolului ca stânga să nu fie reprezentată în al doilea tur de scrutin a doua oară consecutiv după 2017.
Melenchon, un veteran de 70 de ani aflat al treilea scrutin prezidențial îi pune pe Macron și Le Pen în aceeași oală, drept candidați ai celor bogați, primul cu dispreț de clasă, a doua cu dispreț de rasă. Deocamdată strategia sa are un succes limitat, intențiile de vot suplimentare venindu-i de ceilalți cinci candidați de stânga care abia depășesc 10% cumulat.
Până la primul tur de scrutin au rămas 10 zile și Macron care părea invulnerabil la începutul lunii martie va trebui să coboare din Olimpul Palatului Elysee și să intre în lumea reală a campaniei electorale.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii