G4Media.ro

Alegeri prezidențiale Franța: Politicieni de dreapta și de stânga îndeamnă electoratul să…

foto: Wikipedia/Elysee.fr

Alegeri prezidențiale Franța: Politicieni de dreapta și de stânga îndeamnă electoratul să voteze pentru președintele Emmanuel Macron în turul 2 de scrutin. Unde au dispărut voturile dreptei clasice?

Mai multe personalități politice proeminente s-au pronunțat în favoarea lui Macron (Republica în Mișcare – LREM, centru) care se va confrunta pe 24 aprilie cu Marine Le Pen (Reunirea Națională – RN, dreapta populistă)

Fostul președinte Nicolas Sarkozy (2007 – 2012) a emis un comunicat pe Twitter în care explică de ce a decis să iasă din rezerva totală pe care a păstrat-o până acum în campania prezidențială.

“”Voi vota pentru Emmanuel Macron pentru că sunt convins că are experiența necesară pentru a face față unei crize internaționale grave și mai complexe ca niciodată”, a scris el, dar și „pentru că proiectul său economic plasează valoarea muncii în centrul tuturor priorităților sale, pentru că angajamentul său european este clar și fără echivoc.”

Sarkozy a păstrat o tăcere totală în primul tur, nu a acordat niciun fel de sprijin lui Valerie Pecresse (Republicanii – LR, centru dreapta) care nu a reușit să treacă de 5%, cel mai slab rezultat din istorie al partidului fondat de Charles De Gaulle și sub a cărui etichetă a fost ales și Sarkozy.

„Loialitatea față de valorile dreptei republicane și față de cultura noastră de guvernare trebuie să ne determine să răspundem apelului lui Emmanuel Macron pentru un miting în vederea alegerilor prezidențiale. Așa cum stau lucrurile, el este singurul care poate acționa. Interesul Franței trebuie să fie singurul nostru ghid. Nu putem da greș niciodată dacă alegem claritatea și constanța.” a mai spus fostul președinte al Franței.

Și din cealaltă parte a spectrului politic a venit un sprijin pentru Macron: fostul prim ministru al Partidului Socialist în perioada 1997 – 2002 și candidat prezidențial în 1995 și 2002, Lionel Jospin s-a pronunțat și el în favoarea actualului șef al statului.

„În turul al doilea al alegerilor pentru președinția Republicii, duminică 24 aprilie, țara fiind confruntată cu două mișcări de respingere, o voi îndepărta pe Marine Le Pen și voi vota Emmanuel Macron”, a scris Macron.

Pe 27 martie, Jospin îi acordase sprijinul candidatei Partidul Socialist (PS), Anne Hidalgo, care a obținut duminică 1,75% în primul tur de scrutin, cel mai slab scor din istoria PS.

În primul tur de scrutin Macron a obținut 27,84% din voturile exprimate, față de 23,15% Le Pen și 21,95% Jean-Luc Melenchon (Uniunea Populară – UP, stânga populistă.

În 2017 în primul tur Macron înregistrase 24%, Le Pen 21,3 și Melenchon 19,6%, în timp ce candidatul LR de atunci, Francois Fillon, obținute 20%. Unde s-au dus aceste voturi duminică, în condițiile în care Pecresse a obținut doar 4,78%?

O analiză francenfo arată că din cele 5.900 de localități în care Fillon s-a clasat primul în 2017 în circa 60% dintre ele pe primul loc s-a clasat Macron, obținând aici 36,4%, urmat de Le Pen 17,9%, Melenchon 12,6%, Eric Zemmour (Recucerire! – extrema dreaptă) cu Pecresse obținând abia 9,4% în aceste localități.

În general Macron s-a situat pe primul loc în localitățile prospere, sondajele la ieșirea de la urne arătând că el a fost plasat în frunte detașat printre alegătorii cu venituri de peste 3.000 de euro pe lună. Chiar la Neuilly-sur-Seine, o suburbie din vestul Parisului unde Sarkozy a fost primar înainte de a fi ales președinte, Macron a obținut aproape 49%, în timp ce Pecresse s-a situat aici doar pe locul 3 cu 15%.

Acum însă atât Macron cât și Le Pen sunt interesați de voturile lui Melenchon, un electorat predominant tânăr, urban și cu venituri mai reduse, potrivit sondajelor, care mai arată că Macron este în fruntea preferințelor vârstnicilor și în orașele mari, în timp ce Le Pen este în frunte printre muncitori și în localitățile mici.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. candidatii adevarati sunt macron si putin , alegerea nu e foarte grea !

  2. Răspunsul întrebarea din titlu e simplu de găsit. (mă rog, așa cred)

    Să luam acest lucru în considerație:
    „În general Macron s-a situat pe primul loc în localitățile prospere, sondajele la ieșirea de la urne arătând că el a fost plasat în frunte detașat printre alegătorii cu venituri de peste 3.000 de euro pe lună.“

    În ciuda aberațiilor haterilor, Franța, chiar este o țară FOARTE prosperă material și una dintre cele mai luminoase faruri ale culturii umane.
    În comparație cu alte state dezvoltate din vest, în Franța fracturile sociale sunt minuscule și din acest motiv curentele de dreapta – fanatizată de conservatorism – mai prind doar la cele mai paupere și mai puțin educate segmente sociale, așa că nu-i nicio mirare că dreapta în Franța e cantitate neglijabilă pe măsură ce societatea franceză devine mai prosperă și mai educată.

    • Adică a vota dreapta înseamnă să fii needucat și slab dezvoltat după tine ?
      Spune asta celor care o fac de peste 30 de ani la noi, încă din ’90, și au crezut în ceva. Un imbold de conservatorism mă face needucat ? Cum e posibil asta ?

  3. Si ar fi mai bine ca electoratul sa urmeze sfaturile primite de la trupa lui Putin? Ala care a transformat Ucraina intr-o ruina plin de gropi comune?

    Francezii ar trebui sa deschida bine ochii: globalizarea si impartirea lumii in centrii de putere e inevitabila. Singura sansa reala a Frantei e integrarea puternica in UE, nu izolarea totala. Un bloc de genul UE va putea sa lupte economic cu Rusia sau China. Daca lupta se duce tara cu tara, fiecare pentru el, Europa nu are nicio sansa. Nici macar Germania nu poate duce lupta asta.

  4. Incep globalisti sa se sustina de frica.Eu unul in locul lor nu ascult sfaturile unor invinsi categoric electoral.Daca vreau sa-mi dicteze UE ce sa mananc ce masina sa conduc cu ce sa ma incalzesc etc votez Macron daca nu doresc toatea astea votez Lee Pen

  5. Sarkozy și Jospin au dispărut de pe scena politică și sunt dați uitării. Partidele pe care le-au condus, LR și PS, au înregistrat scoruri foarte proaste la aceste ultime alegeri. Nu cred că electorii francezi au nevoie de sfaturile celor doi. Dacă au idei de împărtășit, să încerce să aducă pe linia de plutire partidele din care au făcut parte: Les Republicains (LR) și Partidul Socialist (PS).

  6. Mai bine ne-ar intreba pe noi si diaspora pe cine sa alegă, ne pricepem de minune

  7. macron francez cu origini franceze
    un intelectual umanist
    are vârsta potrivită
    inteligență nativă
    cultură empatie suflet
    în aceste timpuri este cel mai potrivit
    pentru franța europa și restul lumii