G4Media.ro

Alegerile anticipate – dorite de PNL, USR PLUS și Iohannis, dar dezavuate…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Alegerile anticipate – dorite de PNL, USR PLUS și Iohannis, dar dezavuate de PSD, Pro România și ALDE

Alegerile anticipate, care ar fi o premieră pentru România, sunt o soluție dorită doar de o parte a scenei politice care nu constituie nici măcar o majoritate parlamentară pentru a le putea declanșa. Astfel, doar PNL și USR, dintre partidele parlamentare, cer anticipate, alături de președintele Klaus Iohannis și de PLUS, partidul condus de Dacian Cioloș, dar care nu face parte din Parlament. În schimb, nici Victor Ponta, care controlează al treilea grup ca mărime din Legislativ, nici Tăriceanu, ca să nu mai vorbim de cei de la PSD, nu își doresc întreruperea mai devreme cu un an a mandatelor de senatori și deputați.

Declanșarea alegerilor anticipate este un proces greoi, considerat aproape imposibil atât de analiști, cât și de politicieni, pentru că el presupune dizolvarea Legislativului, adică renunțarea senatorilor și deputaților în funcție la multele privilegii pe care le oferă mandatul de parlamentar. Anticipatele se declanșează doar dacă, în termen de 60 de zile, Parlamentul respinge două propuneri de Guvern. Soluția nu a mai fost aplicată niciodată în România.

Alegeri anticipate: PNL, USR, PLUS și Klaus Iohannis

Deși în ultima perioadă a vorbit insistent despre necesitatea declanșării alegerilor anticipate, președintele PNL, Ludovic Orban, nu a suflat o vorbă joi, în ziua demiterii guvernului Dăncilă, despre acest subiect în declarațiile susținute pe holurile Parlamentului. Liderul liberal a insistat pe faptul că PNL este pregătit să își asume guvernarea, iar el să preia funcția de prim-ministru.

Totuși, într-o declarație la Europa FM, Ludovic Orban, a spus clar că anticipatele sunt prima opțiune a PNL.

”Opțiunea noastră principală este aceea de a organiza alegeri anticipate, de a reda în mâna cetățenilor puterea și dreptul de a decide un Parlament legitim. Iar dacă nu va exista un acord politic în acest sens, în mod evident PNL întotdeauna a anunțat că este dispus să își asume răspunderea guvernării”, a afirmat Orban.

În schimb, preşedintele USR, Dan Barna, a anunţat imediat după adoptarea moţiunii de cenzură, că formaţiunea pe care o conduce va merge la consultările de la Cotroceni pentru a susţine alegerile anticipate şi îi va solicita preşedintelui Klaus Iohannis să susţină această variantă, pentru că actuala compoziţie a Parlamentului nu mai are legitimitate.

„A ne întoarce la cetăţeni, într-o situaţie de criză, este decizia necesară şi corectă. (…) În ultima întâlnire avută cu preşedintele Iohannis, ne-a spus că şi dânsul susţine ideea alegerilor anticipate, este soluţia firească, soluţia corectă. Orice altă variantă nu va face decât să continue acest troc pe care l-am văzut şi în aceste zile, de încercare de cumpărat şi de inventat majorităţi. În momentul de faţă, Romania are şansa să intre într-o logică de organizare de alegeri anticipate. În urma consultărilor pot fi doi premieri care să fie respinşi de Parlament, după care următorul preşedinte, şi sper să fie primul meu act ca preşedinte al României, să dizolvăm Parlamentul şi, în februarie sau martie, în termenele constituţionale, să avem alegeri anticipate”, a declarat liderul USR la Parlament.

Barna a menţionat că în urma consultărilor de la Cotroceni pot fi numiţi doi premieri „formali”, care să fie respinşi de Parlament, după care „Parlamentul va fi dizolvat”, acesta putând fi şi primul său act de preşedinte, dacă va câştiga alegerile din luna noiembrie.

„Vom merge la Cotroceni la consultări exact cu pactul pentru anticipate, pe care l-am propus deja de câteva săptămâni şi vom solicita preşedintelui Iohannis să susţină această variantă, pentru că asta e varianta corectă pentru România. Vom vedea care vor fi cei doi premieri formali care vor propuşi. Prima etapă a consultărilor va fi să stabilim un cadru comun agreat de preşedinte şi de celelalte partide din Opoziţie, din actuala majoritate, prin care să mergem spre anticipate. Soluţia tehnică se poate negocia foarte uşor. Dar ideea că ne chinuim să nu luăm calea corectă este problema care ne-a adus astăzi aici”, a adăugat liderul USR.

La rândul său, fostul premier Dacian Cioloş consideră și el că adoptarea în Parlament a moţiunii de cenzură împotriva Guvernului reprezintă „doar primul pas pentru organizarea de alegeri anticipate parlamentare” şi îi cere, în acest sens, preşedintelui Klaus Iohannis să convoace consultări cu „toate forţele politice responsabile”.

„Îi cerem preşedintelui Klaus Iohannis să convoace consultări cu toate forţele politice responsabile din România şi să prezinte de urgenţă un calendar prin care, respectând Constituţia, să fie declanşate alegeri anticipate parlamentare după dizolvarea actualului legislativ. Trecerea moţiunii de cenzură este doar primul pas pentru organizarea de alegeri anticipate parlamentare, nu o ocazie de a prelua guvernarea fără legitimitate prin jocuri de culise netransparente. Partidele care au votat azi moţiunea de cenzură au obligaţia morală să continue să respingă în Parlament două propuneri de prim-ministru şi să revină în faţa cetăţenilor români care să voteze o nouă majoritate legitimă”, a scris Cioloş pe Facebook la scurt timp după demiterea Guvernului Dăncilă.

Și președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat, prudent însă, pentru varianta anticipatelor, menționând însă că e nevoie pentru acest lucru de un consens al paretidelor parlamentare.

„Voi convoca partidele parlamentare la prima rundă de consultări mâine, începând cu ora 11,00, fiindcă avem urgentă nevoie de un guvern. Voi asculta opţiunile partidelor şi voi propune o soluţie de Executiv cu mandat foarte clar, care să asigure o guvernare responsabilă şi eficientă până la următoarele alegeri parlamentare, indiferent când se vor desfăşura acestea”, a declarat Iohannis la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că cea mai bună soluţie sunt alegerile anticipate.

„Acestea nu se pot face decât dacă există un consens al formaţiunilor parlamentare. În cadrul consultărilor va conta în ce măsură există un astfel de consens şi care este cea mai bună variantă pentru bunul mers al României în perioada imediat următoare”, a adăugat Iohannis.

Fără alegeri anticipate, ci coagularea unei noi majorități, eventual alături de PSD: Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu

Imediat după adoptarea moțiunii de cenzură, preşedintele Pro România, Victor Ponta, a lansat o propunere foştilor colegi parlamentari social-democraţi, „să reconstruiască” o guvernare cum a fost cea promisă în 2016. Niciun cuvânt despre anticipate.

„Oferta mea pentru foştii mei colegi de la PSD rămâne valabilă, acum, după moţiune.(…) Ar trebui să ne aşezăm la masă, să înţelegem că acest guvern s-a terminat, să susţinem împreună un candidat comun în turul al doilea la prezidenţiale, pe domnul Diaconu, care să fie un contracandidat puternic pentru Klaus Iohannis şi să încercăm să reconstruim o guvernare aşa cum am promis-o în 2016 şi imediat în 2017 a distrus-o domnul Dragnea. (…) Domnul Dragnea şi doamna Dăncilă, prelungirea domnului Dragnea, şi-au bătut joc de votul de atunci, de guvernare, de ideile bune. Putem! Avem o şansă un an de zile să facem ce nu am făcut timp de trei ani. Asta depinde de înţelepciunea lor, după care oamenii vor decide la vot dacă vor guvern PNL, USR sau de stânga”, a afirmat Ponta la Parlament.

Potrivit lui Ponta, Pro România are proiecte pregătite şi trei propuneri de premier.

„Noi ne-am pregătit deja care sunt proiectele cele mai importante pentru Pro România, inclusiv m-am pregătit cu trei propuneri (n.r. – de premier), nu cu una, cu care să le discut cu cei de la PSD. Dacă ne înţelegem să mergem la discuţii cu domnul preşedinte Iohannis, pentru că domnului Iohannis nu poţi să-i spui ‘pune-l pe x sau y’, trebuie să discutăm să-i arătăm ce dorim să facem (…). Nu sunt eu propunerea, pentru că nu mă numeşte vreodată pe mine premier domnul Iohannis”, a adăugat Ponta.

Ponta a menţionat că, alături de colegii de la Pro România, vrea să construiască „o guvernare bună, social-democraţie, proiecte serioase”.

În schimb, preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a scris pe Facebook după demiterea Vioricăi Dăncilă că partidul său este dispus să susțină un guvern ”mai suplu”, care să nu se atingă de cota unică, de pensii și de salarii”, lăsând, practic, deschisă orice variantă, mai puțin cea a anticipatelor.

„Suntem pregătiţi, noi, cei din ALDE, să susţinem un cabinet cu adevărat în slujba ţării, un cabinet cu mai puţine ministere decât cabinetul care astăzi a plecat, cu un program de guvernare cu accente liberale şi care să-şi ia angajamentul că nu va umbla la chestiuni pe care noi le consideram inalienabile. Un guvern care să nu îndrepte România din nou spre statutul de republică a procurorilor şi a generalilor, care să menţină cota unică şi care să nu se atingă de pensiile şi salariile cetăţenilor. Urmează o perioadă complicată care poate accentua frământările din politică, iar ele pot antrena frământări economice şi sociale. Fac un apel la raţiune, la moderaţie şi la înţelepciune, pentru a găsi împreună cele mai corecte soluţii, chiar dacă ele nu vor mulţumi pe toată lumea”, a scris Tăriceanu pe pagina sa Facebook.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Oricum vor veni la vot, proromania si restul

  2. Oricum vor veni la vot, proromania si restul, votam!!!

  3. Barna si Iohannis ar trebui sa faca ceea ce chiar sta in puterea lor: organizati dezbateri pentru candidatura la presedentie.

    Altfel sunt numai pistol cu apa.

    • Ce-i lipseste chelului…..

    • Basca

    • Toata aceasta vorbarie despre un lucru practic imposibil de realizat in prezenta situatie mi se pare o jignire a inteligentei tuturor celor care asculta (sigur, unora le si place sa fie prostiti).
      Ca sa fie clar, alegeri anticipate nu pot fi facute decit daca o majoritate parlamentara vrea alegeri anticipate. Acum nu exista asa ceva, poate in citeva luni. Poate.

  4. Normal ca le dezavueaza comunistii! Ce ne-am fi asteptat?!

  5. „Nu sunt eu propunerea, pentru că nu mă numeşte vreodată pe mine premier domnul Iohannis”, a adăugat Ponta.
    Am mai vazut odata scenariul asta cu cel din umbra sfirsind cu alt domiciliu pentru citiva ani!
    Speram sa nu ajungem acolo pentru ca am vazut deja filmul acesta!

  6. A doua propunere de premier poate sa fie si in pinguin – il voteaza cu doua maini parlamentarii, ca sa nu-si piarda privilegiile.

  7. Vor accepta toti cumintei alegeri anticipate mai putin udmr

  8. Problemele sunt simlu de rezolvat numai să se doresca să se rezolve.
    O să vă arăt variante ale perioadei „Băsescu” şi a „guvernul tehnocrat” şi care e diferenţa perioadei de acuma şi care ar putea fi variantele să nu se mai repete greşelile:
    ———————————————
    Băsescu când a fost criza a făcut exact ce te aşteptai de la PSD şi a pus tot greul pe spatele populaţiei în loc să facă o reorganizare instituţională şi să elimine problema UNDE ERA nu să pui populaţia să susţină aceasi prosteală în continuare şi să mai plătească şi pagubele din buzunarul lor şi ACESTA A FOST MOTIVUL CARE BĂSESCU A PIERDUT ELECTORAL NU PENTRU CĂ TOATĂ SECURITATEA URLA DISPERATĂ ÎN MEDIA SĂ ÎL MURDĂREASCĂ PENTRU CĂ NICI NU MAI ERA NEVOIE.

    La guvernul tehnocrat au făcut greşeala ca în guvern să îi lase pe PSD-işti şi alte lighioane că ei să meargă cu ei la guvernare şi au ajuns să fie blocaţi în guvern ca să nu mai spunem că parlamentul era a PSD şi să reuşească să se blocheze să nu poată face nimica că la fiecare mişcare erau sabotaţi din interior IAR GREŞEALA MAJORĂ A FOST CĂ AU ÎNCERCAT SĂ SUSŢINĂ UN GUVERN CARE SĂ NU FACĂ NIMICA ŞI SĂ AŞTEPTE PÂNĂ LA ALEGERI CARE S-A SFÂRŞIT ELECTORAL CU ACCEPTAREA DE ORICE OFERTĂ CĂ ATUNCEA CÂND NU FACI NIMICA NICI NU E DE MIRARE CĂ OFERTA LUI DRAGNEA A FOST CA PEŞTERA LUI ALADIN.
    ——————————————–
    În amândouă variatele de dinainte greşeala a fost că nu le-au oferit electoratului ce aşteptări aveau şi ce doreau iar dacă fac aceasi greşeală iarăşi se vor arde pentru că puterea se obţine dacă le dai celor care te aleg ce doresc cum e la PSD la care dacă le dai zile libere de puşcărie te votează toţi infractorii pentru că dacă credeţi că vă votează cineva în afară de câţiva pierduţi de realitate doar pentru moacele voastre GREŞIŢI pentru că electoratul de dreapta au alte aşteptări faţă de cel al PSD.

    Rezolvarea simplă care să nu mai ducă la deznodământul lui Băsescu şi guvernului tehnocrat e să nu mai pună POPULAŢIA LA JUG ŞI SACRIFICIU şi să pună statul la punct ca să nu mai tot trebuiască să plătească populaţia toată mizeria făcută de STAT şi să nu mai stea VEGETATIV LA GUVERNARE până la următoarele alegeri şi să facă la foc automat ce trebuie făcut fără frică pentru că nu uitaţi ELECTORATUL CARE VA VOTAT NU A FĂCUT-O CĂ IA PROSTIT PROPAGANDA PSD SĂ O FACĂ ŞI ATÂTA TIMP CÂT ELECTORATUL NU VA AVEA MOTIVE SĂ NU VĂ VOTEZE VĂ VA VOTA AŞA CĂ NU MAI REACŢIONAŢI DUPĂ CUM LE PLACE PROPAGANDEI PSD ŞI AVEŢI GRIJĂ LA CE ÎI INTERESEAZĂ PE POPULAŢIE CA DE ACOLO VĂ VINE PUTEREA şi nu mai infestaţi guvernarea cu toate incompetenţele PSD că nu vor face decât să vă saboteze şi să dea motive de imagine negativă ca să o folosească ca propagandă împotriva vostră.

    (((( PS )))): ŞI NU UITAŢI că nimeni nu vă votează PENTRU CĂ AŞA LE SPUNE PROPAGANDA PSD-istă şi în această chestie minusculă stă CHEIA SUCCESULUI VOSTRU iar odată ce înţelegeţi acest lucru nu veţi mai pierde niciodată electoral şi tocmai invers veţi atrage mai mult electorat odată ce aţi scăpat de impresia CĂ LE-AR PASĂ CUIVA CE DEBITEAZĂ TOATĂ ZIUA UNII CA GÂDEA, CIUTACU SAU ALŢII CA EI……începeţi să pricepeţi unde greşiţi?….dacă nu aţi înţeles vă dăm o ajutătoare „STAŢI PREA MULT ÎN GURA PROPAGANDEI PSD CA SĂ LE FACEŢI PE PLAC ÎN LOC SĂ VEDEŢI CE INTERESEAZĂ POPORUL ŞI SĂ LE FACEŢI LOR PE PLAC”….pricepeţi?

    • NoYo, ar fi fost misto ce zici daca nu te grabeai si scriai mai inteligibil.
      Acul pentru cojocul lui Gadea, Badea, Ciutacu si a altora ca ei este zero audienta. Si asta ar fi posibil daca ar dori si cei de la CNA. Nu vorbesc de amenzi pentru aberatii spuse pe post ci de punerea posturilor acolo unde le este locul pe litera legii in functie de productiile proprii si audienta. Sa faci talkshow nu ar trebui considerat productie de program.

  9. Dezavuate de cei care stiu ca isi vor rupe gitul in cazul anticipatelor .