G4Media.ro

Alegeri prezidențiale în Statele Unite: Cele 5 probleme principale pe agenda lui…

sursa foto: Colaj G4Media.ro

Alegeri prezidențiale în Statele Unite: Cele 5 probleme principale pe agenda lui Trump și Biden

Pe 3 noiembrie, americanii își aleg președintele. Să fie tot Donald Trump? Ori, poate, Joe Biden? Opțiunea de vot depinde de modul în care alegătorii se raportează la pandemia actuală, avort și alte probleme cheie, scrie postul de radio Deutsche Welle.

Coronavirus

La începutul anului, nimeni în Statele Unite nu auzise de coronavirus. Aproape 11 luni mai târziu, subiectul domină dezbaterea politică la Washington.

”Va fi probabil cea mai mare problemă pentru alegerile din 2020”, a declarat pentru DW Laura Merrifield Wilson, profesoară de științe politice la Universitatea din Indianapolis.

În SUA, peste 220.000 de oameni au murit de la debutul pandemiei. În 20 octombrie, numărul cazurilor se ridica la peste 8,3 milioane. Șomajul în SUA este la cea mai mare cotă de după Marea Depresiune.

Președintele Donald Trump însuși a fost bolnav de COVID-19, însă acest lucru nu l-a împiedicat să organizeze ample mitinguri de campanie peste mai puțin de două săptămâni. Purtarea măștii, o măsură simplă, recomandată de experții în sănătate pentru încetinirea răspândirii virusului, s-a transformat într-o problemă politică acută.

Răspunsul la întrebarea dacă actualul președinte a reușit sau nu să conducă bine țara prinsă în vârtejul pandemiei depinde de persoana căreia îi este adresată.

”Acest scrutin a devenit în multe privințe un referendum pe tema ultimelor opt, nouă luni”, a declarat pentru DW Dr. Ashwin Vasan, medic și profesor asistent la Centrul Medical al Universității Columbia din New York. ”Este vorba despre măsura în care actuala administrație a avut sau nu răspuns adecvat, a creat sau nu un plan pentru coronavirus și dacă a pus sau nu în aplicare acel plan”.

Conservatorii spun că, în absența acțiunilor hotărâte ale președintelui Donald Trump, situația ar fi fost mai gravă. Tabăra democrată numără miile de oameni ce poate nu ar fi trebuit să moară dacă administrația ar fi pledat pentru restricții mai stricte în toate regiunile mai devreme și ar fi ascultat experți în sănătate publică. Președintele american se apără, amintind că a fost criticat în debutul pandemiei, când a luat decizia anulării zborurilor către și din China.

Sănătate

O altă problemă critică ține de domeniul sănătății. Mărturie stă ședința de confirmare a lui Amy Coney Barrett, alegerea lui Donald Trump pentru postul de judecător la Curtea Supremă, vacantat în urma morții judecătoarei Ruth Bader Ginsburg.

La scurt timp după alegeri, cea mai înaltă instanță a SUA va analiza oportunitatea abrogării Affordable Care Act (ACA, cunoscut și sub numele de ”Obamacare”), lucru pe care Trump a încercat să îl obțină de-a lungul întregului său mandat. Coney Barrett, care a făcut afirmații critice despre ACA în trecut, evită să exprime o poziție clară în favoarea, respectiv împotriva abrogării.

Percepția oamenilor asupra asigurării de sănătate pe care o dețin (sau nu) și dacă vor sau nu ca ”Obamacare” să continue – sunt lucruri ce vor juca un rol important în ziua alegerilor.

Inclusiv criza coronavirus a transformat asigurarea de sănătate într-o problemă esențială pentru alegători. ”Suntem în mijlocul unei pandemii, în care lipsa de acoperire a asistenței medicale a oamenilor duce la dificultăți în obținerea îngrijirii, dar și la cheltuieli medicale enorme și facturi odată ce pacienții se recuperează de COVID, ca să nu mai vorbim de toate efectele pe termen lung ale bolii, despre care aflăm încă multe lucruri”, a spus Vasan.

Economia

”Economia este un subiect cu mare greutate pentru alegătorii americani, mai ales dacă aceasta nu merge bine”, declară Wilson. Or, economia chiar nu se simte bine. Înainte de izbucnirea pandemiei, Trump a invocat recordul de trei ani cu o economie solidă și sănătoasă.

Însă după așa-numitul ”lockdown” din martie, întreprinderile mici au trebuit să se închidă în toată țara, iar la mijlocul lunii aprilie a acestui an, peste 23 de milioane de americani nu mai aveau loc de muncă. Aceasta reprezintă o rată a șomajului de 14,7 la sută, în creștere față de 3,5 la sută cu doar două luni mai devreme, potrivit Biroului de Statistică a Muncii.

Este o veste proastă pentru președintele Trump, care a subliniat continuu economia puternică a SUA în primii trei ani de mandat. Trump încearcă să-i convingă pe alegători că el este cel mai indicat om pentru redresarea economii după o criză neașteptată și care ar afecta economia sub orice președinție.

Pentru candidatul democratic Joe Biden situația este mai ușoară. Acesta îl învinovățește pe Trump pentru măsurile economice defectuoase în contextul pandemiei și promite că muncitorii și americanii din clasa de mijloc vor avea o viață mai bună dacă vor alege un alt președinte pentru următorii patru ani.

Într-o situație precum cea actuală, ”este de obicei mai greu pentru titularul funcției, deoarece aceasta este persoana care a fost la putere, ce a avut frâiele politice, responsabilitatea”, a spus Wilson.

Tensiunile rasiale

Uciderea lui George Floyd de către poliție în Minneapolis în luna mai a dus la intensificarea protestelor mișcării Black Lives Matter (BLM) în toată țara. Tensiunile rasiale au făcut parte din istoria SUA încă de când primii sclavi au ajuns pe malul Noii Anglii, dar ”vara aceasta”, spune Wilson, a fost ”cu siguranță un moment istoric”.

Americanii albi și negri protestează nu doar împotriva violenței poliției, ci împotriva a ceea ce ei percep ca fiind rasism sistemic în SUA și solicită o reformă a poliției pe scară largă, ba unii chiar desființarea acestei instituții.

Criticii mișcării, majoritatea conservatori, s-au concentrat asupra violențelor care au izbucnit în unele orașe în timpul protestelor. La fel a procedat și președintele Donald Trump, care a numit ”Black Lives Matter” drept ”simbol al urii” și a promis că va restabili legea și ordinea pe străzi.

Acest lucru înfurie susținătorii BLM, dar mesajul are priză la electoratul lui Trump, spune Wilson. ”Mesajul său încearcă să mobilizeze proprii alegători, alegătorii din cadrul Partidului Republican și poate pe unii dintre acei independenți cu tendințe de dreapta”, afirmă profesorul de științe politice.

Liberalii critică faptul că atitudinea lui Trump sporește tensiunile sociale, în loc ca președintele să contribuie la sudarea țării, la diminuarea clivajelor.

Întreruperea de sarcină

”Aspectul ținând de avort este esențial în cursa prezidențială din 2020”, crede Wilson. Este subiectul care contează cel mai mult pentru o mare parte a bazei electorale a lui Trump: evanghelicii albi. În timp ce acest grup reprezintă doar aproximativ 15 la sută din populația SUA, reprezentanții lui merg la urne în număr mare și au constituit mai mult de un sfert din totalul alegătorilor în 2016, potrivit sondajelor.

Totuși, mulți dintre acești creștini protestanți conservatori apără valori diametral opuse multiplelor căsătorii și divorțuri ale lui Donald Trump, de exemplu.

Într-o postare pe Instagram, grupul anti-avort ”Studenți pentru viață” scria: ”Îl urâți pe Trump? Noi urâm avortul și mai mult”. Trump este considerat alegerea anti-avort, acesta fiind primul președinte în exercițiu care a participat la ”Marșul pentru viață”.

Pentru americanii aflați la polul electoral opus, acesta este un alt motiv pentru care Trump trebuie să plece. Avortul ”este, de asemenea, o problemă importantă pentru un grup de alegători liberali”, a spus Wilson. ”Există o puternică mișcare pro-alegere în rândul democraților”. Pentru democrați, un vot în favoarea lui Biden este și un vot pentru judecători liberali, cel mai probabil pro-alegere, la Curtea Supremă – pe care Biden i-ar putea numi în timpul mandatului său.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

25 comentarii

  1. Indiferent de domeniul abordat, Trump este mai realist in deciziile luate.
    Stangistii vor sa construiasca o societate obedienta, de „oameni noi”, precum a incercat si nea Nicu Impuscatu’ in Romania, pe vremea „epocii de haur”.
    In aceasta noua societate, ar domina cuplurile de lesbiene si de homosexuali, bisericile ar fi transformate in muzee, precum facu si Stalin, pe vremuri in Rusia, iar dreptul la libera exprimare ar fi acordat de catre tartorii sado-masochisti ai stangii radicale la cerere, dupa o prealabila cercetare a studiilor efectuate de solicitanti….
    Trump are de partea sa rezultatele practice, bune sau mai putin bune, fiindca nu toate depind de deciziile lui, pe cand Biden declara fara sa se gandeasca macar, cum ca el va rezolva toate problemele, doar pocnind din degete, precum Samantha din filmul „Ce vraji a mai facut nevasta-mea”….

    • Lasa-i pe lelftishti, ai auzit de vreunul cu dibeu?

    • Atmosfera aproape irespirabila din SUA este rodul actiunii sistematice stangii care beneficiaza de sustinerea presei mainstream, care cauta mereu surse de scandal, inventand subiecte despre Trump si republicani, dar ascunzand, in acelasi timp, de ochii publicului, orice stire si informatie care este nefavorabila stangii.
      Dupa cum scria chiar miliardarul Seth A. Klarman intr-o scrisoare adresata participanților la Forumul Economic de la Davos din 2019(deci, la trei ani de la alegerile din 2016), „americanii nu reușesc să se pună de acord asupra nici unui subiect. Unele dintre divergențe sunt de domeniul politicii: statul paralel vs. funcționari publici dedicați, vânătoare de vrăjitoare vs. investigații legitime ale unor fărădelegi, fake news vs. presa liberă, fapte alternative vs. fapte pur și simplu, adversar politic vs. pușcăriabil. Dar unele merg dincolo de politică, în zona științei și a valorilor americane: schimbări climatice vs. mascarada schimbărilor climatice, refugiați în căutare de adăpost vs. caravană de invadatori străini”.

      Asta revine la un scenariu in care fortele mai mult sau mai putin obscure ale globalizarii incearca sa destabilizeze societatea americana, sa creeze artificial tot felul de controverse pentru a mentine haosul si incaierarea intre taberele politice.
      Culmea cinismului, democratii produc in serie scandaluri si tot ei sunt cei care acuza pe altii. Deja democratii si-au taiat craca de sub picioare cand invoca vina celorlalti, doar ei considerandu-se a fi cei curati, inocenti si puri ca lacrima.
      Nu vreau sa cobesc dar demonii stangisti nu se dau in laturi de la nici o faradelege, se va ajunge la razboi civil, atata sunt de dusi cu pluta….

  2. Daca in pofida a toate acestea si a celor spuse referitoare la Germania ,Trump cistiga, e mare este imens , dar daca pierde amindoua camerele si armatele de avocati , democrati, impreuna cu strada contesta cistigarea alegerilor , in cazul in care Biden cistiga sufragiul universal,atunci e grosa rau . Democratii vor modifica instantaneu numarul judecatorilor de la curtea suprema si o vreme USA va ramane fara presedintele asa zis ales .

  3. ԅ( ͒ ۝ ͒ )ᕤ〜(꒪꒳꒪)〜(「`「┏^)┛♪(┌・。・)┌(゚ο人))(╬⁽⁽ ⁰ ⁾⁾ Д ⁽⁽ ⁰ ⁾⁾⁽⁽ ⁰ ⁾⁾ Д ⁽⁽ ⁰ ⁾⁾)\(^o^)/\(^o^)/ヾ(˙❥˙)ノヾ(˙❥˙^o^)/(◍•ᴗ•◍)❤

  4. What The Election Could Bring

    http://www.shorturl.at/aquIW

  5. Trump este impotriva UE.
    Fiind cetatean UE si eu sunt impotriva lui.

    • Trump nu este impotriva UE!
      Este impotriva celor din UE care profita de SUA! De exemplu Germania! Vrea sa fie aparata de SUA dar nu plateste si mai mult decat atat face afaceri cu Rusia si finanteaza Rusia.
      Daca esti cetatean UE automat accepti si mizeriile facute de UE?
      Daca un prieten al tau (doamne fereste) omoara pe cineva si tu stii asta ii oferi alibi pentru ca este prietenul tau?
      Ai grija cu chestia cu turma ca poate turma se duce in rapa!

    • Kaltz
      Eu lucrez intr-o multinationala Germana din Romania daca se inchide din cauza lui Trump eu raman fara servici.
      Germania face parte din UE.
      Daca rusia ataca Vaslui noua nu ne pasa ca suntem in alte judete.

  6. Trump are mâinile patate cu sânge prin toleranta manifestată la decapitarea comandată de prințul saudit și actele teroriste de distrugere aprobate tacit de președintele Iohannis.

  7. PSD are mâinile patate cu sânge prin toleranta manifestată la decapitarea comandată de prințul saudit și actele teroriste de distrugere aprobate tacit de Ciolacu.

  8. PSD are mâinile patate cu sânge prin toleranta manifestată la decapitarea comandată de prințul saudit și actele teroriste de distrugere aprobate tacit de Ciolacu.

  9. Cei care il vor alege pe Biden presedintele SUA nici nu viseaza ca pun bazele unei societati de robotei de diverse culori albe, negre, galbene !

    PS. Nu va duceti cu gandul la viitorul foarte apropiat (unu, doua cicluri electorale) ci la o perspectiva de cateva decenii (4-5) adica exact cam cat ii trebuie Germaniei sa predea puterea in mod democratic, prin alegeri libere, unui partid islamist adus la putere de cetatenii germani de origine araba, musulmani care vor deveni majoritari !

    PPS. vom avea o Europa de robotei 9daca nu se intampla ceva in mod semnificativ cu o bresa reprezentand Germania si o America tot mai sfasiata intre progresism (robotizarea fiintei umane) si conservatorism !

    • Ce faine is conspiratiile si pe toate le cred.
      ha ha ha ha ha ha.

    • In 4-5 decenii SUA nici nu va mai conta in fata Chinei..si asta indiferent de cine castiga alegerile astea..dar odata cu un nou mandat al lui Trump NATO se va dezintegra, SUA se va retrage intre granitele sale, UE va trebui sa-si ia soarta in maini si din cauza recesiunii economice va ajunge pe mainile Chinei fie ca vrea fie ca nu vrea.
      La ora actuala ASIA este in mainile Chinei, Africa este in mainile Chinei, jumatate din America de Sud este in mainile Chinei..deja destule tari din Europa joaca cum le canta chinezii pentru ca altfel China opreste importurile de la ei.
      Urmatoarea mutare a Chinei va fi ocuparea Taiwanului..si nimeni n-o sa poata sa-i faca nimic..este prea tarziu !

  10. Iese Biden doar ca-i mult prea batran pt. problemele Mileniului III … Nu cred ca termina mandatul viu fara niste HGH.

  11. Bineinteles ca „analiza” redactiei dw preluata de g4media e scrisa partinitor inclusiv prin accentuarea obsesiva a numarului de decese covid. E un lucru acceptat ca germania nu doreste un noi mandat pentru trump.
    Daca ar fi fost trecute in revista de un „conservator” problemele ar fi fost altele si in alta ordine. De exemplu:
    1. Economia. „it s the economy, stupid!”, zicea clinton in 1992. Si e in continuare adevarat. Nu poti lupta cu pandemia daca economia nu iti pune la indemana resurse sa lupti.
    2. China: prea multe concesii economice facute unei dictaturi in numele „organizatiei mondiale a comertului” care au creat un dragon economic ce ameninta si politic hegemonia americana.
    3. Libertatea de expresie: cenzurarea de catre massmedia mainstream si de catre retelele sociale a informatiilor nefavorabile unui anume partid si bombardarea permanenta cu informatii negative despre altul.
    4. Neomarxismul: tineretul american educat in universitatile cu personal marxist reneaga valorile traditionale: libera concurenta, independenta, spiritul de sacrificiu.
    5. Rasismul. Anumiti lideri politici întrețin grupuri rasiale cu scopul de a provoca dezordine si de a creste astfel puterea statului.
    Deci totul e de unde privesti lucrurile.

    • Da este adevarat depinde de unde privest lucrurile.
      De pe sediul Sputnik se vede intr-un anumit fel.

    • Ce nu e adevarat din ce a enumerat anonimul de mai sus, mihai?
      Ce e fake news rusesc?
      Cum are cineva o parere diferita, cum sariti pe el cu balacareli, aproape niciodata cu argumente care sa demonstreze ca voi aveti dreptate

    • Precum bine zice Mihai din sediul google se pot fabrica „Page ranking” pentru a lăsa impresia ca anumite subiecte sunt mai importante în competiția electorala.
      Totuși de ce „presa” a ales sa îl trateze pe biden cu manusi? Și nu e nevoie de spioni rusi pentru a vedea ca biden nu a prezentat nicio soluție veritabila la cele 5 probleme de mai sus. Coroavirus – încă un lockdown; economia- împrumuturi și inflație; obamacare-taxe noi; rasism – încă un comitet, poate cursuri obligatorii de autoinvinovatire pentru anumite categorii; avortul – e la vârsta la care nu îl mai interesează.
      Oricum pentru cineva care lucrează în România la o multinațională germana subiectul e interesant; ura germanilor fata de Trump ( ici ei nu ar fi în stare sa spună de ce) ii împinge direct în bratele lui putin. Și asta o zic și sursele „progresiste” https://www.politico.eu/article/donald-trump-joe-biden-angela-merkel-us-germany-transatlantic-relationship/

  12. Acest escroc e un dictator in devenire, si sunt convinsa ca va castiga alegerile, datoria numarului mare de neputinciosi mintal care il cred pe el simbolul democratiei. Si dupa 500 de ani Alexandru Lapusneanu ae dreptate: prosti dar multi. Mai ieri zbiera pe la un meeting cu prostovanii lui ca dupa 3 noiembrie nu o sa mai auda de covid (adica baga pumnul in gura celor de la CDC ca sa publice date modificate dupa bunul lui plac cu numarul de infectati si morti) si ca are de gand sa-l concedieze pe renumitul epidemolog Fauci, deoarece in mintea lu trumpete el e de vina pentru pandemie. Noaptea mintii. Te apuca groaza ce vrea sa faca nebunu asta.
    Periculos mai este faptul ca el nu realizeaza asta si persista in prostia si marlania lui, un individ cu vocabular redus care face numai ce crede el, stapan al adevarului absolut, periculos pentru democratia adevarata americana. Mai vine si ca un imputit ce e sa spuna oamenilor sa nu le fie frica de covid, el care beneficiaza de zeci de doctori 24 de ore pe zi si acces la tratament de top. Adevarul ca trumpete si-a abandonat propriul popor, il doare pe el undeva de adversarii sau pana si de suporterii lui, in schimb il doare inima ca bunul lui prieten Putin poate fi presedinte pe viata si el nu. Ar trebui adus in fata unui tribunal federal si judecat pentru genocid impotriva propiului popor (vezi proasta gestionare a pandemiei si mintirea americanilor care au rezultat in cazurile si decesele enorme de covid, aducand America in randul tarilor din lumea a treia langa India si Brazilia, si avand pe deasupra ca rezultat decimarea economiei). maga my ass.

    • Postac scarbos, ai mai postat mesajul asta la virgula si la punct si la alte articole referitoare la alegerile prezidentiale din SUA, cara-te odata de pe G4 Media.

    • In scena reintra fara sa mai surprinda pe nimeni, gabi caprescu (zis Futescu sau Incurmabelescu), un travestit imbracat in costum popular femeiesc fara chiloti, pentru ca ii place sa joace seara leapsa pe ouate cu niste flacai zdraveni si durde mari, iar mai apoi jocul lui preferat numit… capra reloaded, (unde jucătorul care va fi capra trebuie să stea aplecat în faţă cu mâinile sprijinte pe genunchi astfel încât ceilalți flacai să poată sări pe el). Gurile rele spun ca si raspopitul Homopaci a fost vazut printre flacaii aia, dar cine-i mai stie…

  13. Oricine va iesi „invingator” in alegeri va fi contestat. Nu degeaba conflictele intercivice se inmultesc si americanii se inarmeaza pana-n dinti.
    Trump are o retorica extremista, „pneumatica” si narcisista. Este anti-sistem si nationalist.
    Biden este depasit cognitiv. 47 de ani e mult in politica. Este consumat/rasuflat si ramane reprezentantul unui partid care numai democrat nu mai e. Este pur si simplu radical.
    Inchipuiti-va Iliescu americanizat.

    Sa intelegem ca voi de la G4Media inclinati spre Biden-democrati? Caci de Biden nu spuneti nimic negativ.

  14. Se scrie „sunt” mai prostacel ganganau, dar nu se mai mira nimeni, tu fiind un exemplu perfect demn de noaptea mintii, un pesedist sadea cu glume rasuflate in program care inca isi tine in dulap carnetul de membru al partidului comunist si e mare fan tariceanu. Acum si-a dat mecla la intors, si-a schimbat ciorapii, si se da căprar capitalist, genre un specialist trumpetist nascut si crescut get-beget in sua. Probabil suferă de vreo boala halucinatorie in stadiu avansat, ce i se trage de la anumite intamplari socante petrecute in trista lui copilarie (el era ala care nu intelegea de ce toti rad de el cand mergea la scalda vara, si copiii mai mari il puneau sa bage capul sub apa iar cand iesea trebuia sa strige tare “cat caldarea”, fara sa afle nici azi ca de fapt aia il intrebau incet de pe margine: cat ii pizza mattii?) No comments.