Alegeri Turcia: Kemal Kilicdaroglu promite revenirea la sistemul parlamentar, în caz de victorie în alegerile prezidențiale de luna viitoare împotriva actualului președinte Recep Tayyip Erdogan
Următorul parlament ales în scrutinul din 14 mai va inversa modelul de guvernare din Turcia, revenind la sistemul parlamentar, a declarat candidatul comun al opoziției la președinție, susținând că până și Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP, conservator islamist), aflat la putere, va susține această schimbare.
„Cei care susțin revenirea la sistemul parlamentar consolidat vor fi majoritari în parlament. Deputații AKP vor susține, de asemenea, acest lucru, deoarece au văzut că dreptul lor de a face politică le-a fost luat [din cauza actualului sistem prezidențial-executiv]”, a declarat Kemal Kılıçdaroğlu, liderul Partidului Popular Republican (CHP, social democrat și secular) și candidatul comun la președinție al Alianței Națiunii, într-un interviu televizat la sfârșitul zilei de 26 aprilie, citat de Hurriyet News.
„Poate că ei nu pot exprima acest lucru în mod deschis”, a spus Kılıçdaroğlu, citând conversații private cu deputații partidului de guvernământ.
Alianța Națiunii, de opoziție, al cărei candidat la președinție este Kılıçdaroğlu, a subliniat de mult timp că principalul său obiectiv este revenirea la sistemul parlamentar, deoarece actualul model prezidențial nu a funcționat bine pentru Turcia. Țara este guvernată cu modelul executiv-prezidențial sub conducerea președintelui Recep Tayyip Erdoğan din 2018, ca urmare a schimbării constituției prin referendum în 2017.
Alianța opoziției are nevoie de cel puțin 360 voturi din cele 600 de mandate ale Marii Adunări Naționale pentru convoca un referendum o modificare constituțional și 400 de voturi pentru a o legifera fără a trece la un vot public.
Kılıçdaroğlu, un fost funcționar public în vârstă de 74 de ani, și-a exprimat încrederea că alianța opoziției formată din șase partide va obține majoritatea necesară în parlament. Sondajele de opinie arată o competiție strânsă între liderul CHP și președintele Erdogan la prezidențiale, cu un posibil tur 2 pe 28 mai și un echilibru între Alianța Națiunii și Alianța Poporului, condusă de AKP, balanța puterii putând fi deținută de Alianța Muncii și Libertății care reprezintă interesele minorității kurde. Parlamentul unicameral este ales prin scrutin prporțional de listă, cu prag național de intrare de 7%.
„Vom introduce cultura compromisului între partidele politice. Ne vom consulta cu siguranță cu societatea civilă în timpul lucrărilor noastre legislative. Toate reglementările vor fi mai întâi discutate în cadrul Consiliului Economic și Social”, a declarat Kilicdaroglu. „Vom aduce adevărata democrație în Turcia”, a adăugat el, „Vorbim despre o Turcia complet diferită.”
AKP se află la putere fără întrerupere din 2002, cu Erdogan prim ministru între 2003 și 2018 și președinte după aceea.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank