G4Media.ro

Alegerile locale din Polonia. Există un mare pierzător?

Sursa foto: Facebook

Alegerile locale din Polonia. Există un mare pierzător?

Rezultatele înregistrate în cele două tururi ale alegerilor locale din Polonia par să indice un clivaj social între marile așezări urbane (liberale) și orașele mici și zonele rurale (conservatoare). Atât Pis, cât și Platforma Civică și-au mobilizat intens electoratul pentru ultimele alegeri. Votul de acum două săptămâni și de duminică a fost privit de ambele partide drept o consultate populară pe tema reformelor în justiție și proiectelor sociale demarate de PiS.

Cu toate că pierderea marilor orașe poate fi o lovitură de imagine pentru actualul partid de guvernare, PiS a înregistrat un rezultat satisfăcător la alegerile pentru Adunările regionale, ceea ce îi oferă posibilitatea să controleze legislativul din principalele regiuni ale țării.

Pierderea primăriilor marilor orașe poate fi un semnal important pentru PiS. Electoratul din zonele urbane pare nemulțumit de evoluțiile din ultimii doi ani ai guvernului de la Varșovia. Reformele sistemului judiciar și programele de ajutor social nemulțumește publicul educat din cele mai importante orașe ale Poloniei.

În următorul an și jumătate, în Polonia vor avea loc mai multe alegeri. În primăvara anului viitor se vor desfășura alegerile europarlamentare, urmate de cele parlamentare, iar în 2020 de cele prezidențiale. Clivajele urban-rural și centru-periferie se pot adânci în perioada următoare, conducând la o polarizare a societății poloneze care nu a mai existat de la căderea regimului comunist până astăzi.

Duminică, 4 noiembrie, a avut loc al doilea tur al alegerilor locale din Polonia. Alegerile din primul tur s-au desfășurat acum două săptămâni, pe 21 octombrie.

Polonia este divizată în 16 regiuni, numite voievodate. Fiecare voievodat este condus de o Adunare regională, compusă din cel puțin 30 de membrii și cel mult 50, în funcție de numărul populației din fiecare voievodat. De asemenea, Polonia mai este împărțită și în 49 de districte, pentru fiecare district existând un Consiliu local cu rol legislativ, ai cărui membrii sunt votați de cetățenii districtului respectiv.

La alegerile locale, cetățenii Poloniei sunt chemați să voteze: 1) membrii Adunărilor regionale, 2) membrii Consiliilor locale și 3) primarii orașelor și ai satelor.

Alegerile locale se desfășoară în două tururi. Dacă în primul tur candidații angajați în cursa electorală pentru primării nu obțin peste 50% + 1 din totalul voturilor exprimate, atunci alegerile merg în turul doi. Membrii Adunărilor regionale și ai Consiliilor locale sunt deciși din primul tur.

Alegerile pentru Adunările regionale

9 din cele 16 Adunări regionale au fost câștigate în urma alegerilor de acum două săptămâni de Partidul Lege și Justiție (PiS), actualul partid de guvernare. PiS a obținut 34% din totalul voturilor pentru Adunările regionale, depășind principalul partid de opoziție, Platforma Civică (PO), care a obținut 28%.

Alegerile locale de anul acesta au înregistrat un scor record al prezenței la vot. La ultimele alegeri locale din  2014, PiS a obținut 27% din totalul voturilor pentru Adunările regionale. Astfel, conform analiștilor, PiS a înregistrat un succes la alegerile pentru Adunările regionale.

Adunările regionale se ocupă de bugetul fiecărei regiuni, de proiectele și investițiile regionale și, foarte important, de administrarea fondurilor europene. Cu jumătate din Adunările regionale controlate de PiS, actualul partid de guvernare va putea administra liniștit fondurile europene. Însă, pe de altă parte, Polonia poate pierde fondurile acordate de Uniunea Europeană dacă reformele din justiție operate de PiS nu se vor conforma principiilor statului de drept. Amintim că pe 2 mai 2018, Comisia Europeană a propus un buget pe termen lung „pragmatic și modern”, în care leagă acordarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.

Alegerile pentru primării

Platforma Civică, principalul partid de opoziție, a câștigat cursa electorală pentru mai multe primării din marile orașe, printre care Varșovia, Cracovia, Poznan, Gdansk, Kielce și Lodz. Aceste primării erau deținute înainte de primari PiS.

Partidul Lege și Justiție, condus de Prim-ministrul Kaczyński, și-a menținut primăriile din micile orașe și din zonele rurale.

 

Surse: Europp, Deutsche Welle, Forbes, New York Times, Fox News.

Sursa foto: Contul oficial de Facebook al PiS

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Cam asa o sa fie si la noi in 20-20, pnl si usr pierd marile orase iar PSD ul castiga in zona mic urbana si rurala…

    • Măi postacule ești mare visător ,in 20-20 psd va obtine la alegerile parlamentare circa 20-22%, alde va avea 7%, udmr 5%, iar restul va merge la USR, RO+ si circa 20 % la PNL: Socotește și singur mai cretinoidule cam cat o sa aiba USR cu RO+.

    • Acest articol reprezinta inca o dovada ca presa „regresiva” (termenul „progresiv” nu i se potriveste) trebuie citita / decodata exact pe invers (apropo de referendum).

      La aceste alegeri in REALITATE partidul de la putere a castigat !

      Dovada „ici-sa” (scaderile sunt raportate la alegerile precedente):

      „Polish local elections, 2018”

      1. Law and Justice – 34.3 %
      crestere 8.00%
      254 locuri din 552 locuri

      2. Civic Platform – 27.1 %
      scadere 15.09%
      194 locuri din 552 locuri

      3. Polish People’s Party – 12.1%
      11.00% scadere
      70 locuri din 552 locuri

      4. Democratic Left Alliance – 6.7% 2.00% scadere
      11 locuri din 552 locuri

      https://en.m.wikipedia.org/wiki/Polish_local_elections,_2018

  2. Stimate reporter, rog corectați dezacordul: „Reformele sistemului judiciar și programele de ajutor social nemulțumește publicul”

  3. Ideea că educația are vreo legătură cu votul e o prostie cu care se consoleaza cei care pierd alegerile. Lumea nu se judecă după educație ci dupa aplicarea ei la nivelul eficientei. Cei mai eficienți sunt întreprinzătorii mici si mijlocii, care sunt complet descurajați de politicile socialiste duse de liberali. În momentul în care aceasta politică va fi dusă la bun sfârșit din nou corporatistii, care par a fi cei mai prosti membrii ai societății civilizate, vor avea de suferit, pentru că, hai sa fim serioși, după ce plimbi o foaie de hârtie trei zile, nici în vis nu vei putea face competiției unuia care, după ce s-a chinuit ani de zile cu propria firmă, va renunța si va concura pentru slujba ta. În ziua respectiva pe tine, după ce deja e scris sclav, va scrie si somer.