G4Media.ro

Alegerile federale din Germania în presa internațională: În vizor, rezultatul record al…

Foto: Facebook Friedrich Merz/AfD

Alegerile federale din Germania în presa internațională: În vizor, rezultatul record al extremei drepte și probabilul cancelar Friedrich Merz

Alegerile de duminică din Germania au plasat pe primul loc Uniunea Creștin Democrată/Uniunea Creștin Socială (CDU/CSU) condusă de Friedrich Merz care devine practic unicul candidat la funcția de cancelar federal, iar Alternativa pentru Germania (AfD, extrema dreaptă) s-a plasat pe locul 2 cu aproape 21% din voturi. Publicația germană Der Spiegel rezumă câteva comentarii ale presei internaționale pe această temă.

  • Pentru New York Times, alegerile federale au adus „câteva surprize și mult suspans”. „Actualul șef al guvernului va părăsi funcția, dar partidul său va rămâne probabil cu el într-o formă slăbită”, scrie cotidianul cu privire la Olaf Scholz. „Eforturile administrației Trump de a influența alegerile nu par să fi avut prea mult efect”, spune acesta, referindu-se la intervenția vicepreședintelui J.D. Vance și a consilierului Elon Musk și la susținerea lor pentru AfD. „Reacția la atacurile recente și sprijinul din partea reprezentanților lui Trump ar fi putut duce chiar la o creștere târzie a sprijinului pentru stânga”, conchide ziarul american.
  • Într-un articol, Washington Post se concentrează în special pe rezultatul bun al AfD. Acesta este „un semn al vremurilor”. „În întreaga Europă, partidele de extremă dreapta care erau odată la marginea societății au devenit mainstream”. Chiar dacă AfD este exclusă din guvernul federal din cauza „firewall-ului”, partidul, care este în parte de extremă dreapta, este acum cea mai mare forță de opoziție din țară. „Merz se confruntă cu o sarcină dificilă în alcătuirea unui guvern de coaliție, complicată și mai mult de prezența disproporționată a AfD, care a fost fondată în urmă cu doar 12 ani.”
  • The Guardian consideră că Europa se uită la politica externă a Germaniei după alegeri. „Restul Europei se așteaptă ca cea mai mare economie a continentului să trimită mai mult ajutor militar Ucrainei”. „Cel mai mare test pentru Merz va fi însă Donald Trump, care a răsturnat certitudinile politicii externe postbelice a Germaniei în decurs de o lună”, scrie ziarul. Pentru Merz, aceasta este „o realitate glacială”.
  • Ziarul portughez „Correio da Manhã” consideră că noul guvern „se confruntă cu o sarcină de o importanță istorică enormă”. Viitorul cancelar Merz „va trebui să facă față crizei economice profunde cu care se confruntă țara. Și într-un context internațional extrem de nefavorabil”, scrie ziarul, referindu-se la presiunile guvernului american de a permite Rusiei o victorie politică și teritorială în conflictul din Ucraina.
  • În ciuda rezultatului puternic al AfD, „Standard”, cu sediul la Viena, vede și un semnal de speranță. „Alegerile parlamentare germane arată Europei că viitorul continentului nu este în niciun caz de extremă dreapta. Germania nu trebuie să gândească în termeni de alternative. Deși AfD este exact atât de puternică pe cât se temea, bara albastră nu s-a umflat peste nivelul așteptărilor în noaptea alegerilor.”
  • Cotidianul spaniol „El País” din Madrid vede un „mesaj dublu” pentru Europa. „Pe de o parte, rațiunea politică va prevala prin unificarea forțelor mai moderate – în mod previzibil creștin-democrații și social-democrații – împotriva extremelor tot mai puternice. Pe de altă parte, toleranța față de idei care erau considerate periculoase în urmă cu doar câțiva ani a dat naștere AfD. Un partid care apără principii politice similare cu cele care au sfâșiat continentul în două războaie mondiale.”
  • Într-un articol de opinie, ziarul israelian Haaretz face referire în special la performanțele solide ale AfD. Succesul AfD este „o pierdere simbolică devastatoare pentru democrația germană”, scrie ziarul. Cu toate acestea, probabilul viitor cancelar Merz „nu pare să fie conștient de responsabilitatea sa istorică. Deși și-a asigurat în mod repetat alegătorii că nu va forma o coaliție cu AfD și nici nu va coopera cu aceasta, devine tot mai neclar unde trasează Merz aceste limite”. Liderului CDU îi lipsesc „intelectul și viziunea unui om de stat”.
  • Cotidianul italian „Corriere della Sera” vede în alegerile pentru Bundestag o oportunitate pentru noi inițiative europene. „Votul german ar trebui să pună capăt unei lungi faze de slăbiciune și ezitare germană în Europa”, se arată într-un comentariu. „Rezultatul electoral bun al lui Friedrich Merz deschide calea unei reporniri a motorului franco-german”. Mișcarea este posibilă în special în domeniul apărării. „Spre deosebire de Scholz, Merz s-a pronunțat deja în favoarea unei apărări comune și a semnalat, de asemenea, disponibilitatea sa de a finanța UE prin îndatorare”.
  • Cotidianul francez Le Monde vede cel puțin o certitudine: „În 2021, Germania s-a culcat în noaptea alegerilor fără să știe cine va fi viitorul cancelar, deoarece rezultatele au fost foarte strânse. De data aceasta, se știe de câteva săptămâni că liderul CDU, Friedrich Merz, favorit în sondaje încă de la începutul campaniei electorale, va conduce țara”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.