Alegeri UK: Prima dezbatere Sunak – Starmer nu a fost tocmai edificatoare
Prima dezbatere a campaniei electorale din Marea Britanie între prim ministrul și liderul Partidului Conservator, Rishi Sunak, și liderul Partidului Laburist din opoziție, Sir Kier Starmer, s-a încheiat fără un rezultat decisiv. Sondajele pentru scrutinul parlamentar din 4 iulie indică un avans covârșitor pentru Partidul Laburist, transmite jurnalistul Petru Clej pentru RFI.
Dezbaterea organizată de canalul ITV și desfășurată timp de 70 de minute în fața unui public selecționat și considerat reprezentativ pentru electoratul britanic a rezultat într-un meci de pugilism politic în care niciunul dintre jucători nu a reușit KO-ul.
În mod previzibil, premierul Sunak a insistat pe ceea ce el a numit lipsa de idei a lui Starmer și pe avertismentul repetat de nenumărate ori că odată ajunși la putere Laburiștii vor majora impozitele cu 2.000 de lire anual pentru fiecare persoană, în timp Starmer a insistat pe ceea ce a calificat despre bilanțul negativ la guvernare după 14 ani al Conservatorilor, folosind în mod repetat termenul “schimbare”.
Formatul dezbaterii cu întrebări venite din partea audienței din sală sau a mesajelor virtuale a obligat pe cei doi politicieni să răspundă direct, ceea ce, cu toate insistențele moderatoarei Julie Etchingham, nu prea s-a întâmplat.
Premierul Sunak a revenit, așa cum spuneam, la avertismentul cu majorarea de impozite a Laburiștilor, care mi-a amintit de scheciul lui Mircea Crișan din anii 1960 cu castravetele, în care elevul scos la tablă la orice întrebare a profesorului făcea ce făcea și revenea la descrierea castravetelui. Starmer a replicat de fiecare dată când Sunak pomenea o nouă politică preconizată de Conservatori: dacă e așa o idee strălucită, de ce ați așteptat 14 ani ca să o propuneți.
Diferențele cele mai mari de politici au apărut în privința imigrației, unde premierul Sunak a promis că după alegeri vor începe zborurile cu azilanți către Ruanda, în timp ce Starmer a spus că nu va pune în practică acest plan.
Similitudinile de poziții au fost în privința conflictului Israel – Hamas, unde ambii lideri s-au pronunțat pentru eliberarea imediată a ostaticilor israelieni și a încetării focului, precum și în favoarea soluției cu două state, precum și faptul că ambii ar continua să discute cu Donald Trump, infractor condamnat, dacă acesta ar fi ales președinte al Statelor Unite.
În final însă, dezbaterea nu a adus prea multe elemente noi și nici nu era de așteptat așa ceva: Starmer știe că partidul său are un avantaj de peste 20% în sondaje, așa că nu era nevoit să ia riscuri în această dezbatere și să răspundă concret la întrebările despre programul Partidului Laburist, în timp ce premierul Sunak a încercat să escamoteze bilanțul partidului său în 14 ani de guvernare, revenind mereu la lipsa de idei a Partidului Laburist și la a liderului său, Keir Starmer.
Un lucru este însă sigur: pe data de 5 iulie Regatul Unit va avea ca prim ministru pe unul dintre cei doi lideri care au dezbătut marți seara, cu Starmer mare favorit la ocuparea reședinței de la numărul 10, Downing Street.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii