G4Media.ro

Alegerile din Turcia din luna mai, cel mai mare test al lui…

Sursa foto: Twitter / Presidency of the Republic of Türkiye

Alegerile din Turcia din luna mai, cel mai mare test al lui Erdogan de până acum / Venit la putere după devastatorul seism din 1999, președintele turc le-a dat mână liberă prietenilor dezvoltatori să construiască fără să respecte regulile / Castatrofa din această săptămână a reaprins furia populară

Alegerile parlamentare și prezidențiale din Turcia din luna mai se anunță a fi cel mai mare test al președintelui Erdogan de până acum. Venit la putere după devastatorul seism din 1999, acesta le-a dat mână liberă prietenilor dezvoltatori să construiască fără să respecte regulile, iar castatrofa din această săptămână a reaprins furia populară, reiese dintr-o analiză The Times.

Președintele turc a pus cutremurul pe seama sorții și i-a amenințat pe cei care răspândesc „dezinformări”, dar guvernul său a petrecut ani de zile dând mână liberă imobilelor construite necorespunzător de către dezvoltatorii bogați.

„Allah’ım! Allah’ım! Allah’ım!” Supraviețuitorii cutremurelor devastatoare de săptămâna trecută din Turcia au rostit aceste cuvinte ca pe o mantră: „Dumnezeul meu! Dumnezeul meu! Dumnezeul meu!”. La telefon, la televizor, pe Twitter.

Prinși între zvâcnirile liniilor de falie, în pijamale și la temperaturi de sub minus 10 grade Celsius, cei traumatizați l-au implorat pe Dumnezeu pentru salvare și ajutor, în timp ce își plângeau morții. Cu toate acestea, ca și în cazul cutremurului din Izmit din 1999, care a ucis peste 17.000 de persoane și a lăsat peste un sfert de milion de oameni fără adăpost, nu a existat nimic inevitabil în ceea ce privește amploarea acestei calamități.

Naci Gorur, geolog, a emis avertismente cu privire la linia de falie Kahramanmaras cu trei zile înainte. În ianuarie 2020, Partidul Democrat al Poporului (HDP, de opoziție) a cerut o anchetă parlamentară privind „posibilele riscuri ale unui cutremur în Gaziantep și în împrejurimi, pentru a lua măsuri de precauție”. Guvernul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) al președintelui Erdogan a respins astfel de solicitări, iar calculul geologului Ahmet Ercan rezumă rezultatul: 200.000 de persoane ar putea zăcea sub dărâmături.

La fel ca și pământul de sub noi, și istoria are liniile sale de falie. Cutremurul din 1999 a dus la căderea vechiului establishment politic turc. Confruntată cu reacția insuficientă a acestuia, populația s-a autoorganizat, a format echipe de salvare și a umplut vidul lăsat de absența guvernului.

Nasuh Mahruki a condus AKUT, asociația de căutare și salvare bazată pe voluntariat, a coordonat eforturile de salvare și le-a reamintit turcilor cât de puternici erau în calitate de civili. În luna mai a anului trecut, Mahruki a fost dat afară din AKUT și înlocuit de loialiști ai guvernului care conduc acum organizația pe care a fondat-o.

Turcii au eliminat cu prima ocazie guvernul de coaliție care venise la putere în 1999. Victoria AKP și a lui Recep Tayyip Erdogan la alegerile parlamentare din 2002 a transformat peisajul politic al țării. Experiența din acea perioadă a marcat, de asemenea, începutul unei renașteri civile pentru generația tinerilor de atunci.

Ziua de 6 februarie 2023 va juca probabil un rol similar pentru tinerii de astăzi, arătând la ce duc birocrația și represiunea.

Amploarea acestui cutremur este apocaliptică, dar problema este structurală, care durează de zeci de ani. Boom-ul construcțiilor din anii lui Erdogan a impulsionat creșterea economică și a devenit poate cel mai evident simbol al ceea ce el a numit „Noua Turcie”.

De la înființarea sa în 1923, Turcia modernă a emis „amnistii” pentru construcții de 23 de ori. Mai mult de o treime dintre acestea au fost emise de când Erdogan a preluat puterea, mai întâi ca prim-ministru și apoi ca președinte.

Un număr uriaș de structuri construite ilegal și fără licență au fost grațiate de stat în schimbul plății unei taxe și a completării unui formular. Eficiența de nedescris a birocrației turcești s-a dovedit a fi costisitoare: peste 5.700 de clădiri s-au prăbușit în această săptămână, potrivit agenției turce pentru dezastre.

Șapte milioane și jumătate de clădiri au beneficiat de cea mai recentă grațiere a construcțiilor, care a fost emisă în 2018, cu puțin timp înainte de cele mai recente alegeri prezidențiale și parlamentare.

O practică defectuoasă frecventă este tăierea coloanelor portante la construcția de bănci sau magazine la nivelurile de intrare ale clădirilor rezidențiale. Un alt caz este reprezentat de reparațiile nereglementate care transformă o clădire sigură într-una nesigură.

Conform datelor din 2020 ale Ministerului Mediului și Mediului Urban, aproximativ jumătate dintre clădirile din Turcia au fost construite cu încălcarea reglementărilor seismice.

Să vorbești a fost periculos: anul trecut, guvernul a întemnițat doi critici importanți ai politicilor sale în domeniul construcțiilor. Tayfun Kahraman, președintele consiliului executiv al Camerei urbaniștilor, și Ayse Mucella Yapici, arhitect din cadrul Uniunii Camerelor de ingineri și arhitecți turci, execută pedepse de 18 ani de închisoare din cauza opoziției lor față de planurile de dezvoltare.

Vigilența din zilele de după 1999 s-a topit. „Suntem neliniștiți ca societate. Vrem să acționăm imediat, dar, după o vreme, uităm”, a declarat recent Haluk Ozener, șeful Observatorului Kandilli al Universității Bosporus, principalul centru de cercetare a cutremurelor din țară. „A început pandemia, iar [riscul] de cutremur a fost uitat.”

Nu toată lumea din Turcia este suficient de bogată pentru a lupta cu uitarea. În condițiile în care inflația anuală a ajuns în octombrie anul trecut la un maxim al ultimilor 25 de ani de 85%, mulți turci nu își pot permite o locuință. Dar chiar și cei suficient de înstăriți pentru a-și permite case presupuse a fi rezistente la cutremur au murit în număr mare. În Hatay, Renaissance residence, o clădire de lux cu 12 etaje și 250 de apartamente, s-a prăbușit în ceea ce se numește o prăbușire de tip clătită: se estimează că 800 de persoane sunt îngropate sub ruine. Dezvoltatorii unor astfel de imobile, care au profitat de nebunia construcțiilor care a deschis calea pentru intensitatea acestui dezastru, și-au închis rapid site-urile și au dispărut.

Statul, cel care a facilitat mult timp aceste acțiuni ale dezvoltatorilor, a părut că abia a funcționat în această săptămână neagră. Cartiere întregi au fost lăsate în voia sorții. Ce se întâmplase cu acele excavatoare, lopeți, basculante și nivelatoare care populează drumurile din Turcia în fiecare zi? Toate dispăruseră, pentru că pentru căpitanii industriei nu mai era niciun profit de făcut din salvarea morților. În Elbistan, un oraș cu o populație de 140.000 de locuitori care a fost epicentrul celui de-al doilea cutremur, guvernul a trimis o echipă de 20 de salvatori în prima zi. În Iskenderun, doar câteva echipe de salvare au sosit luni, iar supraviețuitorii au vorbit despre sentimentul de a fi fost abandonați.

Erdogan, în vârstă de 68 de ani, a reprimat protestele din 2013 și și-a consolidat poziția la putere după o tentativă de lovitură de stat trei ani mai târziu. Însă alegerile prezidențiale și parlamentare din luna mai se anunță a fi cel mai mare test al său de până acum. Starea economiei și unitatea neobișnuită a partidelor de opoziție, care au format pentru prima dată o alianță împotriva AKP, amenințau domnia sa înainte ca seismul să stârnească și mai mult furia populară.

Catastrofa le-a reamintit tuturor turcilor care ar fi putut uita de ce este inacceptabil ca urbaniștii și experții în arhitectură să fie închiși în timp ce prietenii guvernamentali ai dezvoltatorilor imobiliari sunt cei care iau deciziile.

În ciuda asaltului AKP asupra societății civile în general și asupra urbaniștilor în special, din 2013, o rețea masivă de solidaritate a luat naștere în ultima săptămână. De data aceasta, liderul mișcării este un star rock, Haluk Levent. Organizația sa caritabilă, Ahbap („Buddy”), a primit donații de peste 2 milioane de dolari în trei zile, publicând o hartă a spațiilor sigure și trimițând echipe de salvare formate în principal din tineri.

Site-uri web precum deprem.io folosesc instrumente de cartografiere interactivă și inteligență artificială pentru a ajuta la identificarea locului în care victimele sunt blocate sub dărâmături; studenții de la Universitatea Tehnică din Istanbul au dezvoltat o aplicație de ascultare a dărâmăturilor pentru a ajuta salvatorii; un document Google, distribuit și editat pe scară largă, enumeră numele și adresele dezvoltatorilor care au construit clădirile distruse.

„Acest eveniment a scos la iveală, în toată goliciunea sa, modul în care autoritatea publică a folosit în mod abuziv mijloacele statului”, a declarat premierul turc, un anume Recep Tayyip Erdogan, în 2003, după un nou cutremur devastator. „Acest lucru nu poate fi pur și simplu explicat ca fiind soarta”.

Săptămâna trecută, tonul său a fost diferit. „Îi notăm pe cei care răspândesc dezinformări în carnețelul nostru; îi vom aborda mai târziu”, a avertizat el, și a folosit cuvântul „soartă” pentru a explica dezastrul. Câteva ore mai târziu a venit picătura care a umplut paharul.

Încă de luni, supraviețuitorii care zăceau sub dărâmături au postat pe Twitter locațiile lor pentru a cere ajutor, sub privirile îngrozite a milioane de oameni. Miercuri, guvernul a interzis Twitter pentru a „lupta împotriva dezinformării”. Restricția a durat ore întregi.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. da, asa e. iese clar, si oricum mai si fura voturi. deci ca sa piarda trebuie sa fie vreo 70% impotriva lui, altfel iarasi iese.

  2. Câştigă Erdogan alegerile cu 120% din voturile liber exprimate! 👍

    P$D = PeNaLe = UDMR = AUR = USLA = FSN = PCR = RUSIA! ✌

    🖕 Iuie Ioiannis! 🖕

  3. Un articol corect, însa nu exista nici o garanție ca alegerile vor fi libere si corecte in Turcia.

    • N-au fost ele corecte la Sectorul 1 și la PMB și tu vrei să fie corecte în Turcia?

    • De când ma știu PSD a furat voturi, a recunoscut si Ponta, au votat morții lui Dragnea fără număr.
      Pe ăștia i-ai uitat?

  4. La noi cine va fi țapul ispășitor în cazul unui cutremur ?

    • La noi, nu va fi nici o problema, Romania e „pregatita”….
      Nu credeti?!

      „SEISM 2018. Scenariu: Cutremur de 7,5 pe Richter în România. Concluziile celor 5 zile de simulări.
      18.10.2018
      „SEISM 2018” este exercițiul prin care autoritățile au declanșat, sâmbătă, 13 octombrie 2018, o simulare de cutremur în România. Este cea mai amplă simulare de intervenție în caz de seism major care are loc în Uniunea Europeană în ultimele două decenii. Se va desfășura pe parcursul a cinci zile și va viza mai multe orașe din țară, dar pleacă de la premisa că Bucureștiul este afectat în cea mai mare măsură de un cutremur de 7,5 pe Richter care se produce în zona seismică Vrancea.
      ACTUALIZARE MIERCURI, 17 OCTOMBRIE.
      Este ultima zi a exercițiului care a simulat posibile urmări și situații de criză în cazul în care un seism cu magnitudine 7,5 pe Richter s-ar produce în România.
      Şeful DSU, Raed Arafat, consideră că a fost un SUCCES, în măsura în care, în cadrul execiţiului Seism 2018, au fost identificate lucruri care trebuie îmbunătăţite. El a precizat că, pe lângă partea de proceduri birocratice care trebuie simplificată, mai sunt aspecte de îmbunătăţit pe partea de comunicaţii, comunicare, de organizare în punctul de comandă. Raed Arafat a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că Exerciţiul Seism 2018 a fost o investiţie în viitor şi o investiţie în pregătire. El a precizat că pentru prima oară au fost făcute evacuări medicale cu avioane venite din alte state.”
      Exerciţiul Seism 2018 a avut ca scop antrenarea tuturor structurilor responsabile de conducere, coordonare şi răspuns, la nivel local, regional şi naţional, în cazul producerii unui seism major cu victime multiple.

    • Şeful DSU a menţionat că este un succes faptul că au fost identificate lucruri care trebuie îmbunătăţite. „Nu există unde s-a lucrat cel mai bine. Peste tot s-a lucrat bine, toate punctele medicale au lucrat foarte bine, punctele de căutare-salvare au lucrat foarte bine. Faptul că găsim anumite lucruri de îmbunăţit asta nu înseamnă că a fost prost, asta nu înseamnă că a fost un eşec, asta înseamnă că a fost un succes, că am identificat nişte lucruri de îmbunătăţit. Asta e concepţia unui exerciţiu. Exerciţiul la sfârşitul căruia dai o foaie albă şi spui că totul a fost perfect nu trebuia să aibă loc”, a afirmat Raed Arafat, citat de News.ro.

      „SEISM 2018, cel mai amplu exercițiu de simulare a unui cutremur major în România
      Începând cu sâmbătă, ora 9:00, s-a declanșat exercițiul național „SEISM 2018” care constă în punerea în aplicarea a Concepției naționale de răspuns postseism. Conform scenariului, a avut loc un cutremur de 7,5 pe scara Richter, care poate fi urmat de mai multe replici. Au fost alertate toate unitățile subordonate ale IGSU, iar mai multe echipaje de pompieri din țară se deplasează spre Capitală. La Ciolpani a fost activat Centrul Național de Coordonare și Conducere a Interventiei.
      Scenariul presupune întreruperea temporară a căilor de comunicație, dar nu și a alimentării cu energie electrică și gaze, ceea ce se poate întâmpla în cazul unui seism real de o asemenea magnitudine.”

      ACTUALIZARE JOI, 18 OCTOMBRIE. Informaţii îngrijorătoare vin de la Institutul Naţional de Fizică a Pământului, la 1 Zi după Incheierea exercițiului SEISM 2018. Experţii au pus la punct un sistem care ESTIMEAZA pagubele unui cutremur de 7,5, iar rezultatele simulării arată că peste 3.000 mii de oameni ar putea muri, iar 31.000 de clădiri din întreaga ţară ar fi complet distruse.”

      Ce au FACUT autoritatile dupa aceasta simulare din 2018?!
      NIMIC!
      Eu nu stiu, nu am citit, nu am gasit acum incercand sa ma documentez!
      Dupa asa „succes|”, evident ca nu erau prea multe de „facut” si „comunicat”!!
      Comunicarea, bat-o, s-o bata, o sa fie CAUZA unui posibil dezastru, mai vorbim…
      Doamne fereste!

  5. Cred ca zilele lui Erdogan sunt terminate… si mai cred ca dupa ce va pierde puterea in Mai, va fi judecat si acuzat la greu… nu cred ca va scapa, dupa ce numarul mortilor creste si Dumnezeu stie la ce cifra va ajunge…
    Daca nu se va intampla asa, atunci, turcii sa nu mai spuna nimic…degeaba se roaga la Dumnezeu…
    Nici un Dumnezeu nu te salveaza cand politicienilor li se permite sa faca tot ce „trebuie” ca sa-ti puna viata in mare pericol….
    In loc sa faca tot ce trebuie ca viata oamenilor sa NU fie in pericol.

  6. „SEISM 2018″, exerciţiul de protecţie civilă cu cea mai mare amploare din ultimii ani de pe plan european, a dat prilejul autorităţilor române să-şi testeze viteza de reacţie şi capacitatea de a interveni şi de a coopera în cazul unui cutremur puternic. Alegerea n-a fost întâmplatoare: alături de Spania, Italia sau Grecia, România e considerată una dintre ţările membre ale UE cele mai vulnerabile la seisme. În ultimele două secole, aici au avut loc 7 cutremure de peste 7 pe scara Richter.
    În simulări au fost antrenate, timp de 5 zile, toate structurile responsabile în cazul producerii unui seism major, de magnitudine 7,5, urmat de replici, ce ar produce victime multiple şi ar afecta, în primul rând, Bucureştiul. Salvatorii au fost puşi în faţa unor situaţii-limită, cu mii de decese, răniţi şi persoane rămase fără adăpost.
    Preşedintele Klaus Iohannis a decretat instituirea stării de urgenţă.
    În bazele sale, Armata a instalat spitale militare mobile, iar pe stadioanele din oraş şi din aşezările-satelit au fost amenajate tabere de sinistraţi.
    Din Israel, Italia şi Norvegia au fost aduse spitale mobile de ultimă generaţie, inclusiv cu dotări de terapie intensivă, iar din Austria şi Ungaria au venit ambulanţe.
    În cursul exerciţiului, s-a aflat la Bucureşti şi comisarul european pentru ajutor umanitar şi managementul crizelor, cipriotul Christos Stylianides, care s-a declarat IMPRESIONAT de participanţii şi resursele mobilizate.
    La rândul său, reprezentantul modulului european de protecţie civilă EU Modex, Bastian Harms, a evaluat POZITIV atât pregătirea echipelor române de salvatori, cât şi disponibilitatea partenerilor comunitari de a ajuta România în cazul unui seism major.”

    Stam linistiti, suntem „pregatiti”!!!!

    • Pai noi suntem pregătiți la simulări. In general acolo stam bine, la simulări. Cu cât mai grandioase cu atât suntem mai pregătiți. Doar că am uitat sa mai consolidăm niște clădiri, sa mai dărâmăm niste ruine, sa avem grijă ca și constructorii sa respecte normativele in vigoare, sa se controleze daca acestea au fost respectate, etc. Nimic, nimic, haos în construcții.

  7. Instalarea regimului Erdogan a adus relaxarea până la sfidarea oricăror reguli privind normele acceptate în construcții. Amploaiații grupării Ergogan a făcut posibilă o adevărată avalanșă de construcții care dădeau o legimitate aparte un regim islamic ce avea să devină treptat , treptat , unul despotic și care punea la îndoială laicitatea atât de dragă întemeietorului Turciei moderne , Mustafa Kemal Ataturk.
    Aceasta frenezie în a accepta construcții în orice condiții , a dus la legiferarea ( practic o mita pentru guvernul condus de Erdogan) unor normative cu putere de lege ce ” pedepsea prin sume de bani ” așa zisii dezvoltatori care puneau pe primul loc profitul , in detrimentul siguranței locuințelor și a ocupanții acestora . Este o acțiune împotriva propriului popor care , identic pentru toți dictatorii ,inclusiv Adolf Hitler și Putin, au aprecierea și încurajarea acțiunilor ( de multe ori „legitimitatea”) propriilor concetățenii. Odată adulați se transforma in adevărați profesioniști ai te ro tii.
    Edificator mi se pare faptul că turcii de rând discuta pe la colțuri ,dar se feresc ( inclusiv opoziția) să nominalizeze adevărații vinovați a acestui dezastru uman și umanitar .
    Am spus mai multe pentru a aduce in memorie instaurarea in Romania a legionarilor și a legionarismului de tip naționalist . Avem acum o forma voalată de Zelea Codreanu. Extremiștii de dreapta și de stanga și-au dat mâna și atacă , profitând de un regim iohannis , Ciucă și Ciorlacu slab ,incompetent ,corupt și atipic doctrinar . Aceste slăbiciuni vor crea o breșă și o falie majoră pentru regimuri de tip Orban, Putin, Erdogan .
    A spune că nu știm încotro Romania se îndreaptă este minciuna și lașitate . Pasivitatea noastă a fiecăruia naște monștrii.

    • Nu e sănătos să ai în fruntea țării un ins sau un partid timp de 2-3 decenii. Așa e cu Erdogan in Turcia, cu Orban și Fideszul in Ungaria, cu PSD-ul la noi, cu Putin in Rusia. Înțeleg să ai un primar destoinic care poate cârmui o localitate o lungă perioadă de timp, dar în fruntea țării sa ai același partid sau individ nu duce la nimic bun pe termen lung. Așa se dezvoltă corupția, așa dispare libertatea presei in final așa sărăcește lumea. Adevărul e că oamenii sunt prea prosti sa înțeleagă sensul pluralismului politic și faptul că democrația nu e un bun dat, e un lucru pe care trebuie să-l înțelegi și să știi să-l păstrezi.

  8. Cu adevărat un test major pentru electoratul turc ,in condițiile în care pare că Erdogan controlează și manipulează totul și e în stare să estompeze valul de nemulțumiri post seism prin propagandă mincinoasă(gen valuri de arestări pentru patronii din construcții,de care la o adică e capabil să se disocieze,bani sub formă de ajutoare și investiții promise și oferite comunităților afectate de cutremur și alte procedee de influențare a votului),toate în țara în care libertatea de exprimare poate fi socotită un delict pentru care se dau ani grei de închisoare.