G4Media.ro

Alegerile pentru noul CSM, faza contestațiilor în instanță. Doi procurori au reclamat…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Alegerile pentru noul CSM, faza contestațiilor în instanță. Doi procurori au reclamat la Înalta Curte respingerea contestațiilor de către CSM, iar o judecătoare a contestat organizarea turului 2

Procurorii Sorin Flonta și Sorin Lia au contestat la Înalta Curte decizia CSM de respingere a contestațiilor privind alegerea lor în noul CSM, potrivit portalului instanței supreme. Deja, ÎCCJ a stabilit termen 27 iulie 2022 în cazul contestației depuse de procurorul Sorin Flonta. În plus, potrivit unor surse judiciare, judecătoarea Ramona Grațiela Milu a contestat hotărârea de organizare a unui tur doi pentru un post de membru CSM din partea curților de apel.

Pe 19 iulie 2022, Consiliul Superior al Magistraturii a admis contestațiile în cazul alegerilor pentru secția de judecători, unde va fi organizat un al doilea tur de scrutin, iar în cazul procurorilor, contestațiile au fost respinse.

Turul doi de scrutin se va organiza pentru al treilea loc de membru CSM din partea curților de apel și pentru al doilea loc de membru CSM din partea tribunalelor. Turul doi ar putea avea loc – așa cum a propus președintele Comitetului Electoral, judecătoarea Simona Marcu – pe data de 7 septembrie 2022. Turul doi va fi între judecătoarea Ramona Milu de la Curtea de Apel Brașov și judecătorul Adrian Glugă, președintele Curții de Apel Craiova, și între judecătorul Mihai Ghica de la Tribunalul Cluj și judecătorul Narcis Erculescu, președintele Tribunalului Dâmbovița.

A fost contestat şi al doilea reprezentant al parchetelor de pe lângă tribunale. E vorba de procurorul Claudiu Sandu, ales cu 204 voturi. Contestația a venit din partea celui clasat pe locul 3 neeligibil, procurorul Sorin Emil Flonta, care a obținut 200 de voturi şi care a solicitat un tur doi întrucât nici el, nici Sandu nu au avut majoritate majoritate de 50+1.

Claudiu Sandu este procuror la Parchetul județean Brașov, a fost protestatar împotriva modificărilor PSD la legile Justiției şi e considerat un criminalist profesionist. Procurorul Sorin Flonta este prim-procurorul Parchetului Sălaj.

La parchetele de pe lângă judecătorii, locul obţinut de Cătălina Sântion (392 de voturi) este contestat de cel clasat pe locul 2 neeligibil, Sorin Lia (357 de voturi). Cătălina Sântion este procuror șef la Parchetului Sectorului 3 București. E soția lui Marian Sântion, fost șef al DGA și procurorul DIICOT care a instrumentat primul dosar al fraților Cămătaru. Sorin Lia este procuror șef la Parchetul Judecătoriei Corabia și co-președinte, alături de procurorul militar Bogdan Pîrlog, al Asociației Inițiativa pentru Justiție.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Justiţia lui Preşoi, Savoniera şi Budei…

    • Am vostru fost judecător Dănileț care a eliberat traficanții de droguri din greșeală este o rușine pentru partidulețul numit USR! Lăsați-i pe alții! Vedeți-vă bârna!

  2. Contestația lui Sorin Lia de la Corabia este admisibila pentru ca in voturile exprimate in adunarile generale ale parchetelor de pe lîngă judecătorii la 22.06.2022 niciunul din cei trei candidati nu a obținut majoritate de voturi.Iar legea spune ca daca niciunul dintre candidați nu obține majoritate de voturi se organizează un al doilea tur de scrutin.Dacă situația eate asemănătoare și în cazul parchetelor de pe lângă tribunale(duelul Sandu -Flonta) soluția care se prefigurează legal este aceeași.În cazul reprezentantului PIICJ,DNA și DIICOT s-a organizat legal un al doilea tur de scrutin ,desemnarea lui Daniel Horodniceanu fiind deci legală. .Deciziile luate în CSM în ce privește respingerea contestațiilor reprezentanților procurorilor le văd ca o mostra de neprofesionalism.În ce privește contestația doamnei Milu o văd neîntemeiata pentru ca dumneaiei nu are majoritatea de voturi ceruta de lege,ceea ce impune un alt tur de scrutin.Observ că pentru reprezentanții tribunalelor nu s-au formulat contestații.

  3. *nu s-au formulat contestații împotriva hotarârii CSM la instanță

  4. Câte legi nu s-au schimbat pentru interesele de vip!?așa o să fie și la ăștia!nu se lasă până nu le iese!

  5. Cand e prea mult e prea mult asa ca e timpul pentru un dus rece, mai era ceva pe acolo dar astea sunt intre voi.

  6. Ce=i drept este ca se prefigurează logic aceeași candidați declarați câștigători în primul tur cel puțin la procurori și la reprezentanții tribunalelor si dupa al doilea tur de scrutin dar legea e clară și obliga direct sau implicit la organizarea unui al doilea tur.